Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w Sissinghurst - Anglia 22:40, 23 wrz 2022

Do góry
Mijając sad zbliżamy się do White Garden. Zachwycająca kompozycja bieli, srebra i zieleni.

Miłośniczce bieli do szczęścia nie trzeba nic więcej.

Miejsce centralne: donica z białą tunbergią - urok i elegancja.

Ścieżki nie prowadzą do nikąd. Są zróżnicowane pod względem wzorów, przemyślane w każdym detalu, co także zachwyca.

Trudno opuścić ogród biały, jego bezkompromisowość, proporcje we wszystkich wymiarach, jednak .....
Ogród w Sissinghurst - Anglia 22:19, 23 wrz 2022

Do góry
W niedalekim sąsiedztwie stawu znajdziemy pełen uroku, przestronny sad.

Starsze nasadzenia są uzupełniane.

Ta ławka może sporo pamiętać...

Ogród w Sissinghurst - Anglia 22:12, 23 wrz 2022

Do góry
Nad stawem górują okazałe dęby. Żywopłoty w ogrodzie nigdy nie mają charakteru przypadkowego, tak jest również tu.

Ogród w Sissinghurst - Anglia 22:08, 23 wrz 2022

Do góry
Proste linie w ogrodzie - to wizja bliska memu sercu. Geometria, którą zmiękczają kolory i kształty roślinności. Ten mur, mimo że jest długi, został wykorzystany przez rośliny na różne sposoby, od góry przewieszające się pnącza, od dołu wielobarwne cynie, wprost z muru potrafią też wystrzelić zieloności. 

Niebywały wręcz efekt powstał z takiego sąsiedztwa murku i rabaty z krzewami.

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 22:03, 23 wrz 2022

Do góry
Nie chce ktoś jagód kamczackich? Rozrosły się, a jagód tyle co kot napłakał, nie mam na nie miejsca, moja ziemia chyba za ciężka dla nich, u teściowej na piaskach rosną i owocują dużo lepiej. Są chyba 4 sztuki, odmiany zapylające się. Mam ochotę je wywalić. Wymienię albo sprzedam całość. Ale ze względu na wielkość w grę wchodzi tylko odbiór osobisty.

Ogród w Sissinghurst - Anglia 21:51, 23 wrz 2022

Do góry

Ogród w Sissinghurst - Anglia 21:44, 23 wrz 2022

Do góry
Topiary i żywopłoty z cisa czy bukszpanu są kolejnym znakiem rozpoznawczym ogrodu Sissinghurst. Nadal istnieją, po niemal stu latach nie tracą niczego ze swojej funkcji, wyznaczają wyraźne granice, tworzą przytulne zakątki i osie widokowe. Mocne akcenty. Powodują, że możemy "bezpiecznie" zatracać się w gęstwinach ogrodu.

Można sobie wyobrazić, ilu wymagają prac pielęgnacyjnych.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 21:40, 23 wrz 2022

Do góry
Igloo daje radę jeszcze

Ogród w Sissinghurst - Anglia 21:35, 23 wrz 2022

Do góry
Czy pnącza są stworzone do murów z cegły, czy może odwrotnie? W Sissinghurst jest to wszechobecna całość.

Czym jest oś widokowa, jakie zapewnia doznania? Tu możemy się o tym przekonać w najlepszy z możliwych sposobów

Ogród w Sissinghurst - Anglia 21:28, 23 wrz 2022

Do góry
Miałam okazję odwiedzić ten ogród na początku września tego roku, w historycznym dla Anglii momencie. Flaga na maszcie była opuszczona do połowy także i tu. To był ciepły, słoneczny dzień, pogoda wymarzona wprost na odwiedziny Sissinghurst, ogrodu, o którym przeczytałam u Danusi i postanowiłam tam dotrzeć: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/32-ogrody-angielskie-sissinghurst-castle-garden
Zawsze próbuję sobie wyobrazić, jak to jest móc na co dzień otaczać się tak niewiarygodnie pięknymi zakątkami. Czy stają się źródłem nieustającej radości i energii, czy z czasem nie przytłaczają swoimi rozmiarami i nadzorem całości, czy nie powszednieją? Jaki mają wpływ na życie codzienne, na twórczość? Szczęśliwą posiadaczką tego miejsca była od lat 30 zeszłego stulecia pisarka Vita Sackville-West i jej mąż Harold Nicolson. To Vita była jednak duchem. Energiczna, wizjonerska, odważna. Danusia świetnie opisała historię tego miejsca, ja zabieram już tylko na późnoletni spacer po Sissinghurst.

W Dolinie Muminków 21:16, 23 wrz 2022

Do góry
Te białe white Flag kwitły równocześnie z tulipanami Negrita- to ciemny róż dostępne w Biedrze.

Udało się kupic 4 paczki Negrita beda do białych white flag
Blaski i cienie nowego życia 21:05, 23 wrz 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Trawy jak są większe to od razu lepiej się prezentują. Zreszta chyba jak i wszystkie rosliny.
Moliini jeszcze nie mam. Trzeba na drugi rok jakąś sobie sprawić.
Piękne hortki. to Pinky Winky ?

Szkoda, że wcześniej nie pisałaś bo bym Ci wysłała sadzonkę z tamtymi.

Hortensje Candlelight. Pinky winky nie mam, choć słyszałam że jest piękna. Mam za to jedną vanilia freise, ale się regenerowała w tym roku, po przesadzeniu. Na zdjęciu widać ją na tyłach. Tylko wymaga podpierania od lata.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:58, 23 wrz 2022

Do góry

Trawnik w tym roku popisowy, nie mam z nim żadnych problemów. Ostatnie deszcze sprawiły, że jest żywozielony. Podczas upałów regularnie go podlewałam i nawoziłam i dał radę.
Blaski i cienie nowego życia 20:56, 23 wrz 2022

Do góry
ewsyg napisał(a)
Ula, chyba wzięło Cię na róże

Oj, wzięło cieszą mnie bo kwitną i tak sobie chodzę i wycinam przekwitłe
Edenki co roku zaskakują, w tym roku poszły w drugim kwitnieniu na wysokość 2m.
A ja im nie sprawiłam żadnych podpór.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:56, 23 wrz 2022

Do góry
Bambusy w donicach cały czas piękne. To fargesie.

Hakonki metrowe

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:54, 23 wrz 2022

Do góry
Piękna jesień się dzisiaj zapowiedziała. U nas byli cudne słońce i ciepełko. W weekend ma być nawet 20 stopni!
Miskanty w tym roku mizerne, susze je dobiły i mają mało.kwiatostanow i są mniejsze niż w zeszłym roku.

W ogródku emerytki 20:53, 23 wrz 2022

Do góry
Trzcinnik krótkowłosy, ma śliczne miotełki

Kwitnie barbula.

Znieśliśmy wszystkie dachówki i murek prawie zrobiony, jutro tylko kosmetyka góry i zrobię zdjęcie

Dla zobrazowania wykonanej ciężkiej pracy zrobiłam zdjęcia
Dachówki były za widocznym w głębi okienkiem, z 2 drabinami.

Potem kolejna drabina, 2,5 metra wysokości.
Potem przeniesienie dachówek na balkonik, widać wiadro, którym były opuszczane na dół /z wysokości 3,5 m/
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:51, 23 wrz 2022

Do góry
ajka napisał(a)
A ty już tak całkiem się na insta przeniosłaś? Brakuje mi twojego ogrodu.

Hej, jakoś tam wyszło... Aż mam wyrzuty sumienia. Obiecuję nadrobić zgłoście i być bardziej aktywna! Tymczasem parę jesiennych ujęc mojego ogrodu.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 19:33, 23 wrz 2022

Do góry
DariaB napisał(a)
T

Dario, niesamowite efekty. Podziwiam, spacerkuję, a to zdjęcie przypadło mi szczególnie do gustu.
Właśnie zdziwiłam się, gdy dojrzałam hortensję pod ławką, moje Annabelle w zeszłym roku tak pełzały, ale po podparciu są już takie jak należy. U Iwonki z Wichrowego Wzgórza pod ławką rośnie bodziszek, uważam, że świetnie to wygląda i sama się zastanawiam, czy moją ławkę (która stoi teraz w trawniku) nie warto podsadzić czymś płożącym. Co masz u siebie?
Ptasi gaj 19:28, 23 wrz 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

To już koniec lata. Jesień nadchodzi.

Elu, piękne ujęcie. Trawy dają pokaz. Jaka to rozplenica?
To samo stwierdziłam w moim ogrodzie, jesień i już. Róże już nie takie skore do rozwijania pąków. U mnie oprócz hortensji jeszcze pięknie kwitną bodziszki Rozanne, jeżówki Green Jewel i cynie. Dlatego w przyszłym sezonie planuję sporo wysiewów tych ostatnich.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies