Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:47, 13 maj 2012

Do góry
Moja upiekła, bo przyjeżdża do mnie we wtorek, jedziemy do lekarza, więc zamiast podrózy PKSem pojechał pasztet jak panisko
Różaneczniki - choroby i szkodniki 22:37, 13 maj 2012

Do góry
waska napisał(a)
Danusiu poczytalam o opuchlaku i tak się zastanawiam jeśli nie widać larwy czy to coś znaczy?
i czy jeden opuchlaku którego widziałam to przypadek- gość czy już problem?
nie wiem czy von na niego u mnie dostanę. jutro pojadę do sklepu.

Nawet jeden opuchlak to już problem, bo może złożyć sporo jaj.
Teraz występuje faza poczwarki i zamiana w osobniki dorosłe, a Larvanen działa na larwy, których już nie ma. Więc ten środek odpada teraz.

http://www.opuchlaki.pl/

Tutaj cykl rozwojowy http://www.opuchlaki.pl/

Może Magia coś doradzi jak go teraz najlepiej ograniczać, zwalczać.
Opuchlaki 22:36, 13 maj 2012

Do góry
waska napisał(a)
Danusiu poczytalam o opuchlaku i tak się zastanawiam jeśli nie widać larwy czy to coś znaczy?

Teraz występuje faza poczwarki i zamiana w osobniki dorosłe, a Larvanen działa na larwy, których już nie ma. Więc ten środek odpada teraz.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:35, 13 maj 2012

Do góry
waska napisał(a)

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:31, 13 maj 2012

Do góry
Puskaogrodniczka napisał(a)
Witaj Danusiu.

Wybacz, że pytam w Twoim wątku-ale zależy mi na szybkiej odpowiedzi.
Wyczytałam w wątku o runiance japońskiej:

"A ja przeczytałam gdzieś na angielskiej stronie, że trzeba co jakiś czas przyciąć po ziemi i mam taki zamiar, tylko boję się, że nie zarośnie do święta róż, ale raz kozie... "

Napisz proszę czy warto ją przycinać i czy z odciętych wierzchołków uda mi się ukorzenić sadzonkę?

Jak najbardziej, zauważyłam, że tu gdzie skosiłam np. kosiarką odbija i się zagęszcza.
Sadzonki łatwo się ukorzeniają tylko trzeba podlewać.
Ogródek z psem 22:29, 13 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Postanowiliśmy jednak dokonać rewolucji i rozebrać placyk z kostki. Chcemy ułożyć taras, podest w tej części, gdzie słonca mamy najwięcej czyli w prawym rogu. Opracowała już projekt i poprosiłam o pomoc ogrodnika, żeby to wszystko ogarnął. Bardzo jestem ciekawa Waszych opinii o ile ktoś tu jeszcze zagląda. Bo przecież z forum jak z ogrodem. Jak nie siejesz to nie zbierasz.

Może zmienić kształt trawnika ?

Te 4 kulki z bukszpanu zie wyglądają najlepiej. Jeśli rozmieszczasz je nieregularnie to nieparzysta liczba, ale mnie by tu pasowało posadzenie ich "pod sznuerek " i wtedy parzysta liczba w zależności ile ich tam się zmieści.

Witaj Danusiu
Dzięki za odpowiedź. Właśnie teraz zajmuję się planowaniem nasadzeń chociaż do konkretnego sadzenia jeszcze trochę czasu upłynie.
Mam pytania:
1. bukszpany "pod sznurek" czyli kulka obok kulki podsadzone innymi roślinkami. Jestem zafascynowana Twoimi realizacjami więc runianka i wsadzone cebulowe. Tak chyba mogłoby być. Podobają mi sie też te wszystkie śliczne małe trawki u Ciebie np konwalnik. Nawierzchnia (czyli ścieżka) będzie z płyt chodnikowych i szarych kostek granitowych- czyli szarość- więc ładnie zagrają wszytkie roślinki o kolorowych listkach.
2. Nad wodą ( szerokość tego korytka to 80 cm) Graccilimus( dobrze, że jest Google) ale chciłabym też hortensje i jeszcze coś kwitnącego.
3. Ten taras ma być do samego muru i nie mogę za nic przekonać M. żeby zostawił przerwę na rośliny. Więc może zamiast miskantów wysokich coś w donicach.
4. Zioła w formie szachownicy- rewelacja. Chcę wymurować dla nich lekkie podwyższenie z dużej kostki granitowej. Żeby była szachownica to chyba trzeba zrobić obwódki z bukszpanu?
5. Co to jest Hakone? Danusiu nie będę ukrywać, że nasza sikaweczka będzie według Twojego pomysłu z Twojego ogrodu. Tylko kształt podłużny i za nią lustro. Czyli przed lustrem wody powierzchnia kostek zanurzonych w wodzie do połowy.
6. Katalpy po prostu mam. Są posadzone przed naszą firmą w dużych murowanych donicach. Na zimę je opatuliliśmy, ale już wiem, że to był zły wybór. Wiatry, mrozy i wilgotność, katalpy jak chochoły zamiast zdobić szpeciły całą zimę. Jak zmarzły to problem się rozwiązał tylko kasy szkoda.
Dzięki za pomoc i cierpliwie czekam na odpowiedź. Może ktoś jeszcze wpadnie na fajne pomysły.
Wzorem innych forumowiczów założyłam zeszycik i wszystkie pomysły skrzętnie notuję.
Ogród Babci Jasi 22:26, 13 maj 2012

Do góry
Rzodkiewkę dziś schrupaliśmy na śniadanie do twarożku.
Mój mały raj na ziemi :) 22:11, 13 maj 2012

Do góry
Ja powiem Ani gdzie dokupić i to całkiem blisko Rzut sekatorem.
Przeczytajcie moją wiadomość na PW
Kubusiowo 22:01, 13 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale czemu torby na głowy domownikom założyłaś hehe (retusz znaczy się?)

Tylko jednemu - taki top secret
Kubusiowo 21:59, 13 maj 2012

Do góry
Ale czemu torby na głowy domownikom założyłaś hehe (retusz znaczy się?)
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:50, 13 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Chodziło mi o to z kim spotkasz się w ogrodzie.

Z nikim - jedynie z jakimś jednym gościem gadałem - on: A wiesz, że nie można robić zdjęć?
Ja : Oj tam, najwyżej za karę każą mi cały ogród wyplewić
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:48, 13 maj 2012

Do góry
Chodziło mi o to z kim spotkasz się w ogrodzie.
Ogród Babci Jasi 21:38, 13 maj 2012

Do góry
Dziękuję w imieniu Babci Jasi i moim własnym

Przekopanie ogrodu 21:14, 13 maj 2012

Do góry
Fajne kolory zieleni, ale widać że jałowiec przy tarasie już długo nie "pociągnie".
Rododendronowy ogród. 20:50, 13 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj Bożenko, zaglądam i czuję, że szykujesz ogród do spotkania. Ja też szykuję, no bo w końcu my ogrodnicy lubimy się czasem pochwalić. Jednak nie zamorduj się w tych pracach - nie wszystko musi być doskonałe, ogród rządzi się swoimi prawami

Pozdrawiam

Danusiu , mowy nie ma żeby mój ogród dorównał Twojemu. Dziś cały dzien był poświęcony wnuczkom a w inne dni i tak nie jestem w stanie cały dzień zajmowac się ogrodem bo moje ciśnienie szybko mnie z takiej pracy wyklucza. Będziecie mieli okazję przypomnioec sobie jak wyglądaja chwasty szczególnie że wymarzły mi wszystkie wrzośce które trochę pielenia mi zaoszczędzały. Na ich miejsce posadziłam byliny a te już wymagają pielenia. Ma to byc rozwiązanie tymczasowe ale na razie tak jest. Jesli ogrodnicy nie namieszaja to może Wasz wzrok od chwastów oderwą azalie i rh- taką mam nadzieję choc w tym zimnie to co kwitło może przekwitnac a to co nie kwitło moze nie zdążyc sie rozwinąc. Nie wiem jak bedzie i nie chcę sie tym martwic bo i tak nic nie zmienię.Pozdrawiam serdecznie.
Moje roślinki 18:33, 13 maj 2012

Do góry
Niesamowita siła rzeki, aż mnie strach ogarnął
Ogród Babci Jasi 18:32, 13 maj 2012

Do góry
Te starocie zbierałam latami, kiedyś było więcej donic, ale muszę oszczędzać siły Babci Jasi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies