I moje małe warzywno-owocowe poletko...areały wręcz...
....maliniak z truskawami tu i tam....
...oraz pomidorki...wyłącznie koktajlowe....w tym miejscu planuję jakieś małe drzewko owocowe i bukszpaniki z jakimś kolorkiem w nóżkach byc może, ale już nie dzisiaj i nie w tym roku....
I różyczki....szał się zbliża....mam nadzieję, że chociaż żółtej pnące potowarzyszy choć na moment niebiesko-fioletowy powojnik....
....a na razie czerwona NN zaczyna kwitnienie, na razie nieśmiało....obok niej biały powojnik Madame le Coultre, być może i ten zdąży zakwitnąć przy róży?
i bidulka Luiska...może i jej dane będzie
no i żółte pnące, które tak mnie zawiodły w ubiegłym roku, mają szanse na rehabilitację w tym...jest ich sporo, powojnika też
To dzisiejsze fotki rodków....jeden kwitnie na całego drugi dopiero za kilka dni.....sał będzie, jak zakwitną razem....koniecznie muszę kupić czosnki i posadzić za nimi....
na trawę nie patrzeć, bo dostała papu przed deszczami i teraz się rozbrykała, a koszenie jutro.....
Witam bardzo proszę o pomoc w wyborze dużej/ małej rośliny ... Za kocimiętkami a zamiast tych dwóch sosenek na pniu . Musi być to roślina która będzie wysoka ale którą da się " trzymać" do wysokości ok 2 m ponieważ mam wzdłuż działki linię wysokiego napięcia. Myślałam o Buku i potem go przycinać ale nie wiem czy by tam pasował ??? Będę wdzieczna za wszystkie propozycje
Witam wszystkich.
Mam do was prośbę. Zakupiłem kilkanaście funkii i podczas ich przesadzania zauważyłem, że na liściach niektórych roślinek znajdują się dziwne zmiany.
Zacząłem analizować i sprawdzać.
Czy mogę was prosić o wypowiedzenie się na temat tych zmian? Dziękuję.
Anetko niestety z nazwami gorzej ,pamięć zawodzi .Jak kiedyś policzyłam to nazbierało się około szśćdziesięciu szt.,nieliczne gatunki po kilka i weż to spamiętaj.Ale jeśli ci zależy poszukajmy w necie.Rodki wyskoczyły zbytnio ,Elegans i Alfred /stare/ co roku po kawałku odmładzam a reszta to jeszcze młode sztuki.
Bardzo fajnie wyszło. a gdzie tawułki chcesz dodać - pociągnąć dalej tam na korze po ogrodzeniu z zasłoniętym? Niech tylko klon dostanie trochę słonka i wybarwi liście to będzie rozweselał kącik.
Fajne słonko już masz i czosnki cieszą oko! Ja oblookałam swojego jednego, jedynego i stwierdziłam że on żadnych liści nie miał!! Ale już przekwitł. wiesz czy to cudo się rozsiewa samo i po 17 latach wydaje na świat piękny kwiat ? czy lepiej ściąć przekwitły kwiatek?
jeżówki, które otaczają Fredkę, jeszcze przy ziemi
rabatka "klonowa-palmowa" ma się pięknie po zimie
bukszpany otulające moje Limy jeszcze nie przycięte...czekam aż zdrewnieją im młode przyrosty
czyściec wełnisty choruje tej wiosny co kilka lat tak ma ...
Tak sobie kombinowałam z tą rabatką:
z tym, że już na pewno bez trzmieliny będzie, bo to za dużo by było..
No i z tyłu myślałam o jakimś drzewku na pniu. Marta zaproponowała śliwę dziecięcą
ale teraz jak najbardziej jestem skłonna do dodania proponowanych przez Sylwię roślinek
nie wiem tylko czy pchać tam jeszcze róże? bo wiem, że one za korą nie przepadają...