Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na Francuskiej

Na Francuskiej

Ewa_w_ogrodzie 21:29, 01 sie 2014

Ania74 napisał(a)
No bo Magda ma super ogród! Wypieszczony... mój to raczej sam o siebie dbać musi
Zobacz najlepiej od początku, całą metamorfozę... to jest odlot

Będę patrzeć na pewno
Ania74 21:29, 01 sie 2014

Magdalenka napisał(a)

Anusia, Anusia...ale Ty mi słodzisz
W tym roku dopieszczam tylko rabaty, trawnik odszedł na drugi plan. Rośnie na nim cała masa różnych chwastów Może w przyszłym roku coś z tym zrobię, choć przyznam, że "trawnik" z koniczyną nawet mi pasuje
Przyznam Ci rację co do jednego: zachwycają mnie zmiany w moim ogrodzie. Ilekroć popatrzę na zdjęcia sprzed 4 lat, jestem przeszczęśliwa, że już widać efekty To rzeczywiście jest odlot
Buziaki.

No widzisz, nie ma się co licytować, prawdę piszę

Ile sztuk i za ile tego czosnku było w paczce w Lidlu, bo ja znalazłam na allegro za 100 sztuk koło 40 zł i wydaje mi się nieźle... Mylę się?
Magdalenka 21:38, 01 sie 2014

Ania74 napisał(a)

No widzisz, nie ma się co licytować, prawdę piszę

Ile sztuk i za ile tego czosnku było w paczce w Lidlu, bo ja znalazłam na allegro za 100 sztuk koło 40 zł i wydaje mi się nieźle... Mylę się?

Sprawdziłam na opakowaniu: 40 sztuk. Nie pamiętam tylko, jaka była cena wyjściowa. Chyba 2,99. No i nie wszystkie zakwitły, nie wiem czemu. Może ta dziwna zima miała na to jakiś wpływ(?)
Ewa_w_ogrodzie 23:45, 01 sie 2014

Magdo ucieszyłam się, że wypatrzyłam u Ciebie wypisz wymaluj taką wąską rabatę jak moja.

Widziałam też zdjęcie z tego roku pięknie, ale powiedz co robisz żeby wyglądała ładnie od kwietnia do października. Sadzisz 3 razy w sezonie czy masz kwiaty tak dobrane, że cały czas kwitnie.

Moja poprostu straszy, są okresy kiedy coś ładnie kwitnie np wiosną szafirki, teraz zaczynają mieczyki, ale jak widzisz na zdjęciu czasem straszy.

Podziel się proszę swoimi patentami na ten wąski pasek, u mnie niestety dodatkowy minus że w cieniu do godziny 14.00.

Wymalowałam "projekt" floksy, rudbekia itp ale Ania z leśniczówki mówi, że za wąska rabata na te moje pomysły, więc muszę coś innego wymyślić. Ania też ma swoją propozycję. Może jak znajdziesz chwilę to zerkniesz do mnie i coś poradzisz.
Ewa_w_ogrodzie 23:55, 01 sie 2014

Jeszcze teraz doczytałam, że w 2013 myślałaś o tym aby posadzić tam rudbekię i co??? bo to dla mnie teraz kwiaty nr 1.
Magdalenka 17:03, 06 sie 2014

Wracam w końcu po kilku dniach wakacji
Byliśmy z eMem w pięknych miejscach: jeziora, lasy, góry, piękne zabytki...Cudowne widoki
Wracam do rzeczywistości i do mojego ogródka. Dobrze, że podczas naszej nieobecności popadał deszcz, ogród ma się bardzo dobrze. Dziś skosiłam "trawnik/ łąkę", posprzątałam z leksza rabaty z suchych liści i chwastów.
A oto kilka wakacyjnych widoków:

Magdalenka 17:16, 06 sie 2014

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)

Magdo ucieszyłam się, że wypatrzyłam u Ciebie wypisz wymaluj taką wąską rabatę jak moja.

Widziałam też zdjęcie z tego roku pięknie, ale powiedz co robisz żeby wyglądała ładnie od kwietnia do października. Sadzisz 3 razy w sezonie czy masz kwiaty tak dobrane, że cały czas kwitnie.

Moja poprostu straszy, są okresy kiedy coś ładnie kwitnie np wiosną szafirki, teraz zaczynają mieczyki, ale jak widzisz na zdjęciu czasem straszy.

Podziel się proszę swoimi patentami na ten wąski pasek, u mnie niestety dodatkowy minus że w cieniu do godziny 14.00.

Wymalowałam "projekt" floksy, rudbekia itp ale Ania z leśniczówki mówi, że za wąska rabata na te moje pomysły, więc muszę coś innego wymyślić. Ania też ma swoją propozycję. Może jak znajdziesz chwilę to zerkniesz do mnie i coś poradzisz.

Ewo, nie mam patentu na tę nieszczęsną rabatę. W tym roku posadziłam na niej miniaturowe dalie ( raczej słabo tu rosną), krokosmie ( same liście na razie), aksamitki i gazanie z własnego siewu ( może zakwitną w tym roku?). Ostróżki wysiały się same.
Przyznam, że zapomniałam o pomyśle z rudbekią Ostatnio myślałam o jakiś trawach, które mogłyby wytrzymać silne słońce i suszę. To rabata od strony południowej, słońce tu mocno praży. Może trawy i rudbekia to byłby dobry pomysł? Mój eM wymyślił sobie sumaka w ogrodzie. Tyle razy o tym mówił, że raczej nie odpuści. Wybrałam dla niego miejsce na tej wąskiej rabacie, najwyżej nie przeżyje choć przyznam, że bardzo podoba mi się to drzewko.
Ja na projektowaniu/ doradzaniu innym się nie znam. U mnie to jest tak: czasem wyjdzie, czasem nie.
Pozdrawiam.

asiach 18:02, 06 sie 2014

Magdalenka napisał(a)
Byliśmy z eMem w pięknych miejscach: jeziora, lasy, góry, piękne zabytki...Cudowne widoki
Wracam do rzeczywistości i do mojego ogródka. Dobrze, że podczas naszej nieobecności popadał deszcz, ogród ma się bardzo dobrze. Dziś skosiłam "trawnik/ łąkę", posprzątałam z leksza rabaty z suchych liści i chwastów.

Witaj po urlopie!
A co to za wspaniałe miejse ??? Szwajcaria? Austria .....
Pozdrawiam serdecznie
Magdalenka 17:46, 07 sie 2014

asiach napisał(a)

Witaj po urlopie!
A co to za wspaniałe miejse ??? Szwajcaria? Austria .....
Pozdrawiam serdecznie

Tak Asiu, to Austria, a konkretnie Jezioro Attersee, Salzburg i Halstatt. Cudowne miejsca.
Pozdrawiam.
Kondzio 17:48, 07 sie 2014

Magdalenka napisał(a)

ale widoki pieknie