Nie mam keidy nawet sypnąć jakiego nawozu, a o laniu florowitem to mogę zapomnieć.. a niektóre jeżówki aż się proszą o zastrzyk energii.
Soliter, ma być liściasty czy iglasty? Będę mówić z własnego doświadczenia..
Z liściastych fajny jest grujecznik albo magnolia np Nigra (czytałąm że masz kwaśną glebę..wiec idealnie pasuje), brzoza plącząca, wiąz campertodwn (czy jak sie to pisze), trzmielina oskrzydlona (to na 3 miejscu bym dała), może oczar.. kwitnie zimą, ale potem wygląda jak leszczyna, wiec jest na końcu listy , buczek o formie płaczącej (ale ten woli zasadową ziemię)........
Bo katalpy nie polecam, jest spora, ale można ciąć Są też formy kuliste, ale to już nie to samo.. są o pstrych liściach, ale co przechodzę obok to mam wrażenie, że jedzą ją przędziorki... a to takie listki..
Panorama Wystarczyło podnieść wyżej trochę ręce i już widać połowę rabat A gabion wciąż czeka na "coś"...
Aż ffffstyd pokazać, ale trudno.... Dla Madżenki moje przedpłocie - czyli ćwierć koła wycięte między bramą a płotem... Może kanny i dalie zakwitną, ale coś marnie im to idzie... Musze sypnąć im chyba nawozu... Mocną dawkę A tak to rosną tam jeszcze kocimiętki i odętka - była jeszcze hortensja, ale padła...
Już bez miniaturowych bratków Wahałem się między begoniami z zielonymi liśćmi, ale te wyglądają lepiej - i pasują do tych w gazonie oraz żurawek Georgia Peach rosnących niedaleko
Hortensje Anabelle - sa gigantyczne mimo mocnego ścięcia, ale nie umiem jakoś uchwycić ich wielkości
I jeszcze nowa rabatka zrobiona w tym roku. Buk, bukszpany i na brzegu carex evergold. Ne wiem czy tak zostawić czy coś dosadzić? Na razie zostawiłam patrzę na nią z tarasu i myślę nic juz więcej na wariata nie sadzę bo potem mus dwa razy więcej pracy w ogrodzie wykonać. Wzdłuż tuj muszę usunąć darń zrobić kanciki i podsypać korą.I to by było z tej strony chyba tyle na ten rok,muszę przestawić leżak na tarsie w drugą stronę i skończyć rabatę po drugiej stronie działki.
planuję w moim ogrodzie urządzić kąt miskantowo-hortensjowy. Biało-zielony.
Planuję posadzić tuje "Szmaragd", między nimi (wysunięte do przodu o ok. 50 cm miskanty), a przed tujami hortensje Limelight.
Chciałabym prosić Was o poradę, która z kompozycji /które rozstawienie roślin/ jest atrakcyjniejsza. Po prawej stronie posadzona jest kalina, a przed nią bez czarny "Pulvertulenta". Nie chciałabym ich usuwać.
Ten sam motyw powtórzę wzdłuż prostopadłej części ogrodzenia.
I jeszcze dwa pytania.
Czy w białym kątku lepiej pasować będzie miskant: Gracilimus czy Morning Light?.
Drugie dotyczy traw Hakonechloa. Chciałabym posadzić je w pierwszym rzędzie, przed hortensjami (czy już tego nie za dużo???)
Zastanawiam się, która będzie lepsza biała Fubuki czy Albo striata (Albovariegata).
Miejsce już w małej części wycięte, dosłownie wycięte, przez mła, czyli mnie. Nie znalazłam nikogo kto posiada kosę, kosiarka nie dała rady, podkaszarka zbyt słaba, więc w ruch poszły nożyce do żywopłotu. Wykopałam moc samosiejek śliwy i ciort wie czego jeszcze.
Tak metr po metrze na kolankach dałam radę zrobić tyle. Jutro znowu na kolana.
Zkwitły hortensje kofam je jak wychylają się zza rogu domu. Docelowo ogród miał kwitnąć na biało ale nie mam serca się ich pozbyć więc mam trochę kolorów.