Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Pod lasem 21:18, 23 kwi 2021

Do góry
Annamaxima napisał(a)
Miło mi. Witam serdecznie i oczywiście pozdrawiam ciepło.

Witam i ja pięknie jest. Dziko a zarazem wszystko ma swoje miejsce i każda roślina z każdą pasuje w tym gąszczu kwiatów.
Widać, że od dawna niektóre no róże rosną. Hortensje przeszły siebie czy ta najwyższą to pienną czy tak przycięta.

Ogród chyba bez ogrodzenia bo nie widzę pełny luz
Pamiętajcie o ogrodach 17:27, 23 kwi 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Grzesiu witam

Gambiony robisz. Jak bym chciała też takie a gdzie druty kupiłeś.

Stokrotki są piękne

Elu kupiłem zwykłe pzręsła ogrodowe (panele) w LM za 40zł, jak chciałem kupić takie z grubszego drutu specjalne do gabionów to gość mi krzyknął 80zł za metr. Tu zapłaciłem 40zł za dwa i pół metra, więc całość 250zł u tamtego magika całość wyszła 1000.
Owszem te druty są bardziej giętkie ale ja je dodatkowo w środku jeszcze połączyłem.
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:15, 23 kwi 2021

Do góry
Dorotko czy ty kupowałas gotowe pierwiosnki, czy dialas i później flancowalas. Też tak chcę zrobić aby mieć ich dużo tylko będę siać i później rozsadzać.
Pierwiosnki mam zdobyczne, są u mnie już kilka lat. Ciągle je rozrywam jesienią i w ten sposób doczekałam się takiej ilości. W tym roku do skrzyneczki wysiałam fioletowe pierwiosnki ząbkowane, mam nadzieję że sporo mi wzejdzie, bo ja bardzo pazerna na roślinki jestem

Ptasi gaj 15:04, 23 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Uwielbiam zestaw powojnik z różą, ale przy cięciu róż klnę jak szewc i dlatego nigdzie tak nie posadziłam, po co mam sobie powojniki obrzydzać przez cięcie w róży
Zaglądam często, ale pisze teraz rzadko bo czasu już brak, a zawsze się staram do każdego zajrzeć

Też klnę jak przycinam róże na szczęście mam jedną z powojnikiem.
Ta z Aniołem. Chyba się naciekami guzik pewnie przemarzła cała.

Ja tak samo tylko prawie przed północą lub w doskoku
Ptasi gaj 13:10, 23 kwi 2021

Do góry
Ania111 napisał(a)

Elu , jak ładnie wygląda powojnik w donicy
Ja niestety nie miałam cierpliwości i z donicy powędrował do gruntu ,
Widząc u ciebie taki efekt teraz żałuje

Cudnie wygląda
I jak widzę to i dobrze zimuje

Żadna cierpliwość. Posadz do donicy Arabelke teraz i za rok będziesz miała taki gąszcz. Te zwykłe też potrzebują 2-3 lata aby bujnie kwitnąć.
Nie każdy powojnik nadaje się do donicy.
Ptasi gaj 13:01, 23 kwi 2021

Do góry

Lidzia to powojnik Arabella. Zobacz jaki piekny

Elu , jak ładnie wygląda powojnik w donicy
Ja niestety nie miałam cierpliwości i z donicy powędrował do gruntu ,
Widząc u ciebie taki efekt teraz żałuje

Cudnie wygląda
I jak widzę to i dobrze zimuje
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:42, 23 kwi 2021

Do góry
Dorotko czy ty kupowałas gotowe pierwiosnki, czy dialas i później flancowalas. Też tak chcę zrobić aby mieć ich dużo tylko będę siać i później rozsadzać.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:34, 23 kwi 2021

Do góry
To chyba prymule gdzie zamawiałas. Ja mam zamiar zasiać w tym roku i będę miała swoje wiosna. Dążę do tego aby rosły w trawniku. Nie wiem czy widziałas u Kasiek Bawarki u nich to rosną jak mlecze. Cudowny widok.

Też mam szczęście do szkółek zawsze przychodzą tak zapakowane, że tylko widać zielone, kijkami bambusowymi podparte, że donice nie wędrują po paczce.
Tylko raz się nadzialam z różami jak otworzyłam to sadzonki, donice i ziemia wszystko wymieszane.

Miłego dnia. U nas +11 świeci słoneczko tylko wieje

W Zielonych Ogrodach. Pierwszy raz, zapakowane super. Przyszły w ciągu kilku dni od zamówienia.
Mnie się już różne trafiały. Jak kupowałam rok temu cisy to nawet z doniczek powypadały, ale były obłożone papierem więc nie połamały się na szczęście.
Widziałam cudowne u mnie tylko pierwiosnek lekarski tak się sieje, pozostałe coś nie chcą
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:21, 23 kwi 2021

Do góry
Raczej się nie zdarza że ziemia pod trawnik jest idealnie czystaą bez nasion chwastów. Nasiona fruwają w każdą stronę i się wysiewają gdy mają miejsce.

Tak ten tekst zrozumiałam że zasialas na humus. Wg mnie jest on przenawozony, spalony nawozem w jednym miejscu jest zielony w drugim nie.

Teraz nic nie zrobisz tak jak napisałam czekaj. Obornik kurzy (granulowany) to też nawóz zawierający bardzo duzo azotu.

Areacje możesz zrobić byle nie wertykulacji która się robi 2 lata po zasiewie trawy.

Staraj się nawozić trawnik nawozami wieloskładnikowymi np ja stosuję nawóz florowit wiosenny i zimowy. Raz w roku stosuje gnojówkę z wrotyczu ale to raczej przeciw pedrakom ale też nawozi.

