Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jesienny ogród

Mój jesienny ogród

hanka_andrus 20:13, 17 lip 2014

Jesieńu nas może być szybka. Zboża na polu dojrzewają. Nawet u nas na północy, co raczej się nie zdarzało do tej pory.
A jak kombajny w ruch pójdą , to już tylko na wykopki trzeba czekać.
Życzę długiego lata i ciepłej jesieni aż do grudnia.
Klamber 03:15, 18 lip 2014

Witam wszystkich serdecznie. Co do jesieni, to jej jeszcze nie widać, tylko jak grabiłem trawę to tak jakoś jesiennie świeciło i od razu się wzdrygnąłem na samą myśl. Tu zimy są też paskudne jak i w Polsce ale chociaż lato jest cudowne i jesień długa, ciepła a do tego przepiękna. Może już wystarczy o jesieni. Dziś obiecałem fotki z ogrodu, więc o tym będzie. Dolny ogród nad rzeką wygląda tak. Były tam RH które jeszcze kwitły, dużo host ale zaciekawił mnie krzew który miał piękne białe i dość spore kwiaty. Było też ciekawe pnącze i liściach zielono różowych. Na górze jest ogród botaniczny i było jeszcze ładniej, piękne klony, dużo traw, wszystko ładnie skomponowane, więc chodziłem powoli i oglądałem.

Klamber 04:24, 18 lip 2014

Janinko, nie chcę straszyć ale nawet u mnie jak sobie przypominam, to po 15 lipca kalina się czerwienić zaczyna, poranki coraz bardziej jesienne a i trawy dojrzewają. Tu mam nadzieję że jeszcze długo będzie piękna pogoda. Tu jak mi opowiadają, to najgorsze upały są od połowy lipca do 10 sierpnia. Wiadomo ze gdy upał, to najlepsze schronienie, to duże drzewo jakie by nie było. Ja lipek mam 3 w okół altany, ciekawe jak urosły. Najbardziej ciekawi mnie moja rabata trawiasta.
Moniko, dobrze że mnie poprawiłaś, nawet nie zastanowiłem się jak się pisze gopher. Tutaj chyba wszystkie zwierzaki mają się dobrze, w mieście jest ich bardzo dużo, tylko niestety sporo młodych ginie na drodze, teraz widzę dwa szopy w tygodniu, bardzo smutny widok.
Magdziu, właśnie z tego powodu pokazuje i opisuję żeby Wam przybliżyć ten piękny i daleki kraj. Zdaje sobie sprawę, że większość z Was nigdy nie będzie miała szansy tu przyjechać, więc czuje się wręcz zobowiązany oprowadzić ogrodowiskową brać. Ja też nawet nie myślałem o takim wyjeździe ale trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno, więc korzystam na maksa i chce się tym podzielić. Co do pogody, to coraz częściej słychać o kataklizmach, ja pisałem o nich zimą, tu się tez cuda działy, ale i nie dawno przyszło tornado ze stanów i zahaczyło o Toronto. Szkód nie narobiło, ale strachu się najadłem, akurat działo się to gdy wracałem z pracy, było bardzo gorąco i wilgotności 100%, a chmury tak czarne że aż strach a wiało że kurz fruwał w powietrzu a ja byłem cały czarny, gdyż byłem spocony i przykleiło się do mnie wszystko jak do lepa. Woda była czarna gdy się kąpałem, dobrze że zdążyłem przed deszczem, zaraz lunęło i to zdrowo. Haniu, wiem że gdy zboża dojrzeją, to lato się zwinie nim się człowiek z orientuje. Tak to już jest niestety urządzone. Tu jest całkiem inaczej niż u nas, nie ma tych przejściowych zwariowanych skoków temperatur, nie ma też ogrodników, gdy jest zima to jest różnie ale gdy zrobi się już ciepło, to trzyma do późnej jesieni, właśnie tak jak w twoich życzeniach, za które dziękuje a i Wam życzę tego samego.

hanka_andrus 08:30, 18 lip 2014

Takie pnącze o kolorowych liściach widziałamu Jotki w ogrodzie- sprawdź, czy to przypadkiem nie jest aktindia.Chybaę jakoś jeszcze się dodatkowo nazywa, ale ja nie pamiętam.
Pozdrawiam.
Borbetka 09:47, 18 lip 2014

Też sądzę, że to aktinidia. Ładna roślina.
Robert, u nas pewnie też kiedyś nie będzie ogrodników, jeśli chodzi o temperaturę. Robią się dokładnie dwie pory roku. U mnie od wielu dni trzyma upał i nie puszcza. W zeszłym roku było tak samo.
Pokazuj jak najwięcej, bardzo z tego korzystam i przyjemnie mi się patrzy na fotki, no i dołączam do grona tych, co nie pojadą za ocean nigdy. Sama myśl o samolocie przez tyle godzin, brrr. Nie bardzo się boję latać, ale myśl że ta woda pode mną przez tyle czasu ... wzdrygam się. Zwłaszcza po tej katastrofie malezyjskiego samolotu.
Klamber 03:04, 19 lip 2014

Witajcie. Pokarze Wam wszystkie fotki z tego ogrodu, najwięcej będzie host gdyż było ich tam bardzo dużo, wielkie średnie i dużo maluczkich. W życiu bym nie pomyślał że tego tyle jest. Ale to dobrze, bo mi się podobają i u mnie dobrze się mają a mam już w swojej kolekcji kilkanaście. Dziś jeszcze fotki z dolnego ogrodu, zrobiłem ich sporo, więc musicie cierpliwie czekać. Jutro już będę się przemieszczał do góry. Fajnie, bo wszystko jest podpisane ale to na górze, na dole tylko niektóre.

To te kwiatki o których pisałem wczoraj ale się nie załapały.
Klamber 03:11, 19 lip 2014

Haniu, dzięki za info zobaczę w necie może coś będzie. Dobrze że Jotka to ma, więc znaczy to że u nas też wytrzymuje. Mój Milin amerykański, który wsadziłem przed wyjazdem, podobno ładnie rośnie. Tu miliny są piękne i dorodne, przylatują do nich kolibry. Moja pigwa znów nie kwitła a Twoja jak obrodziła?
Moniko, Ja też sobie tak mówiłem że do samolotu nigdy nie wsiądę, gdy znajomy zadzwonił z pytaniem czy bym nie chciał jechać, od razu powiedziałem że jadę. To był mój pierwszy lot i od razy trzema samolotami. Gdy przenosiłem się do Toronto, leciałem dwoma. Co do klimatu to nasz nigdy nie dorówna temu. Tu jest duża wilgotność i noce są bardzo ciepłe, nie wiem czy możesz sobie wyobrazić noc z temp. 27ºC u nas jak nieraz trafi się 18 to jest święto. Ja rano wyjeżdżam o 6;30 i jest gorąco jak diabli 26. Przy takiej temperaturze wszystko rośnie jak na drożdżach. Fotek z Edwarda mam jeszcze dużo, to się opatrzysz do bólu. Na pewno pojadę tam jesienią z nowym aparatem, powiedziałem że na Indian Sumer muszę mieć nowy. Pozdrawiam serdecznie.

Bogdzia 19:32, 20 lip 2014

Piękne miejsca pokazujesz. Masz juz aparat czy z telefonu takie ładne zdjęcia? Pozdrówka serdeczne.
Klamber 03:09, 24 lip 2014

Witam Szanowne Towarzystwo. U mnie upał jak w piekle a ja mam wielką i cieżką robotę i muszę jeździć na 6, na dworze pracuję do 10, bo później już nie idzie wytrzymać. Uciekam do środka pracować. Tam gdzie jestem, działa klima, na dwa wielkie pomieszczenia ale czuć trochę chłodu jest 22 ºC więc akurat. Gdy robili wykop pod nową halę zebrali dobrą ziemię i usypali wielką górę, zasypali stary trawnik i tę trawę którą ratowałem. Z jednej strony zrobili mur oporowy 1,7 m a ja muszę tę ziemię tak rozplantować, żeby się dało kosić. Robota koszmarna ale jestem już na ukończeniu. Będę pierwszy raz kładł trawę z rolki. Tam też posadzę 3 kępy miskanta którego wykopałem spod ziemi. Muszę sobie jutra zrobić fotkę pamiątkową.
Bogdziu, wszystkie fotki robiłem telefonem, ale jest nadzieja że kupie sobie nowy na dniach. Szukałem na kijiji to tutejsze allegro, ale nie było w Toronto w Ottawie były dwa a tu był ale z obiektywem za 800$ to po co mi taki, podobny już mam ale znalazłem sklep za 670 i tam się przejadę w tygodniu. W niedzielę jadę do obozowiska Indian, to sprzęt by się przydał. Może sobie zrobię w końcu zdjęcie z jakimś wodzem.

Klamber 03:19, 24 lip 2014

Mam jeszcze chwilkę, to pokaże następne z Edward Garden, już ide do botanicznego, ostatnie sześć, już tam robiłem.

[img size=640x480]