Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród hortensjowo różanecznikowy 20:16, 31 gru 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Moniko, ależ u ciebie kwitnąco i wiosennie, a tu dopiero grudzień. Piękne ciemierniki.
Pozdrawiam noworocznie, wszystkiego dobrego w ogrodzie i w życiu.
Alicja to fakt zrobiło się wiosennie nawet szafirki armeńskie mają już spore liściory, kto wie może jeszcze zakwitną bo 3 lata temu o tej porze kwitły.

Nawet mój Kolin czuje wiosnę za oknem bo bez przerwy siedzi przy oknie i pręży się do wyjścia I ja również życzę Tobie wszystkiego dobrego w życiu i w ogrodzie
Osiedlowy ogródek 19:11, 31 gru 2022

Do góry
Szampańskiego Sylwestra i Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku

Ogród prawie wymarzony … 18:40, 31 gru 2022

Do góry
Dziewczynki
W nadchodzącym roku życzę Wam spełnienia marzeń nie tylko ogrodowych! zdrowia, wszelkiej pomyślności i monotonii sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym . Niech się dzieje - oby było lepiej❤️❤️ Najlepszego

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:35, 31 gru 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Haniu, dziekuję za życzenia. Oczywiście Tobie życzę zdrowia! I bądź nam dalej taką ogrodową Mędrczynią

Asiu, mogę się dożywotnio obsadzić w roli ogrodowiskowej "starej kobiety, która wysiaduje".
( "Utwór Różewicza „Stara kobieta wysiaduje” ukazuje cywilizację zagrożoną zagładą, zdominowaną przez ideały konsumpcyjne, pustkę mentalną, zanik autorytetów oraz rozkład moralny. Tytułowa bohaterka symbolizuje życiową energię i niezmienność podstawowych praw natury. ")
Jeśli przesadzę jednak z "mędrkowaniem", to dajcie subtelnie znać.
Uściski wielkie.

Ogród prawie wymarzony … 17:09, 31 gru 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)
Gap sie dalej a przy okazji powiedz coś więcej o cięciu lawendy w nowy rok?
Przeczytałam na innym watku i mnie zaciekawiłaś.....

:idko praktycznie co roku w Nowy Rok obcinałam lawendę. Były dwa odstępstwa -w zeszłym roku i chyba dwa lata temu bo długo leżał śnieg.
Jutro obcinam-już dziś zaczęłam Po tym zimowym cieciu zawsze odbijała i pięknie kwitła.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:53, 31 gru 2022

Do góry
Jutro rozpocznie się nowy rok, nowy ogrodowy sezon.

Życzę Wam i sobie, aby był to dobry rok dla wszystkich. Spokojny. Nie wiem jak Wy, ale ja mam przesyt ekscytujących zdarzeń wokół, dlatego spokój wydaje mi się taki istotny.
Dziękuję Wam za Waszą obecność. To miejsce jest dla mnie ważne i cieszę się, że w nadchodzącym roku znowu będziemy mogli się tu spotykać.
Do siego roku! Niech czas nam wszystkim sprzyja.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:46, 31 gru 2022

Do góry
Tegoroczny grudzień był wyjątkowy. Nie pamiętam tak śnieżnego grudnia. Owszem, zdarzał się mroźny grudzień, ale takiej ilości śniegu już dawno w ogrodzie nie było o tej porze. Wszystkie rośliny zniosły ten atak zimy bez szwanku.

Po śniegu zostało wspomnienie. Pod koniec miesiąca temperatura podskoczyła do 10 stopni, słoneczko świeci. Można było tradycyjnie zakończyć stary sezon i rozpocząć nowy.
Wczoraj pobieliłam drzewka w sadzie. Pracowało się przyjemnie, choć wiatr był dosyć silny.

A dzisiaj mogłam odbyć ogrodowy spacer. Rozglądałam się po rabatach i zastanawiałam się, w którym miejscu potrzebne są jakieś ogrodnicze interwencje. Dzień staje się coraz dłuższy, więc ta pokusa działań z każdym dniem będzie większa.

Wyraźnie czuję, że idzie ku lepszemu.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:33, 31 gru 2022

Do góry
Już prawie koniec.
Pora na listopad 2022.
Jesień była piękna tego roku. Długa, ciepła i w miarę sucha. Ogród układał się do snu w swoim rytmie, a ja starałam się w ten rytm wpasować. Zgodnie z moją dewizą (co masz zrobić jutro, zrób dzisiaj}, skupiłam się na jesiennych porządkach w ogrodzie. Przycięłam róże, wycięłam większość bylin, okancikowałam rabaty. Nie lubię późnojesiennych i zimowych widoków na ogrodową zgniliznę pokrytą grzybem. Liście swobodnie opadały na glebę rabat i spokojnie wystarczą jako schronienie dla różnej maści ogrodowych organizmów. Wiosną cebulowe będą sobie wychodzić bez trudności. Ta metoda się u mnie sprawdza, więc nie przewiduję innej.
A na rabatach wciąż było sporo kolorów.

Zgodnie z tradycją w okolicach 20 listopada mieliśmy pierwszy śnieg. Wszystkie prace ogrodowe były już wtedy zakończone. Bardzo lubię widok podkreślonych kancików zimową porą.

W listopadzie rozpoczęłam dokarmianie ptaków.
A warzywnik pogrążony był w zimowym śnie. Na początku miesiąca wsadziłam ząbki czosnku jadalnego.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:17, 31 gru 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
I jak tu zrobić podsumowanie roku, jak on się ogrodowo nie skończył?
(...) płynnie przechodzi w następny jakby końca nie było

Umieszczam odpowiedni znak charakterystyczny do Twojego ogrodu i nie tylko Twojego

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:53, 31 gru 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Przyjemny miałaś ogrodowo rok. Podobnych doznań życzę Ci na 2023

Basieksp napisał(a)
W Nowym Roku życzę wspaniałych chwil w pięknym ogrodzie

Dziękuję za piękne życzenia. Mam minimalistyczne oczekiwania wobec nowego roku. Oby zdrowie mi dopisywało, a z całą resztą jakoś sobie poradzę.

Na październik 2022 czekałam równie niecierpliwie jak na wrzesień. W tym roku nie dane mi było cieszyć się nim w ogrodzie zbyt długo. Opuściłam ogród na prawie dwa tygodnie. Trochę było mi żal, że nie mogłam obserwować wszystkich faz przebarwień, ale jakoś to przeżyłam.

Jedyną niedogodnością tej ogrodowej przerwy były stosy liści, które trzeba było zebrać po powrocie.

Przed wyjazdem zakończyłam wszystkie prace porządkowe w warzywniku i w sadzie. Rozsypałam tam dolomit. Na grządkach zostały pory, jarmuż i natka pietruszki.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:27, 31 gru 2022

Do góry
I jak tu zrobić podsumowanie roku, jak on się ogrodowo nie skończył?

Ja go kończę sadząc piwonie

Życzę nam wszystkim zdrowia przede wszystkim! I jeszcze takiej uważności dzięki której będziemy wdzięczni za to co nas otacza i pomoże nam być szczęśliwymi.

A żeby jakiekolwiek podsumowanie zrobic, to mam wrażenie, że ren rok był dla mnie przełomowy. Może nie zaczęłam go w ogrodzie wcześnie, ale płynnie przechodzi w następny jakby końca nie było

Bo już przygotowania i zamówienia na nastepny poczynione.

Edit: i lepsze fotki piwonii, bo ostatnio były takie nie pokazujące kompletnie pączków, a i tak ciężko ując wszystkie, bo czasem są „za zakrętem”
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:26, 31 gru 2022

Do góry
Aniu, Helen- dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Cieszę się, że moje ogrodowe obserwacje komuś się przydają.
Pora na zakończenie podsumowania.
Wrzesień 2022 był przeze mnie równie wyczekiwany jak wszystkie wrześnie przed nim. Uwielbiam jesień. Co prawda w ogrodzie to bardzo pracowity czas, ale kończą się upalne dni, które pozbawiają człowieka energii. Światło robi się miękkie, pojawiają się cudowne przebarwienia i aż chce się przebywać w ogrodzie. To właśnie we wrześniu naszła mnie ochota na przeprowadzenie kilku ogrodowych korekt. Wykopałam chore kosodrzewiny i berberysa Ottawskiego, zmniejszyłam liczebność ekspansywnej turzycy ID. Zastąpiłam kiepsko reagującą na suszę turzycę Silver Sceptre runianką. Przesadziłam rajską jabłonkę, kalinę koralowa i magnolię. Staram się w miarę systematycznie reagować na drażnące mnie(zgrzytające) nasadzenia. Jeśli denerwują mnie teraz, to już raczej to się nie zmieni.

W ogrodzie mam sporo roślin, które właśnie jesienią mają swoje apogeum urody. Folder ze zdjęciami znacznie się powiększa. Wciąż zachwycają hortensje, zakwitają miskanty, kwitną astry, rudbekie, barbula i jeżówki. Wrzesień to także czas rozchodników.

W warzywniku wrzesień był niezwykle pracowity. To czas wykopywania warzyw korzeniowych, zbioru dyń i ostatnich pomidorów. Ziemię w warzywniku przekopuję z kompostem i zostawiam w ostrej skibie. Metoda no dig w moim warzywniku się nie sprawdziła. Gleba wymaga corocznego napowietrzenia, rozluźnienia jej materią organiczną. Mroźne zimowe dni sprzyjają rozbijaniu cząstek gliny na drobniejsze frakcje.
Zapasy dyń, czosnku, korzeni selerów i buraków wciąż mamy. Dobrze się przechowują na zapleczu nieogrzewanego garażu. Miło było korzystać z nich podczas przygotowywania świątecznego menu. Gruszki i jabłka podjadaliśmy do końca października. Śliwki rozgotowałam z cukrem, dodałam kakao i pokrojone migdały. Mamy teraz smakowity dodatek do zimowego deseru na bazie płatków owsianych.

Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 13:05, 31 gru 2022

Do góry
Mój tegoroczny wianek tylko i wyłącznie ze zbiorów ogrodowych, kanwa z wykopanych korzeni po nowej ścieżce (takie były długie, fajne, że szkoda byłoby niszczyć ) wysuszona hortensja, miechunka, suszone kwiaty rozchodnika, szyszki. Nic nie kupiona poza sznurkiem i drucikami florystycznymi

Ogród Basi 23:51, 30 gru 2022

Do góry

Te bombki to już nie nasza praca.

Jutro ostatni dzień tego roku.
Chciałabym życzyć wszystkim w nadchodzącym roku zdrowia bo ono jest najważniejsze. Ale chciałaby również nam wszystkim życzyć pokoju, wspierania siebie nawzajem, życzliwości, samych dobrych ludzi wokół i miłości. Kochajmy się bo wtedy jest lepiej.
Oby rok 2023 był lepszy od mijającego.

Ogród Basi 23:45, 30 gru 2022

Do góry

Ogród Basi 23:41, 30 gru 2022

Do góry

Ogród Basi 23:36, 30 gru 2022

Do góry

A teraz pochwalę się pracami wykonanymi z wnuczętami.

Tu Mikołaje i sanie z reniferem.

Ogród Basi 23:33, 30 gru 2022

Do góry

Ogród Basi 23:32, 30 gru 2022

Do góry

Ogród Basi 23:30, 30 gru 2022

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies