Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

jula81 18:11, 25 cze 2014

Klon palmowy obawiam się że bedzie za duzy bo dorasta do 3m. Bardzo podobają mi się świerki "Glauca Globosa". Ale jednak najbardziej przemawia do mnie że miłorzęby na pniu.Bo iglaków tam jest trochę.
Usunę Conica i pomyślę jaki układ stworzyć z tym co zostanie. A może wrzosy w jedno miejsce obok siebie wszystkie .

Jeśli znajdę miłorzęby na pniu to tego się bede trzymać.Też bardzo ładny jest wiąz drobnolistny GEISHA szczepiony na pniu- czy będzie pasował do iglaków i wrzosów?
Ozz 18:56, 26 cze 2014

Wrzucę tutaj swoją zagwozdkę i ja.
Otóż projekt mam w miarę gotowy i zadowolona jestem z lewej części, którą realizuję powolutku - ale tak wypadło, że większość interesujących rzeczy właśnie tam się gromadzi.

Z prawej części nie jestem do końca zadowolona i dlatego piszę o poradę, bo wydaje mi się zbyt monotonna.
Na końcu ścieżki nic ciekawego się nie pojawia (myślałam, może jakiś kącik z lampionami, lub lustrem?). Jakieś podpowiedzi? Będę wdzięczna za wszelki komentarze. Mama nadzieję, że można się rozeznać w tym chaotycznym szkicu
Toszka 23:15, 26 cze 2014

Myślę, ze w TO miejsce powinna wpasować się Sztuka - jakaś wysublimowana, wysmukła, delikatna rzeźba.
anita_kazmie... 22:00, 28 cze 2014

Witajcie!
tak szybciorem rzucam fotkę i czekam na propozycję czym obsadzić Powiem tylko,że do dyspozycji mam bukszpan w donicach 6 sztuk berberysy żółte czerwone karłowe mam też tawułę japońską miniaturę..wrzucam zdjęcia
Ozz 22:38, 30 cze 2014

Toszka... tak myślę, chodziły mi po głowie takie kule ceramiczne w trawie, bo koleżanka robi, a za nimi lustro... tylko kule mało ,,subtelne" są...
Toszka 11:16, 01 lip 2014

Ja tam widzę coś pionowego, smukłego, delikatnego, zwiewnego w swojej formie, unoszącego/wznoszącego się ponad rabatą (może coś z metaloplastyki?). Taka forma zrównoważy kwadraty płyt, nada zwiewności małemu ogródkowi. Tylko nie pytaj "co?", bo absolutnie w tej fazie projektu (czyt. bez nasadzeń) nie wiem. Myślę, że na koniec pomysł sam przyjdzie jako kropka na "i".
popcorn 21:38, 01 lip 2014

anita_kazmierczak_nawrot napisał(a)

A co tam chcesz mieć? Jeśli chcesz wykorzystać bukszpanowe kule, posadź między nimi stipę (taka trawa) i może funkie (np patriot?)

Albo obwódkę z lawendy po całości, a w środku róże okrywowe (różowe lub białe, kilkanaście krzaczków tej samej odmiany).

Dla róż i lawendy musi być prawie non stop słońce, jeśli jest cień/półcień to lepsza pierwsza opcja.

To taka moja luźna propozycja.
pozdrawiam!
anita_kazmie... 22:41, 01 lip 2014

podoba mi się to co zaproponowałaś ale już zrobiłam trochę inaczej.musiałam wykorzystać rośliny które mam w domu.zdjęcia są na moim wątku.aktualne wkleję dopiero w sobotę albo w niedziele.
Magdalena25 17:19, 02 lip 2014

Mam ogromną prośbę. Mam taką dużą rabatę przed wykuszem połączoną z jedną z rabat frontowych. Tak wygląda

A takie ma wymiary

Rośliny, jakie mam do dyspozycji:
3 berberysy Admiration, 2 sosny szczepione na pniu (na zdjęciu), 8 lawend, 4 róże pienne, 3 rabatowe, 5 świerczków karlowych (na zdjęciu), 12 trzmielin żółtych, 12 zielonych, 9 berberysów bordowych (nie znam nazwy), 3 żurawki black beauty, 3 zurawki Marmalade, 2 świerki (te ciemnozielone na zdjęciu, też nie znam nazwy, ale karłowe), 1 jałowiec pstry dwukolorowy, 3 azalie japońkie Marushka, 3 tawuły, jedną dużą kosodrzewinę (na zdjęciu), 3 sosny Pumilo, 3 niewielkie kulki bukszpanowe, jedną wyprowadzoną tak, że ma dwie kulki , jedna nad drugą, jeden świerk conika, jeden cyprysik groszkowy żółty , 1 danicę i 4 hosty.
Oto kilka z nich:

Chciałabym choć część z tych roślin wykorzystać i dokupić ewentualnie jakieś. Tak jak widać, rabata jest długa i bardzo trudno mi ją zaprojektować. Na środku myślałam o różach piennych w lawendzie? Czy to dobry pomysł? Jest tam jedyne u mnie bezwietrzne miejsce, w innych róże szarpie wiatr. Aha, jest to strona południowo-wschodnia.
Bardzo proszę Was o pomoc
SylwiaKa 10:25, 03 lip 2014

Witajcie! Mam ogromną prośbę o pomoc w skomponowaniu tej rabaty. Wymiary 2,5 na 5m. Na pewno chciałabym na niej umieścić widoczne na zdjęciu bukszpany. Co dalej - nie wiem. Strona pd-zach. Przydałoby się chyba coś na pniu za tymi trzema bukszpanami w rządku

Nie patrzcie tylko proszę na bałagan wokół. U mnie wciąż trwają porządki po budowie.