Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 08:16, 02 sie 2014

nicol21 napisał(a)
Pozwoliłam se takie coś popełnić. Kulki bukszpanowe w różnych wielkościach, które niby są luźno rzucone, ale jednak układają się w linie plus trawy, np rozplenice. Sezonowo możesz coś dosadzać.

Ewelina, dzięki za malunek! Chyba trochę czytasz w moich myślach, bo też mi rozplenice chodziły po głowie
Myślałam jeszcze o czymś takim:

Te trawy z dołu dać wzdłuż granitowego obrzeża. Zamiast bukszpanowych kulek dać kosodrzewinę (kulki są obok, więc chciałam trochę zróżnicować). Pomiędzy rozplenice. Na dole coś (nie wiem co), co by się lekko na kostkę zachodziło.

Jeszcze mi się bardzo u Syli podobają koła z bukszpanów wokół kulek na nóżkach, myślałam żeby takie zrobić pod umbrami i wypełnić hostami, których mam bez liku.
Ale to już się chyba nie zmieści. Jeszcze dziś zrobię wizję lokalną

I tam żwirek musi być, bo mi ziemia na kostkę leci przy dużych ulewach.
Tak więc sezonowe dosadzanie odpada.
jolka 11:53, 02 sie 2014

Ok 9tej pojechałam na moją górkę, a tam wszystko skąpane we mgle.
Rośliny w kropelkach i pajęczynach

Oczywiście nie mogłam się oprzeć, by nie zrobić sesji limkom,
które powoli z limonkowych stają się białe.

Nie upłynęło nawet 15 min, a mgła opadła i górkę zalało przypalające słońce.
28 stopni i jakiś taki oblepiający zaduch..
Wiele nie zrobiłam, bo normalnie słabo się robiło od tego parnego powietrza.
jolka 12:04, 02 sie 2014

Wiele nie, ale zawsze coś ) Przed tujami wsadziłam ogromną hostę, którą wcześniej podzieliłam na 3 części. W proponowanych przez Danusię zestawieniach jest taka żółta wysoka hosta, podsadzona czerwonymi żurawkami. Miałam i hostę i żurawki, mam nadzieję że będzie im razem dobrze. Przepraszam za estetykę (czytaj: bajzlownię), ta część ogrodu jest dopiero w powijakach, ale zależy mi na tym, by się roślinki do zimy ukorzeniły. "Dopieszczać" będę za rok. Z tyłu są jeszcze naparstnice, zostawiam je by się wysiały, ale docelowo stąd oczywiście wylatują.

Dodatkowo podcięłam żywopłocik bukszpanowy i odsłoniły się szałwie.
Kulki bukszpanowe wsadzone kilka dni temu, jeszcze do przycięcia.
Pomiędzy kulki przyjdą limonkowe żurawki.

A teraz pytanie za 100 pkt Czy drzewo, które kupiłam jako ambrowiec rzeczywiście nim jest??

Dorota123 20:16, 02 sie 2014

Ładna ta hosta wysoka. żółta, też taką mam, ale chyba ma złe stanowisko, bo 2 lata u mnie jest i wcale się nie rozrasta.
wiunia 21:28, 02 sie 2014

Co do ambrowca to faktycznie trochę inne ma listki niż te ambrowce, które przeglądałam w necie, mój też ma inne ale ... może to jednak jakaś odmiana chociaż bardziej przypomina klonika? Jeśli nikt nie zidentyfikuje tego jego mościa to pozostanie czekać do jesieni, wtedy powinien się przebarwić... Pozdrawiam Jolu!
jolka 08:37, 03 sie 2014

Dorota123 napisał(a)
Ładna ta hosta wysoka. żółta, też taką mam, ale chyba ma złe stanowisko, bo 2 lata u mnie jest i wcale się nie rozrasta.

A to ciekawe .. O ile dobrze ją zidentyfikowałam, to jest to hosta 'Sum and Substance'. Jej opisy zaczynają się od "Bujnie rosnąca roślina ..."
Zobaczymy
jolka 08:41, 03 sie 2014

wiunia napisał(a)
Co do ambrowca to faktycznie trochę inne ma listki niż te ambrowce, które przeglądałam w necie, mój też ma inne ale ... może to jednak jakaś odmiana chociaż bardziej przypomina klonika? Jeśli nikt nie zidentyfikuje tego jego mościa to pozostanie czekać do jesieni, wtedy powinien się przebarwić... Pozdrawiam Jolu!

No dokładnie Wiunia, mnie te liście też wyglądają klonowato.
Skłamałabym mówiąc, że mnie to zadowala

Madzenka 08:50, 03 sie 2014

Sesja limonkowa zachywca.

Mój ambrowiec ma zupełnie inne liście, takie mocno powycinane palce....
Jaką odmianę kupiłaś?
jolka 09:02, 03 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)
Sesja limonkowa zachywca.

Mój ambrowiec ma zupełnie inne liście, takie mocno powycinane palce....
Jaką odmianę kupiłaś?

Madżenka, nie wiem jaka odmiana. Jakoś się nie zagłębiłam dostatecznie przy zakupie i teraz mam efekty. Rok temu go kupowałam. Zadzwoniłam do szkółki, pani powiedziała - tak, mamy. Pojechałam, kupiłam, wsadziłam ... a teraz zonk Nawet mi nie przyszło do głowy, żeby jakoś sprawdzać po zapewnieniu sprzedawcy. Dziś jestem mądrzejsza i już tak nie wierzę na słowo.

Madzenka 10:17, 03 sie 2014

jolka napisał(a)
Wiele nie, ale zawsze coś ) Przed tujami wsadziłam ogromną hostę, którą wcześniej podzieliłam na 3 części. W proponowanych przez Danusię zestawieniach jest taka żółta wysoka hosta, podsadzona czerwonymi żurawkami. Miałam i hostę i żurawki, mam nadzieję że będzie im razem dobrze. Przepraszam za estetykę (czytaj: bajzlownię), ta część ogrodu jest dopiero w powijakach, ale zależy mi na tym, by się roślinki do zimy ukorzeniły. "Dopieszczać" będę za rok. Z tyłu są jeszcze naparstnice, zostawiam je by się wysiały, ale docelowo stąd oczywiście wylatują.

Nie chcę cię martwić ale tę hostę za blisko innych roslin posadziłaś. W tym roku jeszcze nie będzie strasznie ale za rok zcznie włazić na tuje a żurawek nie będzie widać. Hosty mocno się rozrastają a jesli to jest s&s to potwór , który potrzebuje mnóstwo miejsca. Dla przecietnej hosty (nie miniaturowej) potrzebne jest kolo o średnicy 1 m. Miniturowym wystraczy 20-30 cm a średnim 50-60. Nie zdjemy sobie jednka sprawy z tego, że wiekszość host to jednka doclowo wielkie rośliny,. Zimą w tym miejscu jest jednak pusto
Ponieważ to młoda rabata to teraz niech cię cieszy ale radzę wiosną zrobić dla niej więcej miejsca.