Trzeba uniemożliwić wylot motyli, który odbywa się pod koniec czerwca i w lipcu, bo wtedy samice złożą jaja na pąkach młodych pędów.
Zimują gąsienice wewnątrz pąków, a wiosną wgryzają się przy nasadzie pąka szczytowego i żerują po czym w końcu czerwca przepoczwarzają się i wylatują motyle.
Zwalcza się albo gąsienice zimujące wiosną (k. kwietnia. pocz. maja) albo gąsienice letnie zanim wgryzą się w pąki (lipiec).
Taki placyk można obsadzić dowolnymi roślinami okrywowymi, ale propozycja z lawendą i zurawką jest bardzo ładna. Może też być dwa lub trzy kolory żurawek, trzmielina Fortunego, irgi, trawy.
Witam Was, jak na zamówienie mam specjalny artykuł na ten temat, i mam też odpowiednie narzędzia.
Poczekajcie na publikację, teraz robimy rysunki przekroju gleby pod trawnikiem. Buty nakłuwające nie wystarczą, potrzebny jest aerator, taki jak ten
Haniu, po powrocie muszę oddać się pracy, bo kończymy ogród, wczoraj wgrywałam zdjęcia do 3.30 już widno było a ja dopiero się kładłam. O 7 na nogi i do roboty.
Jedynie Anula obejrzała kilka fotek z aparatu, jak wpadła do mnie na 5 minut.
Poprosiłam wszystkich uczestników o wklejanie w tym wątku, ja muszę się ogarnąć, bo inaczej padnę.
Zimą w przyszłym roku będziemy kombinować z wyjazdem Ogrodowiska, a tymczasem mamy przed sobą kolejny wyjazd w lipcu na te kilkanaście ogrodów i kolejni Ogrodowiskomaniacy zachłysną się pięknem ogrodów angielskich hrabstwa Norfolk
a najlepsze jest to, że popaczcie jak Danusia nas rozstawiła - wcześniej nie wiedziałem o co chodzi, że Ewa na prawo, a ja na lewo - a to pod kolor czosnków!!! Ewa stwierdziła, że Danusia nawet z ludzi kompozycje umie robić
Piękna ta kompozycja! Danusia ma podejście i do kwiatów i do ludzi Mówiłam już: Czarodziejka!
to zdjęcie jest cudne!!! kolorystyka fantastyczna, nawet Danusi okulary złapały odpowiedni kolor od słoneczka
Piękny opis, a tajemniczego ogrodu jesteśmy bardzo ciekawi i czekamy na zdjęcia.
Mam zdjęcia z Tajemniczego Ogrodu, całkiem przypadkiem przez nas odkrytego
A najpiękniejsze zdjęcie jest z zardzewiałym kogutem który ma w brzuchu gniazdo z ptaszkami
Tylko, że ja go chyba nie mam,,, zobaczę. Ktoś z wycieczki mi pokazywał
a najlepsze jest to, że popaczcie jak Danusia nas rozstawiła - wcześniej nie wiedziałem o co chodzi, że Ewa na prawo, a ja na lewo - a to pod kolor czosnków!!! Ewa stwierdziła, że Danusia nawet z ludzi kompozycje umie robić
Piękna ta kompozycja! Danusia ma podejście i do kwiatów i do ludzi Mówiłam już: Czarodziejka!