Elu kupiłem zwykłe pzręsła ogrodowe (panele) w LM za 40zł, jak chciałem kupić takie z grubszego drutu specjalne do gabionów to gość mi krzyknął 80zł za metr. Tu zapłaciłem 40zł za dwa i pół metra, więc całość 250zł u tamtego magika całość wyszła 1000.
Owszem te druty są bardziej giętkie ale ja je dodatkowo w środku jeszcze połączyłem.
Pierwiosnki mam zdobyczne, są u mnie już kilka lat. Ciągle je rozrywam jesienią i w ten sposób doczekałam się takiej ilości. W tym roku do skrzyneczki wysiałam fioletowe pierwiosnki ząbkowane, mam nadzieję że sporo mi wzejdzie, bo ja bardzo pazerna na roślinki jestem
Żadna cierpliwość. Posadz do donicy Arabelke teraz i za rok będziesz miała taki gąszcz. Te zwykłe też potrzebują 2-3 lata aby bujnie kwitnąć.
Nie każdy powojnik nadaje się do donicy.
Elu , jak ładnie wygląda powojnik w donicy
Ja niestety nie miałam cierpliwości i z donicy powędrował do gruntu ,
Widząc u ciebie taki efekt teraz żałuje
Dorotko czy ty kupowałas gotowe pierwiosnki, czy dialas i później flancowalas. Też tak chcę zrobić aby mieć ich dużo tylko będę siać i później rozsadzać.
W Zielonych Ogrodach. Pierwszy raz, zapakowane super. Przyszły w ciągu kilku dni od zamówienia.
Mnie się już różne trafiały. Jak kupowałam rok temu cisy to nawet z doniczek powypadały, ale były obłożone papierem więc nie połamały się na szczęście.
Widziałam cudowne u mnie tylko pierwiosnek lekarski tak się sieje, pozostałe coś nie chcą
Droga Elu,
wiem, że chwasty w glebie są... ale długo żyłam z agrowłókniną na działce aby ich ilość zminimalizować - niestety
bezskutecznie
Nie chcę z Tobą polemizować, bo mało doświadczona jestem, jednak dopytam.
Kompostem, który wyłożyłam wczesną wiosną ubiegłego roku nie da się przenawozić - to wiem na pewno. Poza tym do po kompocie kilka tyg. wyglądała lepiej. Jak zaczęła marnieć (wiem, mało podlewałam) to zastosowałam w sierpniu
Hummus Active w płynie, który też jest produktem z gamy naturalnych...
Dwa tygodnie temu rozłożyłam obornik kurzy więc przepraszam, że Ci zawracam głowę i drążę, ale to na prawdę tak dużo?
Trawa była właściwie cała żółta po zimie, te zielone fragmenty pojawiają się teraz.
Pozdrawiam
m.
To chyba prymule gdzie zamawiałas. Ja mam zamiar zasiać w tym roku i będę miała swoje wiosna. Dążę do tego aby rosły w trawniku. Nie wiem czy widziałas u Kasiek Bawarki u nich to rosną jak mlecze. Cudowny widok.
Też mam szczęście do szkółek zawsze przychodzą tak zapakowane, że tylko widać zielone, kijkami bambusowymi podparte, że donice nie wędrują po paczce.
Tylko raz się nadzialam z różami jak otworzyłam to sadzonki, donice i ziemia wszystko wymieszane.
Miłego dnia. U nas +11 świeci słoneczko tylko wieje
Jeżeli chodzi o klona w donicy to pewnie że można posadzić. Trzeba jednak wziąć pod uwagę przezimowanie. Donica musi być większa, ocieplona bo korzenie mogą zmarznąć.
Artemis ma bardzo rozbudowany korzeń. Nie kojarzę teraz czy one są szczepione na podkładkach. Jaki jest korzeń wszystko zależy od podkładki.
Zresztą sama górka róży też bardzo rozbudowana.
Więc to zależy od podkładki. Przy sadzeniu trzeba jeszcze te korzenie przyciąć pewnie wiesz o tym dostałaś ulotkę. Przyciąć o 1/3 korzenia nawet ciut więcej zobaczysz.
Artemis bardzo je lubię duża ozdobą ogrodu posadz na tle zielonego będa bardzo ładnie wyglądały kwitną bardzo obficie i non stop. Przycinaj okwitle będą wypuszczać nowe kwiatostany.
Obornik w życiu roślin bardzo ważny
Niedaleko od Wawy jest dużo stadnin Końskich. Sterty obornika leża przy drogach na wyciągnięcie ręki. Kwestia przywozu. Problem eM nie chce gówna wozić
U nas dzisiaj słonko teraz +10swieci słońce ale wietrznie.
Piszesz o Arabelli też go bardzo lubię nie zawodny. Teraz ma już ładne przyrosty. Muszę boczna ziemię wybrać z donicy i podsypać nowej ziemi zmieszanej z obornikiem.
Bergeniom już dolne oberwałam bo brzydkie o zimie. Jeszcze zostawię żeby nie zmarzły jak będą ciut wyższe.
Też tak można. Taki sens że jak zimno to nasiona wschodzą dłużej jak ciepło szybko. Nasiona nie zakiełkuje będą długo wschodzić a w międzyczasie chwasty ci wzejdą które ciepła nie potrzebują.