Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród Babci Jasi 17:13, 13 maj 2012

Do góry
Nie wiem, czy wiecie o tym, że jak sadzi się pomidory w cylindry (i nie tylko) pierwszy raz powinno się je zalać obficie, a potem nie podlewać wcale przez kilka dni, aż przywiędną. Zmusza je to do wytworzenia silnego systemu korzeniowego i wtedy pomidor łatwiej wytrzymuje dłuższe okresy suszy bo głębiej szuka wody.
Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 14:53, 13 maj 2012

Do góry
Mnie się wydaje że mogły zostać za głęboko posadzone, żyły ile dały radę, potem być może także poziom wód gruntowych podniósł się i zaczęły zamierać.

Koniecznie wklej zdjęcia wykopanych egzemplarzy i zastanów się co po kolei robiłeś od momentu zakupu i sadzenia. Czy miały coś podsypane w dołek, jakie miały korzenie (czy kopane z gruntu , poucinane czy w doniczkach w 100%).

Czy ich czasem nie przenawoziłeś, samo sypanie granulatu nic nie daje, trzeba go wymieszać z glebą, rozpuścić wodą no i oczywiście nie robić tego zbyt często i zbyt późno na koniec sezonu (do lipca)

Jak napiszesz - zastanowimy się nad przyczyną.

Wczoraj wymieniałam chore cyprysiki na świerki serbskie i co się okazało?

Rosły kilka lat i marniały, otóż pan ogrodnik zakupił je kopane, miały bardzo małe bryły a dużą "górę" więc żeby się nie przewróciły - zakopał je po prostu 25 cm głębiej

Po ich wykopaniu stwierdziłam, że stare korzenie zamarły, a roślina tak chciała żyć, że wypuściła korzonki z pnia, ale to było za mało aby wyżywić tak wielką masę zieloną.

No i zagadka została rozwiązana.
Choroby i szkodniki cyprysików, cyprysik - Chamaecyparis 14:46, 13 maj 2012

Do góry
Otrzymałam zapytanie na maila:

Proszę o pomoc.
Dokładnie sześć lat temu na swojej przydomowej działce posadziliśmy z żoną 12 sztuk cyprysików kolumnowych o wysokości 120-130cm wzdłuż bocznego płotu. Rosły jak na drożdżach i z roku na rok cieszyły nasze oczy. Ale radość nasza nie trwała za długo. Dwa lata temu jeden z nich zaczął na swojej całej wysokości zmieniać barwę , bardzo powoli ale systematycznie zaczął brązowieć zmieniając barwę z ciemnozielonej .
Koniec był taki że po ok roku całkowicie zbrązowiał i trzeba było go usunąć igły nie obsypują się. Pozostawiłem po nim tylko korzeń i ostatnią dolną małą zieloną gałązkę. I o dziwo odbiła i już ma ok. 80 cm wysokośći. W międzyczasie zjawisko powtórzyło się i w tamtym roku na jesień musiałem usunąć jedno drzewko. Ale następne dwa zaczynają zmieniać barwę i powoli brązowieją . Jak tak dalej pójdzie na jesień lub na wiosnę następnego roku będę musiał je usunąć. Nie wiem co mam robić na gałązkach nie widać jakichkolwiek zmian w postaci pasożytów grzybów, czy pleśni. Drzewka mają już ok 280-300cm wysokości.
Choroba postępuje co któreś drzewo nie atakuje i zaraża jedno obok drugiego tylko co 3 stanowisko. Regularnie są podlewane od spodu i nawożone granulatem do drzew iglastych. W tym samym rzędzie rosną tuje szmaragdowe w ilości 33 i żadna z nich nie zachorowała.

Proszę o fachową poradę
Już niedługo będzie pięknie.... 14:30, 13 maj 2012

Do góry
Witaj, bardzo mi się spodobał porządeczek w ogrodzie i te równiutkie płyty kwadratowe, podkreślone kólka przy drzewach. Gratulacje z efektów pracy.
Floks szydlasty i goździk kropkowany 14:27, 13 maj 2012

Do góry
Goździka kropkowanego zrób w doniczkach, a wsadzisz potem. Najlepiej aksamitkę całkiem gdzie indziej posiej, ona do skalniaków nie bardzo pasuje.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 12:36, 13 maj 2012

Do góry
Gratulacje setkowe na różowo i pachnąco
Jak dodawać zdjęcia 12:30, 13 maj 2012

Do góry
Napisz do Ronina dokłądnie jak to robisz, na pewno jest jakiś błąd.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/10-jak-dodawac-zdjecia

Ania i róże i cała reszta :) 12:18, 13 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kosy mi dziś norobiły szkód, wydziobały tojeść ze stawu. Ale był ubaw, bo nie bały się (para).

Idę szukać zdjęć
Mój zielony świat malowany roślinami... 12:13, 13 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Opuchlaki uwielbiają Rh, ale z tego co wiem na nicienie czyli Larvanen jest już za późno, bo wyszły chrząszcze. A Larvanen stosujemy na larwy. Tutaj są różne linki na temat walki z opuchlakiem.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/17-opuchlak

Wiem Danusiu, do końca kwietnia moźna lać a ja się nie mogłabym odważyć....
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 12:08, 13 maj 2012

Do góry
Najlepsze są konary dębowe. Można je znaleźć na brzegach rzek. czasem są toczone przez nurt rzeki...takie są najładniejsze
Wyoblone i szare, cudowne na miniaturowe skalniaczki.
Targi Ogrodnicze EDEN 11-13.05.2012 Lublin 12:04, 13 maj 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Już przeczytałam wszystko i cieszę się, że zatrzymałyście się w Chronosie, super oferta i chyba stoisko najładniejsze Piękne elementy wodne do ogrodu.

Wystawa sprawia wrażenie dużej i bogatej, ale same piszecie że idzie do przodu. Uważam że ogrodnictwo w Polsce rozwija się w dobrym tempie, do czego na pewno my, jako kupujący się do tego przyczyniamy i pośrednio takie miejsca w necie jak Ogrodowisko także. Wszak pokazujemy jak upiększyć otoczenie, a to napędza machinę sprzedaży roślin i dodatków. I dobrze, niech będzie na świecie piękniej.

Wiecie, że jak coś zrobię w ogrodzie nowego, coś mi się uda, to siedzę na ławce i radość mnie ogarnia wielka Pozdrawiam wszystkich

Witam Danusiu
Cieszę się,że nasze wschodnie targi zwróciły Twoją uwagę
Masz rację wystawa Chronosa upiększyła targi niesamowicie.Kamień,forma,światło,woda trudno było przejść obojętnie
Chyba w tym magicznym miejscu zapomniałam o zielonych zakupach )))))))))))Troszkę się tu zatrzymałyśmy ))))))))))))))))))))))))
Zielone aranżacje również były piękne,ale nie nie było to,aż tak spektakularne W części targowej za to dość szeroka gama asortymentowa i właściwie to cieszy bo kilka nowszych okazów można było w końcu i u nas dostać
Nie oszukujmy się kiedy 3 "Papugi"się zejdą czas przelatuje na rozmowach i poznawaniu wszystko inne poszło bardziej obok ))))))))))Nagła zmiana pogody z letniej na jesienną nie pogorszyła nam nastrojów i to się chyba liczyło najbardziej
Pozdrawiam serdecznie i liczę,że na kolejnej wystawie zaszczycisz nas osobiście
Zielony galimatias 12:03, 13 maj 2012

Do góry
Sporo masz do zrobienia ale niezły początek już jest.
Pozdrawiam
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 12:00, 13 maj 2012

Do góry
Ja niedawno ciachałam świerki serbskie. Ale jeszcze nie miały młodych przyrostów.

Jeśli mają takie świeże pędzelki to najwyżej poczekaj aż zrobią się ciemniejsze i wtedy dotnij. Jeśli chcesz znacznie ograniczyć ich rozmiary to tnij teraz, najwyżej przez chwilę będą gorzej wyglądały.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:57, 13 maj 2012

Do góry
Jeśli macie fotki roślinki o nazwie Ipomea wrzućcie go tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1849-ipomea

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies