Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 17:17, 07 sie 2014

rabata frontowa z miłorzębem częściowo wykonana:

i przy tarasie:
Iwk4 19:37, 07 sie 2014

Małgosiu, szczęka mi opadła. Jak ty świetnie myślisz głośno, rysując i wychodzi z tego coś konkretnego. Zauważyłam też, że pewne linie zapożyczasz z innych ogrodów - projektów, a to znaczy, że do ogródków zaglądasz po konkrety i się inspirujesz. Zapamiętujesz wiele. Ja tak nie potrafię, więc podziwiam Cię za to.
Ja myślę kawałkami, nie potrafię globalnie planować ogrodu i to mnie gubi.
Mam pytanie. Jak narysowałaś pierwszy raz projekt (plan ), to go kopiowałaś do nanoszenia zmian? Jak pracujesz nad projektem, bo pewne linie zostają, inne zmieniają miejsce... pytam się od strony technicznej. Bo taki szkic na papierze wcale łatwo się nie przerabia.
Koło mi się podoba. I to bardzo.
edit: Chodzi o to koło na ognisko
Malgosik 20:13, 07 sie 2014

Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, szczęka mi opadła. Jak ty świetnie myślisz głośno, rysując i wychodzi z tego coś konkretnego. Zauważyłam też, że pewne linie zapożyczasz z innych ogrodów - projektów, a to znaczy, że do ogródków zaglądasz po konkrety i się inspirujesz. Zapamiętujesz wiele. Ja tak nie potrafię, więc podziwiam Cię za to.
Ja myślę kawałkami, nie potrafię globalnie planować ogrodu i to mnie gubi.
Mam pytanie. Jak narysowałaś pierwszy raz projekt (plan ), to go kopiowałaś do nanoszenia zmian? Jak pracujesz nad projektem, bo pewne linie zostają, inne zmieniają miejsce... pytam się od strony technicznej. Bo taki szkic na papierze wcale łatwo się nie przerabia.
Koło mi się podoba. I to bardzo.
edit: Chodzi o to koło na ognisko

Przyjrzyj się dokładniej, bo tu jest dużo rysunków Barbary.
To prawda że wzoruję się na innych, biorę to co mi odpowiada, ale uwzględniam też moje potrzeby i możliwości działki.

Ja osobiście rysuję na kartce, ale potem kładę kalkę techniczną, taką przeźroczystą i szkicuję ołówkiem. Jak mi odpowiada, to daję kalkę pod spód i na okno, wtedy przerysowuję na kartkę.
Iwk4 21:12, 07 sie 2014

Malgosik napisał(a)

Przyjrzyj się dokładniej, bo tu jest dużo rysunków Barbary.
To prawda że wzoruję się na innych, biorę to co mi odpowiada, ale uwzględniam też moje potrzeby i możliwości działki.

Ja osobiście rysuję na kartce, ale potem kładę kalkę techniczną, taką przeźroczystą i szkicuję ołówkiem. Jak mi odpowiada, to daję kalkę pod spód i na okno, wtedy przerysowuję na kartkę.

Zauważyłam, że Barbara ci pomagała. Nawet pobiegłam do jej ogródka
Mimo to brawo dla ciebie za takie konsekwentne planowanie. Wiesz Małgosiu, co chcesz. Pozdrawiam
Malgosik 21:32, 07 sie 2014

Iwk4 napisał(a)

Zauważyłam, że Barbara ci pomagała. Nawet pobiegłam do jej ogródka
Mimo to brawo dla ciebie za takie konsekwentne planowanie. Wiesz Małgosiu, co chcesz. Pozdrawiam

Dziękuję, aleś mi nasłodziła
Oby wyszło w praktyce to planowanie.
Iwk4 22:15, 07 sie 2014

Malgosik napisał(a)

Dziękuję, aleś mi nasłodziła
Oby wyszło w praktyce to planowanie.

Wyjdzie, wyjdzie. Zobacz, jak fajnie wyszła ci przednia rabatka i ta z red baronem mniam

edit: I nie myśl Małgoś, że tak bezinteresownie się trzymam Ciebie i twego wątku
Ile razy zajrzysz do mnie, trzeźwym okiem widzisz moje niedociągnięcia, ku mojej radości i zawsze coś mądrego doradzisz. Dzięęęęęękuuuuuję
Malgosik 23:06, 07 sie 2014

Wracając do żwirku. Albo kontrast, albo kolory sąsiadujące na palecie barw. U mnie tylko w zetknięciu z szarym żwirkiem jest taki mocny kontrast, na elewacji tego nie ma.
A tutaj inspiracja i żwirek dobrany do kostki i drewna.

http://www.pinterest.com/pin/472948398339590340/

Basiu dla Ciebie deseczki na murku, których chyba jednak nie możesz sobie zrobić. A może jednak słońce czasem tam zagląda choć na krótko i nie będzie glonów?
Malgosik 23:14, 07 sie 2014

Iwk4 napisał(a)

Wyjdzie, wyjdzie. Zobacz, jak fajnie wyszła ci przednia rabatka i ta z red baronem mniam

edit: I nie myśl Małgoś, że tak bezinteresownie się trzymam Ciebie i twego wątku
Ile razy zajrzysz do mnie, trzeźwym okiem widzisz moje niedociągnięcia, ku mojej radości i zawsze coś mądrego doradzisz. Dzięęęęęękuuuuuję

A to się cieszę, że się na coś przydaję
BarbaraM 11:12, 08 sie 2014

Oj,cudne deseczki,cudne.
Bardzo mi się podobają...

Gosiu jak planujesz to proszę cię zaplanuj coś na środku bo takie nic to nudy na pudy.
Chociażby duże liściaste drzewo w trawniku.
Zobaczysz że będzie się pod nie chodziło.
Dzieci wkoło będą się bawiły a też będzie dawało fajny cień.
Malgosik 15:14, 08 sie 2014

Myślałam o wysepce ale niedużej dla borówek amerykańskich, ale jakoś tak na środku to nie jestem przekonana...
Ja mam już kilka drzew i obawiam się zadrzewienia działki. Jakiś mam opór, wyobrażam sobie że jak duże urośnie, to zajmie połowę działki.
jej szerokość to raptem 16 metrów.
A trawnik w najdłuższym miejscu ma teraz w projekcie 22 m.