Pozdrawiam

Droga Elu,
wiem, że chwasty w glebie są... ale długo żyłam z agrowłókniną na działce aby ich ilość zminimalizować - niestety
bezskutecznie
Nie chcę z Tobą polemizować, bo mało doświadczona jestem, jednak dopytam.
Kompostem, który wyłożyłam wczesną wiosną ubiegłego roku nie da się przenawozić - to wiem na pewno. Poza tym do po kompocie kilka tyg. wyglądała lepiej. Jak zaczęła marnieć (wiem, mało podlewałam) to zastosowałam w sierpniu
Hummus Active w płynie, który też jest produktem z gamy naturalnych...
Dwa tygodnie temu rozłożyłam obornik kurzy więc przepraszam, że Ci zawracam głowę i drążę, ale to na prawdę tak dużo?
Trawa była właściwie cała żółta po zimie, te zielone fragmenty pojawiają się teraz.
Pozdrawiam
m.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:06, 23 kwi 2021

Do góry
To chyba prymule gdzie zamawiałas. Ja mam zamiar zasiać w tym roku i będę miała swoje wiosna. Dążę do tego aby rosły w trawniku. Nie wiem czy widziałas u Kasiek Bawarki u nich to rosną jak mlecze. Cudowny widok.

Też mam szczęście do szkółek zawsze przychodzą tak zapakowane, że tylko widać zielone, kijkami bambusowymi podparte, że donice nie wędrują po paczce.
Tylko raz się nadzialam z różami jak otworzyłam to sadzonki, donice i ziemia wszystko wymieszane.

Miłego dnia. U nas +11 świeci słoneczko tylko wieje
Ogrodowe wariacje 10:01, 23 kwi 2021

Do góry
Jeżeli chodzi o klona w donicy to pewnie że można posadzić. Trzeba jednak wziąć pod uwagę przezimowanie. Donica musi być większa, ocieplona bo korzenie mogą zmarznąć.
Ogrodowe wariacje 09:56, 23 kwi 2021

Do góry
Artemis ma bardzo rozbudowany korzeń. Nie kojarzę teraz czy one są szczepione na podkładkach. Jaki jest korzeń wszystko zależy od podkładki.
Zresztą sama górka róży też bardzo rozbudowana.

Więc to zależy od podkładki. Przy sadzeniu trzeba jeszcze te korzenie przyciąć pewnie wiesz o tym dostałaś ulotkę. Przyciąć o 1/3 korzenia nawet ciut więcej zobaczysz.

Artemis bardzo je lubię duża ozdobą ogrodu posadz na tle zielonego będa bardzo ładnie wyglądały kwitną bardzo obficie i non stop. Przycinaj okwitle będą wypuszczać nowe kwiatostany.
Ptasi gaj 09:39, 23 kwi 2021

Do góry
Obornik w życiu roślin bardzo ważny
Niedaleko od Wawy jest dużo stadnin Końskich. Sterty obornika leża przy drogach na wyciągnięcie ręki. Kwestia przywozu. Problem eM nie chce gówna wozić

U nas dzisiaj słonko teraz +10swieci słońce ale wietrznie.

Miłego dnia
Ptasi gaj 09:38, 23 kwi 2021

Do góry

Sądzi się zawsze ok 5 cm niżej. Jak posadziłam równo podsyp ziemia.

miałam jeszcze miejsce na głębokość w donicy i rano podsypałam. dziękuje
Ptasi gaj 09:34, 23 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Elu, boski ten powojnik, no i piękne połączenie roslin.
Elu, obetnij liście bergeni, będzie lepiej widac kwiat i młode wyrosną

Piszesz o Arabelli też go bardzo lubię nie zawodny. Teraz ma już ładne przyrosty. Muszę boczna ziemię wybrać z donicy i podsypać nowej ziemi zmieszanej z obornikiem.

Bergeniom już dolne oberwałam bo brzydkie o zimie. Jeszcze zostawię żeby nie zmarzły jak będą ciut wyższe.
Ptasi gaj 09:26, 23 kwi 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)
Jeszcze mam pytanie czy mam powojniki sadzic głębiej niż rosły w doniczce? Przeczytałam w necie.

Sądzi się zawsze ok 5 cm niżej. Jak posadziłam równo podsyp ziemia.
Ptasi gaj 09:24, 23 kwi 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Piękne powojniki, chyba posadzę sobie przy róży pnącej Widziałam duży wybór u siebie w sieciówkach.
Czy do róży w kolorze lila-róż lepiej pasuje coś mocniejszego w kolorze czy np. biały?

Posadz granatowy lub ciemno bordowy. Zawsze taki aby był kontrast jak kwitnie róża. Biały też może być.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:48, 23 kwi 2021

Do góry
Dzisiaj byłam znowu u ogrodnika już miałam odstawiona magnolie gwiaździsta nie pamiętam nazwy. Nie było różowej a taka bym od razu wzięła.
Chyba zamówię w internecie na Podkarpaciu jest szkółka która produkuje magnolie cena też niższa ok 70 cm mniejsze się lepiej aklimatyzują.
Posadzę w jakieś zaciszne miejsce.

Genia przepiekna

Obie możesz kupić, bo są śliczne. Gwiaździsta biała dłużej kwitnie. Jak masz dobry wybór, to kup, bo strasznie drogie magnolie, nie wiem czemu.
Ptasi gaj 01:15, 23 kwi 2021

Do góry

Lidzia to powojnik Arabella. Zobacz jaki piekny

Piękny

Tak samo jak otoczenie oczka, a raczek oka
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 00:38, 23 kwi 2021

Do góry
Też tak można. Taki sens że jak zimno to nasiona wschodzą dłużej jak ciepło szybko. Nasiona nie zakiełkuje będą długo wschodzić a w międzyczasie chwasty ci wzejdą które ciepła nie potrzebują.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies