Opuchlaki uwielbiają Rh, ale z tego co wiem na nicienie czyli Larvanen jest już za późno, bo wyszły chrząszcze. A Larvanen stosujemy na larwy. Tutaj są różne linki na temat walki z opuchlakiem.
Już przeczytałam wszystko i cieszę się, że zatrzymałyście się w Chronosie, super oferta i chyba stoisko najładniejsze Piękne elementy wodne do ogrodu.
Wystawa sprawia wrażenie dużej i bogatej, ale same piszecie że idzie do przodu. Uważam że ogrodnictwo w Polsce rozwija się w dobrym tempie, do czego na pewno my, jako kupujący się do tego przyczyniamy i pośrednio takie miejsca w necie jak Ogrodowisko także. Wszak pokazujemy jak upiększyć otoczenie, a to napędza machinę sprzedaży roślin i dodatków. I dobrze, niech będzie na świecie piękniej.
Wiecie, że jak coś zrobię w ogrodzie nowego, coś mi się uda, to siedzę na ławce i radość mnie ogarnia wielka Pozdrawiam wszystkich
Witaj Bożenko, zaglądam i czuję, że szykujesz ogród do spotkania. Ja też szykuję, no bo w końcu my ogrodnicy lubimy się czasem pochwalić. Jednak nie zamorduj się w tych pracach - nie wszystko musi być doskonałe, ogród rządzi się swoimi prawami
Co do wymarzania katalpy to jest to możliwe. W jednym z ogrodów co byłam niedawno u jednej klientki na 3 katalpy 2 odbiły, a jedna nie wypuściła. Tak więc spisałabym ją na straty, bo już powinna odbijać
Te 4 kulki z bukszpanu zie wyglądają najlepiej. Jeśli rozmieszczasz je nieregularnie to nieparzysta liczba, ale mnie by tu pasowało posadzenie ich "pod sznuerek " i wtedy parzysta liczba w zależności ile ich tam się zmieści.
Ja w tym roku wykorzystałam ten sposó sadzenia pomidorów w szklarni Tylko tyle, ze nie używałam żadnych pasków zapinanych tylko obcięłam dużym plastikowym donicom dno i nasadziłam "przez głowę"
młodym krzaczkom. W doniczki nasypałam kompostu i podśpiewuję sobie: rosnijcie pomidory ...
Danusiu muszę się przyznać, że małż zawsze je uwielbiał ... ja kręciłam noskiem ... od kiedy zarywam noce na spacerach po ogrodowisku zaczynam powoli rozumieć ... tworzysz piękne ogrody twardo trzymające się ziemi ... Twoje ogrody dają ukojenie naturalnym porządkiem i zdają egzamin z piękna w każdej porze roku ... nawet jak "odgapiamy" to nie zdublujemy bo każdy ma jakiegoś fioła i go wrzuci w jakimś zakątku ... nie powinnam użyć słówka "dorzuci" ...
dziękuję za reportaże z realizacji projektów ... wiele można się nauczyć ... wiele zrozumieć ... a najlepsze jest to, że z poszczególnych kadrów czyta się to jak Twoja ekipa kocha to co robi ... to niesamowite, że te ogrody nie mają adresów a ich lokatorami są rośliny ... gdybym przechodziła obok takiego miejsca powiedziałabym "o tu mieszka brzozowy zagajnik wyścielony wrzoścami" ...
Nie pojechałam dziś do Szmitów, deszcz poranny mnie zniechęcił, ale za to podziałałam w ogrodzie i byłam w sklepie ogrodniczym. Zakupiłam pomidorki dla Babci Jasi i osobiście pojechałam je posadzić. Tak że wycieczka była, ale całkiem gdzie indziej.
Babcia Jasia zadowolona, ma już swoje pomidorki, a dostałam pasztet świeżo upieczony i pęk rzodkiewek i szczypioru.
tak ... tak poprawiłam ... powoli zaczynam rozpoznawać roślinki ... zobaczyłam też ogród z lustrem ... kocham brzozy i to co z nich Danusiu stworzyłaś to ... no to jest prześliczne ... od godziny wmawiam małżowi, że na na naszej mikro działce się zmieści ...
Danusiu zauważyłam, że są na forum relacje z ogrodów, które zwiedzamy ... w mojej okolicy jest "Ogród na Rozstajach" ... jest piękny ... zwiedzałam go już kilka razy i mam wiele zdjęć (kilka wkleiłam w "Kubusiowie" bo tam też właściciele mieli do opanowania teren o bardzo różnych wysokościach ) ... nie wiem tylko czy mogę to zrobić w swoim wątku czy w nowym ? ...