Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Krakus 12:48, 23 lip 2014

kosolka napisał(a)
Dzień dobry Proszę rzućcie okiem na to zdjęcie, może komuś coś ciekawego przyjdzie do głowy- czy coś tam jeszcze dodać? Jeżeli tak to co?

Witam tym razem u Ciebie..
widzę że pędzisz nie tylko z ogrodem ale i watkiem ;p działeczkę też masz pokaźną i sporo się dzieje...fajnie że masz dostęp do kory luzem bo u mnie to tez cieżko z tym a w workach wychodzi średnio..

co d otej rabatki to hortki nie zasłonią ci krzewuszek? i dałbym coś na niskie piętro przed hortkami,,u Any_art są hortki z rozchodnikami okazałymi..rozchodnik bezproblemowy i łatwo się go rozmnaża..albo żurawki chociaż ja na razie z nimi nie próbuję.. ze względu na opuchlaki wiem że nie będę mieć czasu z nimi sie tak bawić..

tak nawiasem to polecam Ci Garden Puzzle..można ściągnąć wersję testową...trochę to pomaga w wizualizacjach ale wiadomo ma też swoje minusy- mało roślin w werjsji testowej...pozdrawiam i będe napewno podglądać
katiaxx 12:52, 23 lip 2014

nieśmiało się podepnę pod to co powiedział Krakus, wydaje mi się że większość roślin jest podobnej wielkości , w zasadzie same krzewy, troszkę brakuje pięter
kosolka 12:58, 23 lip 2014

Witam w moich skromnych progach Próbowałam z tymi wizualizacjami. I program jakis kupiłam nawet E tam, jakos mi nie szło.. No nie powinny przesłonić - tak mi się wydaje - oczywiście mam na myśli docelową wysokość krzewuszek Na początku tak.. No ale jak z tego wybrnąć?
Widzę ze moja kora luzem to rarytas Powinniśmy być dumni Z tego co pisały dziewczyny to ciężko i na Pomorzu, i na Mazurach, a teraz okazuje sie ze u Ciebie też..
Kurcze.. Rozchodniki jakoś mnie nie przekonują, żurawki też (jeszcze nie rozumiem ich fenomenu na O.).. Zresztą tam cały dzień słońce, więc żurawki i tak sobie nie poradzą. Ale dziękuję za propozycje i czekam na więcej
kosolka 13:03, 23 lip 2014

Cholerka.. No własnie miało być takie delikatne stopniowanie Tawuły rosną do 3m, dereń też, krzewuszki do 2 m a hort ok 1,5?... Ja tylko mogę się na inf wyczytanych opierać.. No to pomóżcie, póki jeszcze mogę zmieniać bezboleśnie..
marta_d 13:06, 23 lip 2014

oo witam witam! Twój wątek nie jest mi obcy masz sporo roślin, które bardzo lubię i też posiadam widzę, że masz ketmię, jak w tym roku z kwitnieniem bo u mnie coś kiepsko
kosolka 13:06, 23 lip 2014

No i sugerowałam się kwitnieniem - tawuła pierwsza, potem krzewuszka i na koncu hort. Jakoś nie widziałam tam wysokich drzew, będą po prawej jej stronie (te otaczające działkę). Ale jezeli popełnaim jakiś błąd to chętnie coś naprawię
kosolka 13:09, 23 lip 2014

Marto - mam dwie takie same - zapomniałam ze jedną juz mam i kupiłam drugą Cieszę się każdym kwiatkiem, ale nie szaleją z kwitnieniem. I mimo tego ze codziennie podlewam, dwa czy trzy prawie rozwinięte pąki mi zwiędły. Muszę podlac nawozem. Raz podlewałam dopiero.
Krakus 13:13, 23 lip 2014

kosolka napisał(a)
Witam w moich skromnych progach Próbowałam z tymi wizualizacjami. I program jakis kupiłam nawet E tam, jakos mi nie szło.. No nie powinny przesłonić - tak mi się wydaje - oczywiście mam na myśli docelową wysokość krzewuszek Na początku tak.. No ale jak z tego wybrnąć?
Widzę ze moja kora luzem to rarytas Powinniśmy być dumni Z tego co pisały dziewczyny to ciężko i na Pomorzu, i na Mazurach, a teraz okazuje sie ze u Ciebie też..
Kurcze.. Rozchodniki jakoś mnie nie przekonują, żurawki też (jeszcze nie rozumiem ich fenomenu na O.).. Zresztą tam cały dzień słońce, więc żurawki i tak sobie nie poradzą. Ale dziękuję za propozycje i czekam na więcej

a trawkami się nie chcesz pobawić?

z ogrodu Zielonej (chociaż ona już nie Zielona jest w temacie - łady ogród b polecam)

tak jak napisała Katiaxx chyba pięter brakuje...`

Tawuła van heuta do 2,5 m
Krzewuszka w zależności od odmiany wysokość: od 1 do 3 m
Hortensje (nie pamiętam jakie masz) ale też spore rosną
dereń do 3 m

nic poniżej 1 m ... a myslałaś może o jakiś berberysach? lub tawułach japońskich?

tak głośno myślę...
kosolka 13:19, 23 lip 2014

No własnie o trawach pisałam zaraz na początku, gdy prosiłam o sugestie odnośnie tej rabaty. I wciąz o nich mysle. Polecano mi rozplenice - ale to raczej między (za) hortensje (mam vanilki i polar bear). A ja bym widziała z przodu coś jasnozielonego. TYlko teraz zasialiście ziarno wątpliwości w mojej szalejącej głowie i już mysle co tam z tymi krzakami.
kosolka 13:21, 23 lip 2014

Któraś z dwieczyn sugerowała mi trzmielinę - chyba emeral gold, musiałabym sie cofnąć i sprawdzić. Albo fortune - nad tym sie zastanawiam mocno.