Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:14, 27 maj 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Ania
A ja dzisiaj posadziłam przywrotnik właśnie, ten co dostałam od Karoliny. Podzieliłam na mniejsze kępki i posadziłam za różami fairy ( różowymi) , dodałam ostrożki granatowe i margaretki ciemnoróżowe
A kiedy ty ścinasz ten przywrotnik? I jak nisko? Do ziemi samej?

Jak za różami, to niech rośnie, ale by był ładny musisz ścinać mu kwiatostany.. bo zrobi sie taki brzydki i rozlazły..... Ja osobiście ścinam na krótko, (patrzę gdzie ma ładne listki) ..i tnę jak mnie zaczyna wnerwiać wygląd.. i odbija.. a jak mam czas i chcę mieć coś zielonego przynajmniej na przodzie rabaty, to ścinam kwiaty i brzydkie liście.. bo on cały czas wypuszcza te małe listeczki, które są najpiękniejsze jak są młode.. Jak zetniesz do ziemi też odbije... to jest roślina nie do zamordowania w żaden sposób
Ładnie sie komponuje z piwoniami, wiec puki kwitną to nie ścinam
Tak samo postępuję z kocimiętką..... kępę przy oczku (samosiewkę) strzygę z kwiatostanów.. a resztę kocimiętki tnę na 5 cm...

I moje złocienie różowe.. lubię je.. i ślimaki też ...grrrr Potem mam tu jeżówki.. wszelkiej maści i koloru.. nie mam już jak ani gdzie ich posegregować.. to jest kolorowy zawrót głowy..
Złocienie też ścinam w trakcie sezonu.... bo przyciągają ślimaki, robią sie brzydkie.. i plączą sie z jeżówkami.. a ciasno dla każdego..

Chelsea Flower Show 2014 20:08, 27 maj 2014

Do góry
Pochwała podkładów

Paeonia - Piwonia 20:03, 27 maj 2014

Do góry
Ta jest piękna:

http://www.pinterest.com/pin/562316703443467094/

Ciekawa jestem co to za odmiana.
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:02, 27 maj 2014

Do góry
Margaret_ka napisał(a)
Witam,
Odwiedzam kolejny, piękny, wręcz zjawiskowy ogród.
Jak to kobietki robicie, że tak cudnie u Was. I kiedy ja dorobię się choć odrobiny takiego piękna?

Witaj Margaret w moim pędzącym wątku.. i dziękuję za komplement na wyrost.. ale przyznaję się, że lubię swój ogród.. pomimo jego wad......
Podstawowa wada, że za mały na chciejstwa.. do roboty to już całkiem spory I wszytko za gęsto... co sprawia wrażenie chaosu.. Ale jeżeli ogród jest odzwierciedleniem duszy... to wszytko gra i pasi

Jak lubisz chaos.. to wpadaj ile możesz.... ja nie obiecuję, że będę do Ciebie często zaglądać... ale nie wyrabiam na forum..... w razie pytań.. pisz u mnie... zawsze odpowiem

I witam Cię moimi różyczkami.. kolejne pokazują kwiaty.. nie znam się na różach, ale chyba w tym roku stanowczo za wcześnie..
Królowa Szwedzka

Comte de Chambord

I Pan Lang.. oj będzie długi w tym roku....

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:00, 27 maj 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Izuś, szczerze? To lustro to jak w garderobie teatralnej. Powieszone. Chyba chwilowo? Musi być większe i na ogród taflą skierowane. Idź do Magdy 70 , ona ma lustro nowoczesne, ciekawe. Lustro w ogrodzie to najwyższy stopień trudności.

I bodziszek z paprocią dają radę pod drzewem? Nie za sucho im? Jak Ty to robisz?

Ewuś napisałam, że to lustro przytargane poglądowo ... musiałam sobie zobaczyć i zobaczyłam ... nawiasem mówiąc przytargane z garderoby i do niej wróciło ... i nigdy nikomu bym go nie oddała bo ono ma moc ... WYSZCZUPLA !!! ... to jedyne lustro na świecie do którego dochodzę bez paniki ... ... i ono mi jest potrzebne a roślinki istnieją bez fit odbicia ... a nawet wskazane by fit nie reprezentowały ...

widziałąm lustro Magdy ... u nas też gdyby miało zaistnieć to na całym przęśle ... i koniecznie utopione w bluszczu i róży ... odbijać ma się w nim to co na rabacie przed ... powielać ... wiem, że to trudne dlatego latam z takim, które można przenosić ...

chcę osiągnąć taaaki efekt ...

a może z elementem sirkania ? ... ... kiedyś napotkany w necie

i spotęgowany zeszłorocznym objawieniem podczas święta róż w ogrodzie Dany ... i Anuli ...

i osiągnę ... nawet gdybym przez najbliższe 365 dni w roku nie miała myśleć o niczym innym ...
mam inne miejsce na lustro ale temu choć przez chwilę byłam na nie ... nie mówię nie ... ot kobieca natura ... choć odbija się w nim taras ... (nawiasem mówiąc u Magdy też odbija się taras a wygląda to bo taras skończony ) ... taras ma pochłonąć cegła i lawenda ... na nim będzie mały ogródek w donicach ... więc wszystko przed nami

o bodziszku i miejscu pod drzewem odpowiem przy Margaret
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:57, 27 maj 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Kulkę z lewego narożnika przeniosłam bardziej do tyłu, żeby nie były w idealnym trójkącie "Dosadziłam" też dodatkową. No i "wysypałam" Tobie kamyki

Tam gdzie ta pojedyncza kulka mają być też 3 ale mniejsze - na zdjęciu ich nie widać - ale zmieszczą się
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:56, 27 maj 2014

Do góry
Mirella napisał(a)
Pora na relaks widzę że maraton pływacki zaliczysz, świetna sprawa z tym basenem.

Basen to głównie dla "gości" stoi, a ja to wpadam do niego jak po ogień... czasu brak.. ale lubię przed spaniem trochę się zmęczyć Albo w upał wpaść na chwilkę dla ochłody..
Ale dzieci maja radochę

Te hosty muszę przesadzić.. marnują sie... ale gdzie????.. na szczęscie z tych mniejszych..
No marnują sie , patrzę i ich nie widzę, ale tam są ..cały rząd

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:53, 27 maj 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
poddaje się i przyznaje , że tylko pismo obrazkowe nadrobione , ale strony spotkaniowe przeczytane fotka w słynnym oknie świetna i ta koszulka zaj.....a

Koszulka spoko, tylko wypełnienie do niczego

A kiedy Ty się pojawisz u mnie??????? Co?????

A na spotkaniu jeszcze taka hostę kupiłam.... fajna no nie ?? I jak było zostawić to cudo świata??

Po akacją przecież jest miejsce... tylko pies tu łazi (dlatego zostawione przejście) i korzenie są ...
I nawet pasuje Jakbym nie kupiła to musiałabym się spowiadać... toż to grzech zostawić
Jest z tych mniejszych, wiec słabo na foto widać.. ale dużych już nie kupuję...

Bo takich na ponad metr średnicy mam troszkę..

Pszczelarnia 19:51, 27 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ja się nie znam... ale z pierwszego foto.. os widokowa jest przyjemna dla oka.. coś tam masz.. rabata?? Tam może coś być.. nawet kamień... profanacja sztuki raczej nie ... nie pasuje do twego ogrodu. Szybciej jakieś donice ... jakieś ciekawe rośliny...
W drugą stronę (drugie foto).. sadziłaś żywopłot .. jak urośnie zmieni sie widok.. i wtedy nawet ławeczka i dwie donice jak w zielniku załatwi sprawę Róże za rok dadzą czadu i się zazieleni... zgubi się pergola...... bo będzie oko wędrowało na róże, a nie na pergolę, która na razie może sprawiać wrażenie przytłaczającej, bo róże dopiero bujają . Wiem jak było z moja pergolą.. denerwowała mnie, a teraz jej nie widać.. Mogłaś dać jakiś powojnik bylinowy, albo taki co szybko kwitnie.. uzupełnił by czas od wiosny do czerwca.. kiedy przyjdzie pora różana. Nawet takie jak moje, co t owkitną w kwietniu/maju i nie trzeba ich ciąć.
Tak sobie gdybam, ale ja to ja...
A może w nóżki różom szałwię dać... nawiąże to do zielnika i da kolor teraz.. i coś spięterkuje, a nie przytłoczy żywopłotów...
Ja to coś mogę myśleć jak jestem ciałem duchem na miejscu, z fotami mam problem..

