Janinko, nie chcę straszyć ale nawet u mnie jak sobie przypominam, to po 15 lipca kalina się czerwienić zaczyna, poranki coraz bardziej jesienne a i trawy dojrzewają. Tu mam nadzieję że jeszcze długo będzie piękna pogoda. Tu jak mi opowiadają, to najgorsze upały są od połowy lipca do 10 sierpnia. Wiadomo ze gdy upał, to najlepsze schronienie, to duże drzewo jakie by nie było. Ja lipek mam 3 w okół altany, ciekawe jak urosły. Najbardziej ciekawi mnie moja rabata trawiasta.
Moniko, dobrze że mnie poprawiłaś, nawet nie zastanowiłem się jak się pisze gopher. Tutaj chyba wszystkie zwierzaki mają się dobrze, w mieście jest ich bardzo dużo, tylko niestety sporo młodych ginie na drodze, teraz widzę dwa szopy w tygodniu, bardzo smutny widok.
Magdziu, właśnie z tego powodu pokazuje i opisuję żeby Wam przybliżyć ten piękny i daleki kraj. Zdaje sobie sprawę, że większość z Was nigdy nie będzie miała szansy tu przyjechać, więc czuje się wręcz zobowiązany oprowadzić ogrodowiskową brać. Ja też nawet nie myślałem o takim wyjeździe ale trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno, więc korzystam na maksa i chce się tym podzielić. Co do pogody, to coraz częściej słychać o kataklizmach, ja pisałem o nich zimą, tu się tez cuda działy, ale i nie dawno przyszło tornado ze stanów i zahaczyło o Toronto. Szkód nie narobiło, ale strachu się najadłem, akurat działo się to gdy wracałem z pracy, było bardzo gorąco i wilgotności 100%, a chmury tak czarne że aż strach a wiało że kurz fruwał w powietrzu a ja byłem cały czarny, gdyż byłem spocony i przykleiło się do mnie wszystko jak do lepa. Woda była czarna gdy się kąpałem, dobrze że zdążyłem przed deszczem, zaraz lunęło i to zdrowo.
Haniu, wiem że gdy zboża dojrzeją, to lato się zwinie nim się człowiek z orientuje. Tak to już jest niestety urządzone. Tu jest całkiem inaczej niż u nas, nie ma tych przejściowych zwariowanych skoków temperatur, nie ma też ogrodników, gdy jest zima to jest różnie ale gdy zrobi się już ciepło, to trzyma do późnej jesieni, właśnie tak jak w twoich życzeniach, za które dziękuje a i Wam życzę tego samego.