Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

BarbaraM 13:49, 07 sie 2014

Co raz to ci podsuwam nowy pomysł.
Musisz coś wybrać,może jeszcze przerobić po swojemu...

Ale żebyś miała w czym wybierać podsuwam ci jeszcze jeden pomysł z przewężeniem w ogrodzie.Może inni ci doradzą co lepiej zrobić albo sama wyczujesz co ci pasi
Za przewężeniem w drugiej części można postawić duże drzewo lub zamiast niego dać kilka brzózek.

Malgosik 14:06, 07 sie 2014

Basiu Ty masz już kształt rabat ustalony, to chociaż u mnie potworzysz
Koniecznie chcę koło wypoczynkowe ze żwirkiem wysypanym. Postawię na nim przenośnie palenisko, by smażyć kiełbaski i może półokrągłe ławeczki, siedziska. Tak mi się podoba koło, że to chyba najlepszy moment by je zaprojektować. A kształty rabat mam obłe, to i ono powinno się dobrze wpisać.
BarbaraM 14:19, 07 sie 2014

W takim razie najbardziej odpowiedni wydaje mi się ten pomysł:

Można by wpisać koło w tą wypukłość.
Nie znam skali więc komponuję pi x drzwi.
Malgosik 15:51, 07 sie 2014

BarbaraM napisał(a)
W takim razie najbardziej odpowiedni wydaje mi się ten pomysł:

Można by wpisać koło w tą wypukłość.
Nie znam skali więc komponuję pi x drzwi.

Oooo dzięki
Artystka z Ciebie.
O tej lokalizacji jeszcze nie pomyślałam, ale mam narazie kółeczko w narożniku, coś aparat mi prześwietla i nie mogę sfocić.
jaka wielkość kółka to ja też jeszcze nie wiem.
Prostokątna warzywna rabata ma 1 na 2 m.
Narazie narysowałam kółko o średnicy 5 m. Może za dużo...
BarbaraM 16:32, 07 sie 2014

Myślę że na na przenośne palenisko i ławeczki wokół wystarczy 4m
Nie wiem,moze ktoś ma inne doświadczenie to i ja chętnie posłucham.
A takie miejsce wcale nie musi być w kącie.
Przede wszystkim musi być funkcjonalne: blisko do kuchni w domu i niezbyt blisko domu żeby dym nie dostawał się do środka.
Czy w takim razie pasuje ci to miejsce które wybrałam?
Zrób jeszcze raz rysunek i opisz najważniejsze miejsca.
Możesz też napisać gdzie musimy się przesłonić od sąsiada i gdzie jest droga po której chodzi tłum cały.
Lub że tam sąsiad ma brzydką wiatę i nie chcemy jej widzieć.Nie mówię już o sąsiedzie którego też możemy nie chcieć widzieć
Opisz też strony świata i najważniejsze punkty: tu jest studnia i nie da się jej przesunąć.Tu chcę ławkę i "nie da się jej przesunąć".
Tam założyłam już rabatkę w takim kształcie i nie dam jej ruszyć a tamta rabatka jest do przeróbki.W tym stylu,rozumiesz.
Wtedy jestem ci w stanie więcej pomóc.
A jestem chętna to korzystaj.
Malgosik 16:47, 07 sie 2014

Tak więc po poprawkach wyszło mi tak:

W rogu razem z ambrowcem 5 m placyk żwirkowy. Potem w trawie żwirkowe kółko pod trampolinę 3 m. Kwadracik to piaskownica. Huśtawkę też zrobiłam na prostokątnym wyżwirkowanym placyku.
Malgosik 16:55, 07 sie 2014

Strony świata na inwentaryzacji:

Jest już nieco nieaktualna, ale od drogi zaplanowałam żywopłot. I tak się miał zawijać by zasłonić prąd i śmietnik, więc może się zawinąć wokół placyka.
Chcę żeby placyk był w oddali, bo mam duży taras i miejsce na jedzenie blisko jest. A to byłoby drugie, by posiedzieć przy ognisku No i można wtedy przespacerować się przez cały ogród, ukryć się tam w zakątku.
Malgosik 16:59, 07 sie 2014

BarbaraM napisał(a)
Myślę że na na przenośne palenisko i ławeczki wokół wystarczy 4m
Nie wiem,moze ktoś ma inne doświadczenie to i ja chętnie posłucham.
A takie miejsce wcale nie musi być w kącie.
Przede wszystkim musi być funkcjonalne: blisko do kuchni w domu i niezbyt blisko domu żeby dym nie dostawał się do środka.
Czy w takim razie pasuje ci to miejsce które wybrałam?
Zrób jeszcze raz rysunek i opisz najważniejsze miejsca.
Możesz też napisać gdzie musimy się przesłonić od sąsiada i gdzie jest droga po której chodzi tłum cały.
Lub że tam sąsiad ma brzydką wiatę i nie chcemy jej widzieć.Nie mówię już o sąsiedzie którego też możemy nie chcieć widzieć
Opisz też strony świata i najważniejsze punkty: tu jest studnia i nie da się jej przesunąć.Tu chcę ławkę i "nie da się jej przesunąć".
Tam założyłam już rabatkę w takim kształcie i nie dam jej ruszyć a tamta rabatka jest do przeróbki.W tym stylu,rozumiesz.
Wtedy jestem ci w stanie więcej pomóc.
A jestem chętna to korzystaj.

Z drzew rośnie ambrowiec bliżej śmietnika, jarząb przy studni, grab pendula to wiesz, wiśnia umbraculifera przy tarasie z lawendą i miłorząb mariken na rabacie frontowej
Malgosik 17:08, 07 sie 2014

Początkowo przy studni zrobiłam ten dziubek, ale zweryfikowałam jej położenie i przysunęłam bliżej płotu i pomniejszyłam. Ten dziubas wyszedł mi wtedy wielki. Przed studnią dałabym maliny.
Basiu jak nie rysuję tego co Ty narysowałaś, to nie znaczy że to ignoruję, tylko upieram się przy swoim lub nie jestem przekonana do konkretnej zmiany i myślę. Na 5 stronie przedstawiłam moją pierwsza koncepcję właśnie linii rabat i lokalizacji drzew i jest zmiana. Wydaje mi się że na korzyść. Wyglądało to tak:

a dziś wygląda tak:

Malgosik 17:11, 07 sie 2014

z tyłu za huśtawką tuje szmaragd by się zasłonić - tu potrzebujemy
tylko nie wiem jak zakończyć ten żywopłot, dalej pod płotem, na lewo od jarząba zaczynają się porzeczki pienne

obawiam się też, że jak zrobię okrągły placyk bliżej, na środku, to kto i w jakim celu będzie jeszcze chciał zaglądać do tego ostatniego zakola? tylko idąc do śmietnika? brak mi celu
ja oczywiście zrobię ekskursję po całym ogrodzie, ale to ja....

i jakoś chciałam zakątek pod tym ambrowcem w przyszłości
ale czemu nie teraz? po co to odkładać?