Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

DorKa 11:52, 29 paź 2017

Pseudo koło z tyłu zrobione. W deszczu, błocie i wietrze tym bardziej cieszy Jutro wstawię fotki póki co z dołu bo w taką pogodę eMa na dach nie wyślę.

Efekt przerósł moje oczekiwania ! Wszysto jest teraz pokładane i na miejscu. Asia jeszcze az wieeelkie dzięki za pomysł. To był strzał w 10
Musiałam przesadzić frosted curls i ice dance bo inaczej nie zrobiłabym przeszczepu trawy. Mam nadzieję,że przeżyją. Myślę nad drzewem, które mogłabym wsadzić na nowo powstałej rabacie.
Spokojnej niedzieli.
Magleska 15:16, 29 paź 2017

Że też w takiej pogodzie Ci się chciało ....czekam na dachowe fotki
Pozdrawiam niedzielne
DorKa 15:52, 29 paź 2017

Magleska napisał(a)
Że też w takiej pogodzie Ci się chciało ....czekam na dachowe fotki
Pozdrawiam niedzielne

A kto mówiże mi się chciało Nie było wyjścia , codziennie pada a przynajmniej jasno było
DorKa 09:33, 30 paź 2017

Dziewczyny wstawiam obiecane zdjęcia. Jeszcze nie "dachowe" bo pogoda nie pozwala ale póki co będziecie miały obraz jak to wygląda.Przynajmniej z lewej strony. Niestety okoliczności przyrody nie są sprzyjające i wszechobecne liście nie pomagaja ale będziecie mniej więcej widziały jak to wyszło:

Tak jak pisałam wcześniej trawiastą ścieżkę zostawiłam tymczasowo ( żeby nie chodzić po błocie i żeby zobrazować sobie przyszłą ścieżkę + ewentualnie ją skorygować )

przesadziłam tu frosted curls ( nie zastanawiając się specjalnie nad miejscem ale musiałam ) zostało mi jeszcze do przesadzenia 5 frosted curls i zastanawiam się czy nie dać ich z drugiej strony ścieżki tutaj :

Jak myslicie? Nie będzie zbyt włosiasto ?
wiklasia 09:37, 30 paź 2017

Ja tam lubię "włosy". Więc dlaczego wybrałam sobie łysego faceta na męża ????
A trawki mają moim zdaniem tę uroczą przypadłość, że komponują się z innymi roślinami prawie, że bezproblemowo.
DorKa 09:45, 30 paź 2017

W tym miejscu aż prosi się jakieś drzewo :

Myślałam o abrowcu gummball. Myślicie ,że to dobry pomysł ? Ale nie upieram się i jestem otwarta na Wasze pomysły.
DorKa 12:20, 30 paź 2017

wiklasia napisał(a)
Ja tam lubię "włosy". Więc dlaczego wybrałam sobie łysego faceta na męża ????

Może dlatego właśnie trawki lubisz
makadamia 12:43, 30 paź 2017

Cześć Dorka, wiem, że bardzo na mnie czekałaś, ale mam ostatnio młyn i w ogóle nie miałam czasu wejść na forum.

Nie bardzo mogę znaleźć informacje, jak duży jest ten gumball. Sądząc po zdjęciach to raczej malutki - dla mnie trochę za mały.

Jeżeli masz ochotę iść w takie rarytasy, to proponowałabym Ci raczej klona strzępiastokorego i to dwa egzemplarze - tu, gdzie narysowałaś i po drugiej stronie ścieżki też.

Ewentualnie grujecznik - on trochę większy jest od klona.

A o co chodzi z tą ścieżką, co to za wąska jest i będą ją omijać?
ren133 13:03, 30 paź 2017

DorKa napisał(a)
W tym miejscu aż prosi się jakieś drzewo :

Myślałam o abrowcu gummball. Myślicie ,że to dobry pomysł ? Ale nie upieram się i jestem otwarta na Wasze pomysły.

A czemu akurat gumball? chyba one wrażliwe są ... ja w tym miejscu dałabym kilka drzew i raczej wyższych zwykłych ... ja bym nie szła w styl formalny ale bardziej swobodny ... brzozy? zwykłe ambrowce, grujeczniki ...
DorKa 13:05, 30 paź 2017

makadamia napisał(a)
Cześć Dorka, wiem, że bardzo na mnie czekałaś, ale mam ostatnio młyn i w ogóle nie miałam czasu wejść na forum.

Nie bardzo mogę znaleźć informacje, jak duży jest ten gumball. Sądząc po zdjęciach to raczej malutki - dla mnie trochę za mały.

Jeżeli masz ochotę iść w takie rarytasy, to proponowałabym Ci raczej klona strzępiastokorego i to dwa egzemplarze - tu, gdzie narysowałaś i po drugiej stronie ścieżki też.

Ewentualnie grujecznik - on trochę większy jest od klona.

A o co chodzi z tą ścieżką, co to za wąska jest i będą ją omijać?

Oj czekałam czekałam Tym bardziej się cieszę,że jesteś

Gumball o jakim myślałam jest dostępny szczepiony na wys ok 2m i korona osiąga do 3m średnicy więc chyba taki mały nie będzie. Ale oczywiście nie upieram się.Choć na zakupy bym już poszła Na ciuchy nie wydaję to chociaż drzewka sobie kupię.

Masz na myśli ścieżkę od tarasu? Jeżeli tak to chodzi o samo zejście z tarasu. Miałam Ci zrobić zdjęcia i zupełnie o tym zapomniałam Zejście w kierunku aktualnej rabaty jest nienaturalne i wąskie. Nienaturalne bo trzeba skręcać więc wszyscy będą sobie upraszczać i iść na wprost. Ale dziś zrobię te zdjęcia , bo bez tego nie potrafię wytłumaczyć o co mi chodzi