Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wzgórze chaosu 23:19, 08 sty 2023

Do góry

Do góry
Kto widzi potwora

Do góry
Warto mieć topiary zimą, żaden śnieg im nie straszny.

Do góry

Do góry
Tydzień przed Świętami mieliśmy tyyyyyle śniegu Świeciło słońce, to była niemal baśniowa niedziela.

Do góry
W oknie w jadalni powiesiłam ceramiczną bombkę z Gubbio.
Tak przy okazji bardzo polecam to miejsce, gdyby ktoś był w Umbrii.
To niesamowite średniowieczne miasteczko zimą znane jest z ogromnej choinki wpisanej do księgi rekordów Guinnessa.

A nasza domowa choinka spędza z nami ostatnie, 28 już święta. W 1995 roku kolega po powrocie z USA założył sklep i sprowadzał m.in. sztuczne choinki. Z pięknego katalogu wybrałam tę puchatą kiedyś sosnę.
W tamtych czasach robiła niesamowite wrażenie. Dziś jest z nami z sentymentu, nie ma co najmniej połowy igieł, no ileż można

Nad kominkiem jak zawsze nasza jodła i malutka szopka, którą dzieci dostały kiedyś na porannych roratach. Ta jodła to fenomem, w kominku palimy prawie codziennie, a ona wcale nie gubi igieł.

Cieszę się z kartek świątecznych, szczęśliwie jeszcze takowe wysyłam i dostaję...

Jemioła traci kolor i zasycha, ale będzie tu wisieć do następnych świąt. Wieniec na klatce schodowej w połowie stracił moc świecenia, może uda się go naprawić. Bardzo lubię wieszać go właśnie tutaj i ozdabiać żywymi gałęziami.

Do góry
Nie mam firanek w oknach i lubię wieszać pojedyncze, duże bombki, czy dzwonki.
Kolorystyka od lat ta sama, przecierane beże, biele, zieleń, brudny granat.
W trzech oknach w wykuszu powiesiłam trzy takie same wieńce z zielono - złotą kokardą, bardzo fajnie to wyszło.

Wzgórze chaosu 23:18, 08 sty 2023

Do góry
Święta, święta i po świętach
Dekoracji było niewiele, na zewnątrz prawie wcale, nie licząc złamanej gałęzi jałowca włożonej do donicy przed wejściem.
Zdobycie fajnych materiałów graniczyło z cudem. A ja miałam lenia na szukanie
Wrzucam kilka fotek ku pamięci, zrobionych dzisiaj na szybko.

Jestem zachwycona nową, małą szklarnią Anitka dziękuję!
Włożyłam do niej przecierane, gliniane doniczki, gałązki i kilka bombek.
Szklarnia ma niesamowity potencjał dekoracyjny, wkrótce hiacynty
Planuję dokupić dwie takie same doniczki, będą super na przyszły rok na wieniec adwentowy.
Mam białe ceramiczne cyfry, dodam trochę mchu, ciemne, cienkie świece...

Grzebiuszka ziemna 23:13, 08 sty 2023

Do góry
Od dzisiaj z rodziny zastępczej dla piesków mam nową towarzyszkę życia, przedstawiam Wam oto Pola, bardzo spokojna psica, podobna do rasy jack russel terrier, ale jest kundelkiem, czyli dziedziczką mądrości kilku ras

Ogrodowe wariacje 22:49, 08 sty 2023

Do góry
Dzisiaj było trochę o kwiatkach, jeszcze to muszę powtórzyć
Bratki jak likwiduję z donic lądują u mojej mamy pod blokiem

Mój ogrodowy pamiętnik 22:15, 08 sty 2023

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Na powiększony kawałek trafi m.in. bodziszek Rozanne, wrzosy się przesunie a reszta się klaruje w głowie .

Rozanne super
Mój ogrodowy pamiętnik 22:04, 08 sty 2023

Do góry
Na powiększony kawałek trafi m.in. bodziszek Rozanne, wrzosy się przesunie a reszta się klaruje w głowie .

Mój ogrodowy pamiętnik 21:52, 08 sty 2023

Do góry
W życiu bym nie pomyślała że jakiekolwiek gmeranie przy rabatach będę uskuteczniać w styczniu. W lutym to i owszem. Ale że w styczniu? .
A tu proszę. Zmotywowałam się i ruszyłam z przeróbkami pod osłoną zielonej siatki . Czasu jest sporo jeszcze do wiosny to powinnam bez zakwasów się wyrobić .
Wytyczone.

Kopane.

Wrzosy muszę przesunąć i część wyrzucić bo mają 5-6 lat i trzeba odmłodzić nasadzenia. Ale nie pozbędę się ich. Za bardzo je lubię.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:26, 08 sty 2023

Do góry
Szymka napisał(a)

Ha ! Surfinia oczywiście piękna choć ja nie mam do nich cierpliwości.
Mi jednak podoba się ten taborecik pod nią

Co do rozważań na temat cen roślin. W marketach typu L.M. ceny są z kosmosu . Jak ktoś szuka niwaki do ogrodu, to jedzie do specjalistycznych szkółek i kupuje za połowę ceny. Rośliny z marketów po jakimś czasie marnieją z przesuszenia lub przelania. Samej zdarzyło mi się ponieść emocji i kupić jakąś nowość w markecie za cenę wyższą niż na to zasługiwała ale były to kwoty kilkudziesięciu złotych, a nie kilku tysięcy. Rzadko też kupuję przez internet bo kupuje się kota w worku. Najlepiej pojechać do szkółki i wybrać najładniejszy egzemplarz w przystępnej cenie

Szymka, taborecik to tak naprawdę stoliczek autorstwa małżonka szanownego:

Zdjęcie w roku powstania (ok. 5 lat temu), teraz służy właśnie jako podstawka pod donicę .

W temacie roślin i miejsca ich kupowania - jasna sprawa, ze „poważnych” roślin nie kupuje się w markecie .

Mam nieco odmienne obserwacje co do cen - kilkakrotnie kupowałam piękne jeżówki czy trawy w markecie w cenie i jakości wyższej niż w CO. Z kolei hortensje ogrodowe bywają faktycznie w kosmicznych cenach właśnie w marketach. Zapewnie różnie bywa .
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:47, 08 sty 2023

Do góry
Judith napisał(a)

Aniu, miło mi, ze zajrzałaś .
Dla Ciebie zdjęcia surfinii: fioletowa to jedna sadzonka (kupiona jako maluch o 3 kwiatkach) w donicy o średnicy 30 cm, w skrzyni surfinie posadzone razem ze stipą.

Ha ! Surfinia oczywiście piękna choć ja nie mam do nich cierpliwości.
Mi jednak podoba się ten taborecik pod nią

Co do rozważań na temat cen roślin. W marketach typu L.M. ceny są z kosmosu . Jak ktoś szuka niwaki do ogrodu, to jedzie do specjalistycznych szkółek i kupuje za połowę ceny. Rośliny z marketów po jakimś czasie marnieją z przesuszenia lub przelania. Samej zdarzyło mi się ponieść emocji i kupić jakąś nowość w markecie za cenę wyższą niż na to zasługiwała ale były to kwoty kilkudziesięciu złotych, a nie kilku tysięcy. Rzadko też kupuję przez internet bo kupuje się kota w worku. Najlepiej pojechać do szkółki i wybrać najładniejszy egzemplarz w przystępnej cenie
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 19:08, 08 sty 2023

Do góry
daredevil napisał(a)
Nie wiem czy to normalne ale mam mega radochę jak jemy coś prosto z ogrodu

Kotlet też z ogrodu
Zapewne warzywka smakują wyśmienicie .
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:47, 08 sty 2023

Do góry

Wiola jak zwykle pierwsza Oby do Wiosny
Powiedz mi czy skalną też już przycinałaś? Kiedy się zabrać za podział?
Ogród prawie wymarzony … 17:57, 08 sty 2023

Do góry
Aneta tu lawendy z zeszłego roku-obcięte na początku lutego albo z końcem stycznia na przysłowiowe zero

Tu zdjęcia z początku czerwca

Tu na pierwszym planie krzaczki o które bałam się najbardziej ale urosły przepiekne

Tu zdjęcia lipcowe

Małymi krokami-Ogród Wioli 17:48, 08 sty 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Jak tylko mi się trafi takie słoneczko w jakiś weekend to będę ciąć i grabić.
Ale niestety nie trafia mi się ładna pogoda w weekend.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:20, 08 sty 2023

Do góry
Nie wiem czy to normalne ale mam mega radochę jak jemy coś prosto z ogrodu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies