Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony II 21:21, 15 paź 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

co tam cebule ...wazne ze sobota robotna była

Mam nadzieję jeszcze na cieplejszy dzień.
Chyba zakończyłam jesienne przesadzanie. Niestety dość późno. Ale szefowa tes w październiku przesadzała swojego czasu.
Ogródek Iwony II 21:17, 15 paź 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonko u mnie też wiało okrutnie, ale posadziłam w ogródku 30 cebul, żurawki, ścięłam szałwię i wybujałe róże, podlałam. Obym tylko tego nie odchorowała. Kubuś zachorował i nie chodzi do przedszkola. Akurat w tym czasie miałam zaplanowane w tygodniu prace ogrodowe.

Sporo dzieci teraz choruje. Paweł w piątek tes nie szedł, bo bolapo go gardło. Teraz zaopatrzyłam się w leki i go męczę, by brał.
Dobrze, że coś już posadziłaś. 30 cebul do przodu. Najtrudniej się zabrać.
Ogródek Iwony II 21:11, 15 paź 2016

Do góry
Monika, ja już chciałam kupić ten trójklapowy. Już miałam w ręku.
Jak zaczęłam oglqdaf doniczkę, okazało się, że jest szczepiony na podkładce z pięciolistkowego. I ta podkładka zaczęła dołem wyłazif z doniczki tworząc rozłogi. Więc moja obawa jest taka, że z podkładki wylezie pięciolistkowy i zawładnie trójklapowym. Zrezygnowałam z kupna.

Ten mój już w dwóch innych miejscach ograniczyłam. To jest jedno z ostatnich miejsc, gdzie rośnie... Jeszcze ...

Ogródek Iwony II 21:01, 15 paź 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)

a mi sie zdarzylo pojsc na inny film niz M z synem. U nas sa trzy sale kinowe i graja jednoczesnie 2-3 filmow
tylko u mnie inny reperuar niz u Was

Iza, my często do kina nie chodzimy. Dojechać i cztery bilety - to dla nas wydatek. Tym razem mieliśmy 27 rocznicę ślubu. Chciałam te chwile spędzić z M i dziećmi.
Dlatego byliśmy wspólnie na jednym filmie.
Kiedyś zdarzyło nam się, że ja byłam na innym filmie, chłopaki na innym. Niektórych gatunków filmowych nie trawię

Przed kinem M zabrał mnie do centrum handlowego. Miałam sobie coś wybrać. Ja tam skromnie... Nie miałam wymagań. Ostatecznie to Zbyszek zdecydował: skoro nie chciałam pierścionka, kolczyków, perfum (co za baba ) zabrał mnie do sklepu z ciuchami i kupip mi wypasioną kurtkę i do kompletu torebkę. Sama bym sobie jej nie kupiła
A dziś zabrał mnie jeszcze do sklepu zoologicznego i moje 350 litrowe akwarium wzbogaciło się o 56 sztuk neonek: Inesa, czerwonych i diamentowych Mam nadzieję, że nie będą żywym pokarmem dla skalara.

Ogródek Iwony II 20:56, 15 paź 2016
Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziś miał być wielki dzień sadzenia cebul.
Nie posadziłam ani jednej
Rano zakupy i gotowanie. Po obiedzie wybrałam się do ogrodu. Wypieliłam 2 taczki zielska. Przesadziłam jedną różę, jedną hortensję - mam teraz 5 limlight w jednym szpalerze.
Było zimno i wiało. 2 godziny pracowałam w zaciszu. Ale puste wiadro co rusz latało po ogrodzie.
Panowie trochę uprzątnęli na podwórku. Schowali parasol, komplet kawowy - krzesła i stolik. Zwinęli węże - od teraz podlewanie z konewki, jak będzie potrzeba. Drewniana ławka i stół wylądowały pod daszkiem na tarasie. Tam będą stały przez zimę.
Zbyszek skosił jeszcze trawnik

I tyle. Na cebulki było za zimno i wietrznie...
No trudno.

co tam cebule ...wazne ze sobota robotna była
Ogródek Iwony II 20:49, 15 paź 2016

Do góry
No Sylwia, mam to samo. Dla jesiennych przebarwiej go mam. I mocno podcinam korzenie, by wiedział, że to ja decyduję, gdzie ma rosnąć.

Fajnie, że zajrzałaś. Długo cię nie było.
Ogródek Iwony II 20:47, 15 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Właśnie wyszliśmy z kina.
Będę musiała iść jeszcze raz na reklamowaną przez was B.
Miałam wielką ochotę na ten film.
Jednak co może jedna przeciw trzem?
Poszliśmy na premierę: Inferno. Film akcji, sensacji i przygody. Zaskakujące zwroty akcji. Co chwilę kto inny był podejrzany o szpiegowstwo A ludzkości za chwilę groziła zagłada przez śmiercionośnego wirusa. Do tego cudne widoki: Florencja, Wenecja, Stambuł... Zabytki. W skali 0-10 daję 8.

Dzięki za typy. M powiedział, że na B pójdziemy bez synków

a mi sie zdarzylo pojsc na inny film niz M z synem. U nas sa trzy sale kinowe i graja jednoczesnie 2-3 filmow
tylko u mnie inny reperuar niz u Was
Ogródek Iwony II 20:45, 15 paź 2016

Do góry
Dziś miał być wielki dzień sadzenia cebul.
Nie posadziłam ani jednej
Rano zakupy i gotowanie. Po obiedzie wybrałam się do ogrodu. Wypieliłam 2 taczki zielska. Przesadziłam jedną różę, jedną hortensję - mam teraz 5 limlight w jednym szpalerze.
Było zimno i wiało. 2 godziny pracowałam w zaciszu. Ale puste wiadro co rusz latało po ogrodzie.
Panowie trochę uprzątnęli na podwórku. Schowali parasol, komplet kawowy - krzesła i stolik. Zwinęli węże - od teraz podlewanie z konewki, jak będzie potrzeba. Drewniana ławka i stół wylądowały pod daszkiem na tarasie. Tam będą stały przez zimę.
Zbyszek skosił jeszcze trawnik

I tyle. Na cebulki było za zimno i wietrznie...
No trudno.
Ogródek Iwony II 20:35, 15 paź 2016

Do góry
Takie mam doświadczenie z winobluszczem. Trzeba być świadomym chęci jego przetrwania. Jak by rósł w zapuszczonym ogrodzie - pewnie by go po dłuższym czasie opanował.
Ale w ogrodzie, gdzie od czasu do czasu się pieli, wystarczy wszystkie młode siewki traktować jak zielsko. Tylko, że dla pewności nie wyrzucam tego dobra na kompost.
Skoro wetknięty kawałek gałązki wypuszcza korzonki, to nie jestem pewna, jak zachowa się na kompostowniku ze swoją wolą przetrwania
Coś jeszcze, coś więcej... 16:49, 15 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Sebek zdrówka.
Podziwiam twoje skróty sprawozdawcze u Marty. Mistrz jesteś.

Melduję, że po pracy hortki przesadziłam do lepszej ziemi. Dzięki tobie. Namieszałeś i teraz mi lepiej.
Noc mnie zastała, ale się cieszę, że już.

Niesamowite jaką moc ma słowo pisane
Anna i Ogród 16:21, 15 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, Phantom chyba nie jest limonkowy. U mnie był biały, a teraz taki łądny delikatny róż
Ładniejszy niż u limek i delikatniejszy niż u Vanilek

Ładnie u Ciebie jesienią

Możliwe. Jak teraz obserwuję Limkę i Phantoma to Phantom jest wciąż jasny z delikatnymi przebarwieniami a Limka już ciemno różowa.

Zobaczymy jak w przyszłym roku się zgrają. Mam nadzieję że się nie pogryzą ich kolory.
Ogródek Iwony II 20:47, 14 paź 2016

Do góry
Ja nie czytałam. Nie mogę zrobić porównania...
Ogródek Iwony II 20:03, 14 paź 2016

Do góry
Właśnie wyszliśmy z kina.
Będę musiała iść jeszcze raz na reklamowaną przez was B.
Miałam wielką ochotę na ten film.
Jednak co może jedna przeciw trzem?
Poszliśmy na premierę: Inferno. Film akcji, sensacji i przygody. Zaskakujące zwroty akcji. Co chwilę kto inny był podejrzany o szpiegowstwo A ludzkości za chwilę groziła zagłada przez śmiercionośnego wirusa. Do tego cudne widoki: Florencja, Wenecja, Stambuł... Zabytki. W skali 0-10 daję 8.

Dzięki za typy. M powiedział, że na B pójdziemy bez synków
Ciasny, ale własny 19:22, 14 paź 2016

Do góry
Witaj Iwk4. Pomysłów na użytkowanie placyku jest kilka. Ma to być miejsce do ustawienia baseniku dla dzieci bądź trampoliny. Albo po prostu ławeczki czy lezakow z widokiem na ogród właśnie.
Do raju daleko - u Ewy 16:15, 14 paź 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Witaj Ewa
Wpadłam z polecenia Iwk4

Mam pytanie podobnież ty będziesz wiedzieć - od tego roku mam róże szczepione na pniu - ty podobnież tez masz - czy je okrywać ??? jeżeli tak to jak tylko górę do miejsca szczepienia czy całą, aż do ziemi ???

a tak wogóle ide poogladać Twój ogród

Hej Dominiko
Najlepszym i najskuteczniejszym sposobem na okrywanie róż piennych jest przysypanie ich ziemią. Tu masz filmik instruktażowy jak to zrobić

https://www.youtube.com/watch?v=liH1kDUI4Ig

Ja nigdy tak nie robiłam. Poza tym moje róże mają tak grube pnie, że obawiam się, że mogłabym je złamać. My robimy "cukierek", czyli związujemy agrowłókninę na pniu pod szczepieniem. Do środka wrzucamy słomę lub miałką korę lub torf ( z zależności co mam). Następnie zawiązuję górę agrowłókniny. Potem jeszcze opatulam matą słomianą całą roślinę. Wszystkie te czynności dokonuję dopiero wtedy, gdy wiem, że będzie przymrozek.
W ubiegłym roku udało mi się kupić takie ozdobne osłony, więc nawet wprowadziłam trochę humoru do ogrodu
Ogród Nety- moje marzenie 13:55, 14 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aneta, widziałaś projekt Danusi?
Bardzo by tu pasowało coś podobnego:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4551-to-tu?page=165

Albo rabatka u Beatki - może być inspiracją:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6716-newlife-w-ogrodzie?page=129

Widziałam, widziałam Ten projekt Danusi był inspiracją dla tej rabaty, ale zależy mi na hortkach tam. Tylko zastanawiam się jak je dobrze ustawić
Ogród Nety- moje marzenie 12:59, 14 paź 2016

Do góry
Aneta, widziałaś projekt Danusi?
Bardzo by tu pasowało coś podobnego:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4551-to-tu?page=165

Albo rabatka u Beatki - może być inspiracją:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6716-newlife-w-ogrodzie?page=129
Do raju daleko - u Ewy 12:50, 14 paź 2016

Do góry
Witaj Ewa
Wpadłam z polecenia Iwk4

Mam pytanie podobnież ty będziesz wiedzieć - od tego roku mam róże szczepione na pniu - ty podobnież tez masz - czy je okrywać ??? jeżeli tak to jak tylko górę do miejsca szczepienia czy całą, aż do ziemi ???

a tak wogóle ide poogladać Twój ogród
Ogródek Iwony II 12:36, 14 paź 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
wyglada obłędnie

Oj tak. Uwielbiam go jesienią
Ogródek Iwony II 12:35, 14 paź 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Kolory winobluszczu o tej porze roku cudowne!!! Żeby jeszcze tak ekspansywny nie był...

Tak Kasiu. Mocno trzeba pilnować.
1. Korzenie się płożą, nadmiar trzeba usuwać.
2. Owoce z nasionkami strzelają na ziemię i rosną nowe siewki. Trzeba pilnować i pielić...
3. Każda rzucona gałązka puszcza korzonki.

Wszystko wiem. Jest u nas ponad 15 lat. Pilnuję go bardzo ...
Nie wyrzucam na kompost.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies