Dziękuję za rady.
Danusiu w rogu działki rośnie nam wieeelki dąb i nie mam za bardzo możliwości wadzenia tam jakiegoś drzewa bo wszystkie zawsze mi się krzywią i uciekają od niego.
Jestem Obiadek był
Ania, śliczny mur róża będzie pięknie wyglądała na jego tle , znam tylko dwie pierwsze róże, widziałam takie połączenie muru i Edena będąc we Francji, wygląda to zjawiskowo, trzeba pamiętać że Eden to duża ,sztywna róża, musi mieć podporę,(kratkę,itp), natomiast New Dawn jest wiotka(climber)sztywne pędy, też podpora jest wymagana.
Myślę że w tym miejscu będzie im bardzo dobrze, przed różami możesz posadzić Lawendy, to klasyczne połączenie bardzo ładnie gra z różami, plus obwódka z Bukszpanów, wybór należy do Ciebie
Tutaj sama róża nie załatwi sprawy, jest tutaj potrzebne co najmniej 100 roślin. Najpierw trzeba zasłonić płot, stworzyć tło.
Graby strzyżone, tuje Smaragd, tuje Aureospicata lub inne iglaste.
W rogu wysokie ładne drzewo o odmiennym kolorze, np. bordowym lub żółtym, pod nim hortensje bukietowe lub wysokie hosty i inne byliny, alboo iglaki, zależy co lubisz.
Potem niższe piętra i kompozycje roślinne. Jeśli zależy Ci na jednej róży, to raczej posadź ją blisko furtki, wówczas stworzy podkreślenie po prawej stronei, a tak daleko posadzona, oderwana jest od rzeczywistości.