Anek, to nie rabata ale szambo obsadzone irgą 'Ursynów'. Kiedyś może posadzę jakiś żywopłot - na razie na granicy są 100-letnie świerki.

Jaki powojnik? Chyba delikatny w kolorze: czy ktoś może jakiegoś polecić? Bo powojniki to nie moja bajka.
W nóżki różom poszedł przywrotnik. Na szałwię może być za mało światła.

Moja codzienność - ogród Oli 19:48, 27 maj 2014

Do góry
leon60 napisał(a)

a za chwilę

czemu mrówki zawsze po piwoniach łażą?
czosnki śliczne
Moja bajka 19:46, 27 maj 2014

Do góry
Mój cały aksamitkowy arsenał One dosłownie rosną w oczach
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:45, 27 maj 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Uważam, że cudo trio, tylko słońce nie pozwala na dobre foto;

W deszczu też do niczego

I kolejna wybitnie bylinowa rabata.. tę muszę na 2 ujęcia.. bo już nic nie byłoby widać
Tu wszytko wysadziłam i posadziłam na nowo.. wiec widać odrobinę ziemi.. ale miesiąc i też będzie busz..

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:42, 27 maj 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)

Anek dzięki serdeczne i oczywiście zaproszenie kieruję również w Twoja stronę balia super i moim zdaniem nie psuje widoku a muminek będzie w 7 niebie .....podzielam Twoje zdanie co do zdjęć bylinówek ..niestety zdjecia nie oddaja urody bylinówki i trzeba robić foto małym grupkom lub pojedyńczym roślinkom naparstnica piękna juz mi się gęba śmieje

Nie oddają uroku.. to fakt..

Pomiędzy choinką, a jarzębiną miesca coraz mniej, a tam rośnie tojeść kropkowana, pysznogłówka i rozchodniki, tawuły i paprocie zostały wchłonięte przez jarzębinę, a astry (bo są) przez świerka.. po prawej widać biały krew.. to ogniki

Widać jak w moje rabaty wejść się nie da.. nie ma takiej opcji.. tam jest dżungla

Moje bylinówki.. w deszczu.. ale dobrze, bo sucho.. a widok na foto .. fatalny

Ogród z łezką 19:40, 27 maj 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Kasiu róża pięknie zaczyna kwitnąć,a zawijasek ładny..napracowałaś się.
To w czwartek jedziemy do bylinowego

Przecież ja nie sama, z eMusiem Dla tej róży warto by było urlop wziąć i siedzieć tam, i podziwiać codziennie.

Jedziemy

Czy to ta moja piwonia? Bo piękna jest!
Ogród w skali mikro cz.II 19:38, 27 maj 2014

Do góry

Na Chelsea miałam okazję skatalogować część host ... Było stoisko z samymi tylko hostami i tam można było oczopląsu dostać . Przynajmniej w moim przypadku .. Zrobiłam zdjęcia z tabliczkami ,żeby mi się cosik nie popinkoliło

Green mouse ears ...

Loyalist .. Tą widziałam po raz pierszy a naprawwdę jest śliczna

Znany nam patriot

Hosta francee

Hydon sunset .. Malutka żółciutka

Może Wam się przyda
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 19:38, 27 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Mój głos lawenda na front... będzie ładniej, a Ice Dance do cienistej rabaty którą rozświetli.

Anek no i ja mam fioła z tą lawendą a w sobotę notowałam i słoneczko tam działa super ... ice pójdzie na wprost gdzie jednak jakiś czas dom otula rabatę cieniem ... obie (rabaty znaczy ) na tym skorzystają ...

Mala_Mi napisał(a)Świecznica nie lubi za dużo słoneczka... kwitnie stosunkowo krótko... lubi dość wilgotono.[/quote

w miejscu gdzie teraz jest tojeść słoneczka mniej ... znacznie mniej więc jest ok dla świecznicy ... za nią donice z jednorocznymi i parkan z buksika ... pod 50 cm aranżu (bendzie ! ... uruchomić wyobraźnię ) ... więc tak sobie mniemam, że dla tego jej zjawiskowego kwitnienia mogę sobie na nie poczekać ... a kolor samych liści w międzyczasie będzie ozdobą ...

Rozumiem dylemat z kjubem niezpominajkowym....

samo połączenie mnie urzekło ... i gdzieś zaistnieje ... ale nie tu bo to punk bardzo dostrzegalny tak z ulicy jak z mojej kanapy ... poza tym to miejsce pod kamienicą wymaga wysokich nasadzeń ... coś musi zamknąć w ramionach tę studnię pod ceglaną ścianą ... nie wiem dlaczego 20 lat temu na to nie wpadłam ... jak to mówią lepiej późno niż wcale ...
dlatego ramiona a później sama słodycz pod ...

Mala_Mi napisał(a)
Bodziszek z paprocią... piękna aranżacja Baaaaaardzo mi się podoba
Może z ogrodniczkowaniem jeszcze sie uczysz, ale zmysł estetyczny masz wysoko rozwinięty.. i stworzysz cudo nie ogród.... a jakbyś miała nadmiar gotówki..to dopiero byśmy wisiały wszystkie na płocie

Anuś ten brak nadmiaru to mi nawet czasami jest ratunkiem od nieprzemyślanych inwestycji ... w omawianej szkółce oczami to ja bym kciała fszystko a jak wiesz rancza to ja nie mam ... i dobrze muszę się dowiedzieć co chcę konkretnie ... już zbyt kocham rośliny by je wyciepać ot tak po prostu ...

inna rzecz, że Adamo wciąż powtarza, że ja z każdego faceta zrobiłabym milionera ... o ile wcześniej byłby multimilionerem ... ale ja twierdzę, ze mu to podszeptuje jego złośliwy testosteron .

no właśnie ... gdy oglądam "Gardeners ..." i tam ten facet w szelkach wtyka tak od niechcenia swe roślinki w rabaty ... ciacha a potem oczy wychodzą jestem jak zaczarowana ... to instynkt ... i Ty to masz ... nie żeby specjalnie ... ot tak mimo woli ... a ja wsadzam jeżówkę w rządku i to silniejsze ode mnie ... wierzę, ze kiedyś wyrzucę z oczu te lenijkę
a kompozycja jak wiesz nie moja ... angielska ... my tylko zgapiamy bo cóż wyłamywać drzwi gdy już ktoś ma do nich klucz
Ogródek Agam 19:37, 27 maj 2014

Do góry
agam napisał(a)
To mój prezent na Dzień Mamy

]

ja też taki chcę ale narazie muszę poczekać bo moje dzieci są na etapie laurek
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 19:36, 27 maj 2014

Do góry
Kochana podpowiedz mi jak nazywają się tulipany ze zdjęcia są cudowne
Pszczelarnia 19:36, 27 maj 2014

Do góry
Mai u nas nie było. Była ekipa z p. Anią Słomczyńską. Taki mały epizod do Akademii Ogrodnika. To był "przypadek". Emisja może 1.06. ?

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:35, 27 maj 2014

Do góry
Luki napisał(a)
No ja się będę nadal czepiał... przecież ten basen źle nie wygląda, co ja mam powiedzieć jak stawiam taki sam (wersja 4,88m) na działce o szerokości 15 metrów... to dopeiro wygląda ja wielki potfór

Zdjęcia bylinówek da się zrobić prawie każdym aparatem, tym bardziej lustrzanką. Troszke trzeba się nakombinować, troche delikatnie mówiąc podenerować i któreś zdjęcie wyjdzie

Basen szpeci i koniec ... u mnie wersja 5,50 /1,30.
Foty da sie robić, tylko kwestia co na nich widać..
Prawie wszędzie go widać.. Jak urosną trawy to częściowo go zasłonią

I też widać.... zabiera mi oś widokowa.. ale jest coś za coś..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies