Łucja co Ty za teksty wypisujesz?zawsze czekam kiedy się pojawisz, ale, że cały rok w ogrodzie siedzisz to dla nas czasu nie maszpiękna rutewka ile ona ma wysokości? na 2 zdjęciu to niebieskie o jasnych listkach, to? piękna kępa hakonechloe, moja mizerna pod gruszą rośnie co jej tam dołożyć, żeby się rozrosła? pozdrówka serdeczne i zaglądaj częściej a irys z Anglii bardzo ładny
pięknie! host też masz sporo i dorodne
a te lilie i u mnie już kwitną, mają dużo pąków, ale mam tylko 2 szt. (są widoki na więcej, bo po bokach jakies młode powyłaziły), co to za nazwa ich?
ale mi się podoba! żadne mini, dla mnie maxi!Bomba
ależ mi się podoba obsadzenie bukszpanem i liliowcami, no i widzę też kawałek płotu rustykalnego, i donice z pomidorkami i caaaałą dużą szkółkę doniczkową, naprawdę bez kadzenie Łukasz - jestem w zachwycie
NoName, Sharmonn od Gosi i miniatrurki:
Ta pierwsza niedługo zakwitnie na fioletowo (NN - kto określi jej nazwę, pospolita - często spotykana w szkółkach).
I maluchy z bliska, przy mojej łapce, by pokazać jak małe są.
TEENY-WEENY BIKINI, CHERISH i PANDORA BOX.
A możesz opisać w jakim dokładnie miejscu rosną Twoje hortensje? Jeśli jest to miejsce zbyt nasłonecznione, to może to być porażenie słoneczne, ale raczej bym się skłaniała ku chorobie grzybowej,np. rdzy, ale widzę też, że gleba jest za mało kwaśna, bo liście żółkną. Zbadaj więc ph i albo dosyp kwaśnej lub kup specjalny preparat do zakwaszania ziemi.
Podlewaj regularnie, bo hortensje nie lubią suszy.
Usuń i spal wszystkie porażone liście i pryskaj 2-3 krotnie w odstępie 14 dni jednym z preparatów: Bravo 500 SC (0,2%), Discus 500 WG (0,03%), Dithane M-45 80 WP (0,2%), Sarfun 500 SC (0,1%), Topsin M 70 WP (0,1%) lub M 500 SC (0,1%).
Jeśli nie lubisz stosować chemii w ogrodzie, to polecam też biopreparat Biosept 33 SL (0,05%).