Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

Patrycja_KG_Lu 11:18, 05 kwi 2023

olciamanolcia napisał(a)

Tak sobie myślę, że w szkółkach też kopią z gruntu takie okazy i trzymaja je w sporych donicach. Czyli wychodzi na to ,że uszkodzenie korzeni tujom nie straszne.
podumam co dalej.

Może im nogi ogolę, i nieco z góry ciachnę i na dół trawy dam ....

Oglądałam kiedyś jakiś program ogrodniczy i opowiadali, co prawda nie o tujach, a o liściastych drzewach. Trzy sezony przygotowują takie duże drzewa do przesadzenia.

Znalazłam też taki artykuł, a w nim:
Przygotowania do przesadzenia dużego drzewa zacząć trzeba dwa lata wcześniej. To jest czas potrzebny drzewu na regenerację i zagęszczenie podciętych korzeni i stworzenie zwartej bryły korzeniowej. W tym okresie należy zapewnić również roślinie dostęp do maksymalnej ilości składników odżywczych, by się wzmocniło.

Wiosną pierwszego roku należy wokół drzewa wykopać rowek półmetrowej głębokości i 20 cm szerokości. Rowek powinien się znaleźć się minimum pół metra od drzewa. Im większe drzewo, tym dalej trzeba go wykopać.

Wszystkie korzenie na które podczas kopania trafimy muszą zostać przecięte piłą lub sekatorem, w zależności od grubości. Rowek ten trzeba wypełnić kompostem (najlepiej liściowym) lub torfem, albo jedno z drugim wymieszać. W ten sposób stworzymy idealne warunki dla rozwoju mnóstwa drobnych korzonków, które ten wykop w ciągu tych dwóch lat wypełnią.

Przed samym przesadzaniem należy dość mocno przyciąć koronę drzewa. Będzie to pomocne zarówno przy transporcie drzewa, ale również pozwoli roślinie skupić się na ponownym ukorzenieniu się a nie na zasilaniu pędów a później liści w składniki pokarmowe. Drzewo z przyciętą koroną dużo szybciej się przyjmie.
Joann 22:54, 05 kwi 2023

Ja dziesiecioketnie tuje sama przesadziłam, a wykopywałam łopatą. Ciężka robota, oj bardzo, z odstępami się szarpałam, bo było ciężko. Przy finale mama mi trzymała, a ja ciągnęłam.
Ogrod letnia, wieczorową porą cudowny!!!
olciamanolcia 07:21, 06 kwi 2023

Joann napisał(a)
Ja dziesiecioketnie tuje sama przesadziłam, a wykopywałam łopatą. Ciężka robota, oj bardzo,. Przy finale mama mi trzymała, a ja ciągnęłam.

"Zasadził dziadek rzepkę w ogrodzie..
Ciągnie i ciągnie wyciągnąć nie może..."
Ale sie uśmiałam

Pomyślę co z nimi ... już sie do nich przymierzam i przymierzam...

Tu rok 2016

olciamanolcia 07:30, 06 kwi 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Oglądałam kiedyś jakiś program ogrodniczy i opowiadali, co prawda nie o tujach, a o liściastych drzewach. Trzy sezony przygotowują takie duże drzewa do przesadzenia.

Znalazłam też taki artykuł, a w nim:

Dziekuję
Jakby to były moje ambrowce albo o zgrozo platany to może bym się martwiła ale w przypadku tuj nie bede miała litości jak sie uda wykopiemy łopatą jak nie podumam co dalej.

gdy wybudowaliśmy dom i przyszedł czas na "ogród' to mój niemąż zamówił te cholerstwo. Obsadzony był caaały płot ( przy brzozowej) oraz spory kawał przy froncie.
pewnego pięknego dnia dałam ogłoszenie ,że chcę je sprzedać- tego samego dnia przyjechała kobieta i je zabrała. Za "utarg" kupiłam graby

Teraz gdybym miała sadzić zielony żywopłot to tylko z laurowiśni-piękne są

Tu nawet rosły- zostały mi w tym miejscu trzy.

olciamanolcia 07:32, 06 kwi 2023

edi75 napisał(a)
Łał widok w nocy rewelacyjny

Nieskromnie powiem - tez tak myślę. O tej porze roku podświetlony ogród to bajka
edi75 07:40, 06 kwi 2023

Justyna...tak mi się nasunęło..po tym jak pisałaś o przesadzeniu tuj.... że ciągle mamy coś do robienia i plany się zmieniają
LIDKA 07:44, 06 kwi 2023

Ogród latem super. Żałuje że nie chcialam lamp w ogrodzie.

Justyna zrób z tych tuj spirale lub coś. Przecież sekator to Twoja 3 ręka.

Chciałam obciąć platany. Ale mi sie zeszło. Myślisz że już za późno?

olciamanolcia 07:51, 06 kwi 2023

anuska2507 napisał(a)

Pięknie aż myślę jak tu coś odgapić, żeby też mieć tak ładnie

Wiele roślin rośnie w tym miejscu od początku-miskanty cukrowe, rozplenice i proso. doszły tylko platany, hortki i gotowe

To te samo miejsce

olciamanolcia 07:54, 06 kwi 2023

LIDKA napisał(a)
Ogród latem super. Żałuje że nie chcialam lamp w ogrodzie.

Justyna zrób z tych tuj spirale lub coś. Przecież sekator to Twoja 3 ręka.

Chciałam obciąć platany. Ale mi sie zeszło. Myślisz że już za późno?

Tnij tylko szybko- potem dopiero w lipcu
lekka kosmetyka im nie zaszkodzi-one nie 'płaczą"

Lidko żadnych "fryzur" w moim ogrodzie Żadnych spiral, poduch i kulek -ja lubię wszystko roztrzepane
Ha ha ha 3 ręka

oświetlenie to nie problem-ja zakładałam trzy lata temu. jeszcze i tak kabli nie zakopałam bo ciągle je przesuwam zgodnie z kształtem i wielkością rabat
olciamanolcia 08:03, 06 kwi 2023

edi75 napisał(a)
Justyna...tak mi się nasunęło..po tym jak pisałaś o przesadzeniu tuj.... że ciągle mamy coś do robienia i plany się zmieniają

Prawda!
może, gdybym nie zaglądała na O to bym nie wymyślała a tak Jedna kopie, Druga trawę zrywa, Trzecia z Czwartą i Piątą ma plantację dalii i piwonii i weź tu nic nie rób