Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Mirelli 17:25, 22 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Tak właśnie myślałam rozplenice i stipa, bo to akurat mam

A widzisz!Zestaw gotowy.
Ogród Mirelli 17:19, 22 lut 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)

Napewno trawy będą fajnie wyglądać z krwawnikiem np. rozplenica albo stipa. A co jeszcze ?
trawy na pewno, jeszcze planuję kuklik pomarańczowy, kosmosy czekoladowe i kupiłam na próbę szałwię srebrzystą ale nie wiem do końca czy pójdzie na tą rabatę
Ogród Mirelli 17:18, 22 lut 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)

Napewno trawy będą fajnie wyglądać z krwawnikiem np. rozplenica albo stipa. A co jeszcze ?

Tak właśnie myślałam rozplenice i stipa, bo to akurat mam
Ogród Mirelli 17:10, 22 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

No to będzie pięknie
A masz koncepcję z czym je posadzić?
Podpowiedz mi

Typografia ogrodu 16:37, 22 lut 2016

Do góry
właśnie to mieszanie biore pod uwagę szczególnie stipy i jezówek.
a dlaczego perowska nie? doskonale moim zdanie gra ona z werbena i stipa.
poza tym czy to jest małe poletko? dla zwizualizowania to ten przekopany fragment
Blaski i cienie nowego życia 16:08, 22 lut 2016

Do góry
Krys napisał(a)
Ula u nas tez byl snieg a dzisiaj znowu ulewa deszcz,siejesz cos,moze podeslac jakies nasionka-stipa,werbena czy hibiskus? Pozdrowka

Krysiu, będę wysiewać tylko cleome z zeszłorocznych nasion własnych i nic więcej, chyba. Liczę na stipę i werbenę z zeszłego roku.
Moja działka. 15:38, 22 lut 2016

Do góry
Bogusiu widzę, że u Ciebie wiosna z zimą przewija stipa wzeszła widzę, tak, jak i u mnie. U mnie też od rana pada i okropnie wieje. Aby do wiosny. pozdrawiam
Sprzeczność w ogrodzie 14:10, 22 lut 2016

Do góry
noo pomalutku, u mnie stipa wzeszła szybciutko a werbena dalej pojedyncze okazy ale pamiętam, że i w tamtym roku tak samo było ... werbenie się nie spieszy
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:52, 22 lut 2016

Do góry
Stipa

I wyciągająca się zgodnie z przypuszczeniami sebka stokrotka
Mała Eleczka 13:37, 22 lut 2016

Do góry
Stipa calkiem niezle wyglada, przezyc na pewno przezyla
Ogródek Iwony 12:36, 22 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
I przy okazji melduję, że dziś mija tydzień, jak siałam stipę, jeżówki, krwawnik i rozplenice.
Stipa, jeżówki i krwawnik - wystawiły łebki. Jeszcze wszystko maleńkie, zdjęłam dziś z doniczek woreczki, niech mają więcej światła. Stoją na parapecie południowym nad kaloryferem. Zamiast dekoracji okiennych i kwiatków
Rozplenicy jeszcze nie widać
Sadzonki werbeny mam pod osłonką z woreczków. Na razie sobie radzą. A ścięta werbena wypuszcza młode listki. Troszkę sadzonek będzie
to super - takie małe a cieszy
Ogródek Iwony 12:32, 22 lut 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Iwanko jak dobrze, że wrzuciłaś instruktaż pikowania stipy . Ja debiutuję w tym roku, więc bardzo mi się przyda . Pozdrawiam.

Kasiu, nie wiem, czy widziałaś, ale tutaj wstawiłam całą instrukcję:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4189-ostnica-stipa?page=24

U siebie też, ale wątek tak leci, ze samej mi się już nie chce szukać, na której to było stronie

I przy okazji melduję, że dziś mija tydzień, jak siałam stipę, jeżówki, krwawnik i rozplenice.
Stipa, jeżówki i krwawnik - wystawiły łebki. Jeszcze wszystko maleńkie, zdjęłam dziś z doniczek woreczki, niech mają więcej światła. Stoją na parapecie południowym nad kaloryferem. Zamiast dekoracji okiennych i kwiatków
Rozplenicy jeszcze nie widać
Sadzonki werbeny mam pod osłonką z woreczków. Na razie sobie radzą. A ścięta werbena wypuszcza młode listki. Troszkę sadzonek będzie
Ogród wśród pól i wiatrów 12:30, 22 lut 2016

Do góry
Hej Joluś hej
Twoje rozplenice wyszły!!!!
teraz będę patrzeć jak rosną
tylko stipa bieda taka ale twoje jak na razie takie stojące na sztors

ML i tak cudny w każdej odsłonie
Zaczątek ogrodu 11:12, 22 lut 2016

Do góry
Moje tygodniowe wysiewy: pelargonie białe i stipa.

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 10:39, 22 lut 2016

Do góry
Hop hop

kopiuję dla przypomnienia:

Mysza napisał(a)
Dziewczyny idąc za ciosem, że mam chwilę czasu zrobiłam dwie wersje rabaty.Tej od tarasu do basenu.

Wersja 1

Pod Nigrą na środku są 3 tuje danica.Jest tam hakonechloa, red baron, hr anabelki, szałwie, rozchodniki i przetaczniki.I stipa.

