Nie mam keidy nawet sypnąć jakiego nawozu, a o laniu florowitem to mogę zapomnieć.. a niektóre jeżówki aż się proszą o zastrzyk energii.
Soliter, ma być liściasty czy iglasty? Będę mówić z własnego doświadczenia..
Z liściastych fajny jest grujecznik albo magnolia np Nigra (czytałąm że masz kwaśną glebę..wiec idealnie pasuje), brzoza plącząca, wiąz campertodwn (czy jak sie to pisze), trzmielina oskrzydlona (to na 3 miejscu bym dała), może oczar.. kwitnie zimą, ale potem wygląda jak leszczyna, wiec jest na końcu listy , buczek o formie płaczącej (ale ten woli zasadową ziemię)........
Bo katalpy nie polecam, jest spora, ale można ciąć Są też formy kuliste, ale to już nie to samo.. są o pstrych liściach, ale co przechodzę obok to mam wrażenie, że jedzą ją przędziorki... a to takie listki..
Panorama Wystarczyło podnieść wyżej trochę ręce i już widać połowę rabat A gabion wciąż czeka na "coś"...
Aż ffffstyd pokazać, ale trudno.... Dla Madżenki moje przedpłocie - czyli ćwierć koła wycięte między bramą a płotem... Może kanny i dalie zakwitną, ale coś marnie im to idzie... Musze sypnąć im chyba nawozu... Mocną dawkę A tak to rosną tam jeszcze kocimiętki i odętka - była jeszcze hortensja, ale padła...
Już bez miniaturowych bratków Wahałem się między begoniami z zielonymi liśćmi, ale te wyglądają lepiej - i pasują do tych w gazonie oraz żurawek Georgia Peach rosnących niedaleko
Hortensje Anabelle - sa gigantyczne mimo mocnego ścięcia, ale nie umiem jakoś uchwycić ich wielkości
I jeszcze nowa rabatka zrobiona w tym roku. Buk, bukszpany i na brzegu carex evergold. Ne wiem czy tak zostawić czy coś dosadzić? Na razie zostawiłam patrzę na nią z tarasu i myślę nic juz więcej na wariata nie sadzę bo potem mus dwa razy więcej pracy w ogrodzie wykonać. Wzdłuż tuj muszę usunąć darń zrobić kanciki i podsypać korą.I to by było z tej strony chyba tyle na ten rok,muszę przestawić leżak na tarsie w drugą stronę i skończyć rabatę po drugiej stronie działki.
planuję w moim ogrodzie urządzić kąt miskantowo-hortensjowy. Biało-zielony.
Planuję posadzić tuje "Szmaragd", między nimi (wysunięte do przodu o ok. 50 cm miskanty), a przed tujami hortensje Limelight.
Chciałabym prosić Was o poradę, która z kompozycji /które rozstawienie roślin/ jest atrakcyjniejsza. Po prawej stronie posadzona jest kalina, a przed nią bez czarny "Pulvertulenta". Nie chciałabym ich usuwać.
Ten sam motyw powtórzę wzdłuż prostopadłej części ogrodzenia.
I jeszcze dwa pytania.
Czy w białym kątku lepiej pasować będzie miskant: Gracilimus czy Morning Light?.
Drugie dotyczy traw Hakonechloa. Chciałabym posadzić je w pierwszym rzędzie, przed hortensjami (czy już tego nie za dużo???)
Zastanawiam się, która będzie lepsza biała Fubuki czy Albo striata (Albovariegata).
Miejsce już w małej części wycięte, dosłownie wycięte, przez mła, czyli mnie. Nie znalazłam nikogo kto posiada kosę, kosiarka nie dała rady, podkaszarka zbyt słaba, więc w ruch poszły nożyce do żywopłotu. Wykopałam moc samosiejek śliwy i ciort wie czego jeszcze.
Tak metr po metrze na kolankach dałam radę zrobić tyle. Jutro znowu na kolana.