Dodać obwódkę z bukszpanu?i dwie danica?
Tak sobie myślałam, że chyba pasowałaby do tej po drugiej stronie.
Bukszpany kulki mogłabym podsadzić kociomiętką, kiedyś tak Justynka proponowałaTylko nie wiem jak wygląda kociomiętka zimową porą.
Przy basenie planuję trawy, które będą podświetlone.Myślicie, że pampasowa byłaby ok??

Wersja nr 2

Zastanawiałam się nad pasem kosodrzewinek, za nimi róże Leonardo da vinci albo Aspirin, albo the Fairy? Róże pomiędzy kulkami bukszpanowymi.
Przy tej wersji myślałam czy ten cis, który będzie osłaniał basen ma być posadzony prosto czy może zataczać łuk?

Myślę czy sadzić tuje pod płotem czy nie.Sama nie wiem.Zimą jednak wolałabym mieć zielone tło.

Pozostaje jeszcze sprawa wiśni osobliwej umbraculifera.Ta trzecia, pod basenem prawdopodobnie jest do wymiany.No i czy wymienić czy posadzić może serba, albo dąb kolumnowy- nie znalazł jeszcze docelowego miejsca.

Co myślicie???

Osobiście podoba mi się pierwsza wersja z bukszpanową obwódką. Tylko zrezygnowałabym z kocimiętki na rzecz jakiejś ładniejszej pokrojowo rośliny. Kocimiętki lubię ale pożre Ci kulki i pochłonie z czasem wszystko nawet obwódkę z bukszpanu. Chyba, że chcesz taką dużą plamę. Ale wtedy szukałabym niższej odmiany,bo one lubią się wyciągać i pokładać. Zimą wygląda jak inne zasychające byliny, wiosną się ją ścina do ziemi, szybko odbija i rośnie sobie bezproblemowo.
Można zostawić też samą obwódkę z tym co tam jest i dodać np. róże, polubiłaś je- po drugiej stronie masz z tego co pamiętam "History" więc mogłaby być jakaś w podobnym kolorze. Leonardo da Vinci super róża choć jej nie mam. Fairy czy Aspiryn to okrywowe róże, wypuszczające długie bicze, po kilku latach wszystko zagłuszą i zasłonią i ani kulek ani bylin czy traw nie będzie widać. Lepsze jakieś rabatówki.

A jeśli bym zamiast tej kocimiętki miała dać jakąś inną bylinę, to fajnie żeby to było coś co jest ładne i kwitnie do mrozów. Co będzie cieszyć cały sezon. Myślę np. o bodziszku "Rozanne" albo 'Sweet Heidy'-kwitnące od wiosny do października lub jeszcze dłużej. Ładnie okrywa i wypełnia puste przestrzenie a jest tylko taką chmurką koloru.
Może dziewczyny dadzą inne pomysły. Większość najładniejszych bylin kwitnie albo tylko wiosną, później czasem powtarzają, albo tylko latem do jesieni, więc musiałabyś wybrać na kiedy chcesz efekt. Lawenda po przeciwnej stronie najlepiej wygląda lipiec/sierpień, tam z różami "History" masz chyba jeszcze jakieś szałwie czy przetaczniki? ich miesiąc to czerwiec razem z różami. Podobnie pod wiśniami. Tylko trawy i z bylin rozchodniki będą piękne jesienią. Dobre by było coś co kwitnie nie przerwanie. Ale jak teraz czytam, że tam są jeszcze Anabelki to nie wiem czy nie za dużo wszystkiego. Może sama obwódka wystarczy.
Straconą wiśnię wymieniłabym na nową, żeby było spójnie.

Ogródek nad jeziorem 10:15, 22 lut 2016

Do góry
U mnie stipa też rosnie , dwie paczuszki.
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:10, 22 lut 2016

Do góry
Nie miałam pojęcia, że istnieje stipa wytrzymująca mrozy
Historia o lesie wiecznego spoczynku to dla mnie coś nowego, dobry pomysł...
Od nowa ... na przekór wszystkim 09:18, 22 lut 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
buuuu
taka ładna stipa wszdzie a moja taka cieniutka że się pokłada
why???? why????

chyba ją dzisiaj przepikuję może sie ruszy

moja też cieniutka, to podlewanie najgorsze, psiukniesz mocniej i już leży. Też muszę popikować ale ja nie będę po jednej sadzić. Nie mam gdzie doniczek trzymać, porobię większe kępki
Od nowa ... na przekór wszystkim 09:02, 22 lut 2016

Do góry
buuuu
taka ładna stipa wszdzie a moja taka cieniutka że się pokłada
why???? why????

chyba ją dzisiaj przepikuję może sie ruszy
Ogród niby nowoczesny ale... 08:42, 22 lut 2016

Do góry
ewakatowice napisał(a)
też sie kłaniam w pas po zimie...
pochwalę się, że stipa od Ciebie o ile żyje dostanie wypaśną nową miejscówkę

teraz pytanie, skąd mam wiedzieć czy żyje (oprócz czekania na znaki) to jak poznać zakładając, że chcę wiedzieć już ?

Hmm...chcesz wiedzieć juz? Ciężko mi Ewcia to stwierdzić. Wydaje się, że jeszcze musisz poczekać. Ale jeśli nie ma nic zielonego w kępie to raczej marne szanse. Aczkolwiek czekaj...ja w sobotę postaram się zerknąć na moje stipy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies