Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe przygody 11:34, 06 cze 2014

Do góry
Piaskownia na zakręcie 11:31, 06 cze 2014

Do góry
Piaskownia na zakręcie 11:23, 06 cze 2014

Do góry
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 11:17, 06 cze 2014

Do góry
safikey napisał(a)

rabat biegnie przy wjeżdzie i przy chodniku i planowałam na poczatku lawendę i tylko tyle, a teraz myślę lawendę, żywotnik aurea nana, wysokie trawy i żurawki????

tak wygląda miejsce:

nie wiem czy lepiej, aby była to wąska rabata przy obrzeżu wjazdu czy lepiej ją w niektórych miejscach poszerzyć??
długość do zakrętu to ok 25 metrów i ok 13 metrów zwdłuż domu...

macie jakieś fajne pomysły?

Widzę na zdjęciu, że od sąsiada jakieś drzewo zasłania słońce. Dodatkowo od południa w tym wąskim pasie tuje też osłaniają. Tu lawenda będzie wegetować i słabo kwitnąć.
Na takich długich wjazdach dobrze tylko wyglądają jednolite nasadzenia.

Teraz powinnaś zadbać o tuje. One nie mogą tak wegetować w trawie i zielsku, bo mają zhamowany wzrost. Trzeba pod nimi wypielić pas i podsypać przekompostowaną korą. Spryskać Pinivitem (rozrabiasz w opryskiwacz i spryskujesz wszystkie tujki). Zobaczysz jak ruszą z kopyta po tych zabiegach.
Tuje u ciebie są ważne, bo dadzą twojemu ogrodowi osłonę przed wiatrami.
Na tym prostym wąskim pasie tujek, biegnącej do garażu aż prosi się, aby przy tym budynku posadzić drzewo (a może 3) - zamknie to oś widokową i złamie monotonie prostego szpaleru. Może coś bordowego? Dobrze będzie kontrastować z jasna elewacją i wkomponuje się w kolor dachów.

Wymarzone miejsce na lawendę masz pod domem wzdłuż wjazdu do garażu.
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:12, 06 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Wszystkim miłego dnia.... nowe róże Corver i Finkowa Szałwia.. białych róż nie widać.. nie umiem fotografować białego.

A ja nie umiem fotografować czerwonego. Piękne duże szałwie - moje marzenie, które tak jak ostróżki - nie chce u mnie rosnąć.
Piaskownia na zakręcie 11:11, 06 cze 2014

Do góry
Kilka różyczek

Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:10, 06 cze 2014

Do góry

Nowe cięcia jeszcze do poprawki ale stożki się szykują @014 rok
Ogród w budowie - nieustającej 11:10, 06 cze 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)

Jakąż wielką mają moc ogrodowiskowe wpływy i wspólne zwiedzanie angielskich ogrodów.
To na przykład jest prezent od gliwickich dziewczyn na żółtą, rośnie niesamowicie dobrze i szybko, na zdjęciu tylko mały detal, żeby ukazać piękno żeleźniaka, który ma notabene nazwę okropną.

Te nazwy w większości do bylin należą....mój eM się smieje z tych nazw jak ja je zapamiętuję:

żeleżniak, pluskwica-świcznica, krwawnica, pysznogłówka, tojad, przetacznik, parzydło, lepiężnik, naparstnica, tarczownica........wesoło mamy z tymi nazwami itd
Kondziowy ogrod cz II 11:08, 06 cze 2014

Do góry
Jako właścicielka dużych rabat bylinowych wrzucam swoje trzy grosze.
Dojrzała, obsadzona i rozrośnięta rabata bylinowa wymaga dużej pracy wiosną, trzeba wyciąć, przyciąć i oczyścić ją po zimie, potem jak byliny jeszcze nie zdążą wyrosnąć, zdążą wyrosnąć chwasty, więc znowu trzeba ją opielić. Ale od połowy maja jest już dobrze - pojawiają się pojedyncze chwasty, które przecisną się przez masę roślinną. No i trzeba obrywać to co przekwitło i zbrzydło, ale to się robi na spacerze.
Dojście to tego stanu trwa kilka lat - to właśnie czas na rozrośnięcie roślin, chyba że ma się gotowy projekt i dużo kasy na zakupy. Do czasu właściwego zarośnięcia - jak kończy się plewienie, już zarasta na początku.
Moim zdaniem najtrudniejsza jest koncepcja - posadzenie tak, żeby ciągle coś kwitło i nie zasłaniało jedno drugiego. Zwłaszcza z tym ostatnim są niespodzianki, bo coś co miało mieć max. 50 cm wyrasta na ponad metr i zasłania resztę. Np. w tym roku ostrogowce stały się po łagodniej zimie gigantami z grubymi łodygami, ale na szczęście mają lekki pokrój.
Moją pierwszą okrągłą "angielkę" robiłam w trzech etapach i spontanicznie, sadziłam jeden, dwa egzemplarze, czekając aż się rozrosną i dadzą podzielić, ciągle tam zmieniam, dosadzam, przesadzam. Ale jestem coraz bliżej.
Poza tym na rabatach bylinowych mile widziane są niewysokie krzewy i krzewinki, zioła. W końcu róże nie są bylinami.
Noje następne rabaty bylinowe już są z koncepcją od początku - frotowa, między domami, pod domami, z ławką, jekylowa - ta którą mi zalało, żółta-ognista i przez to pracy jest mniej.
Teraz układam sobie rabatę na skarpie, przy schodach już obsadzoną przywrotnikiem i bodziszkami, są już trawy, duża plama rdestu pokrewanego, będą bergenie, tojeść orszelinowa, jeżówki w drodze eksperymentu.

Nie widziałam Twojego ogrodu "na żywo", więc radzenie na podstawie zdjęć jest trudne, ale nie zgadzam się z krytyką co do linii prostych, ja tam wolę jak jest mniej tych zatoczek niż więcej, wolę łagodne, długie łuki.

A tu masz jeden z oryginałów

Jurajski Ogród 11:00, 06 cze 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

przepiękny jest Twój ogród zadbany i dpieszczony w każdym calu często sobie oglądam Twoje zakamarki i humor od razu mi się poprawia
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 10:57, 06 cze 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
Trochę zaległości mam w aparacie... więc nadrabiam
Najpierw najmłodszy krasnal w stroju odpowiednim

Łubin i czosnek późniejsza odmiana ale już nie pamiętam jaka ..

pomocnik rośnie
Mój skrawek zieleni 10:56, 06 cze 2014

Do góry
Mój wczorajszy zaku, mam nadzieję że pomoże mojemu trawnikowi

Ogród w budowie - nieustającej 10:54, 06 cze 2014

Do góry
Gabrysiu piękności pokazujesz piwonie w irysach , powojniki w różach, róże w bylinach i ich piękne portrety, zachwycam się pnącą hortensją jest już ogromna, nie dziwię się, że mieliście z nią niemały kłopot z powtórnym podwiązaniem, żeleżniaki też już kwitną na żółtej, to piękny obrazek

prawdziwe bogactwo bylin, wieczorniki, orliki, bodziszki, baptysja, łubiny, amsonia jeszcze mi nieznana....wyglądają bajecznie czy to razem czy osobno

a ukwiecony taras i widok z twojego tarasu uwielbiam

Kwiaty z ogródka Marty :) 10:50, 06 cze 2014

Do góry

rabatka pod oknem też wymaga uporządkowania, musze stamtąd irysy poprzesadzać, dokupić żurawek, floksy chyba zostawię i dokupie jakieś, bo ładnie się rozrastają, piwonie też tam dobrze mają więc nie będę ich ruszać

planuję ciut powiększyć narożniki wg Asi projektu i wsadzić w nie przede wszystkim dużą ilość tulipanów
Mój skrawek zieleni 10:50, 06 cze 2014

Do góry
No i przeciskamy się teraz pomiędzy goździkami i odsiadującymi je pszczołami
Ogród cioci czyli ciociogród :) 10:50, 06 cze 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Ale ze mnie gapa, Gosia, witam Cię w nowym wątku, ja i moja szybkość w orientacji bożeszszsz.......ty mój............gapa, ja gapa wielka

Moje gratulacje za założenie nowego wątku i na kolejny superekspresowy 1000 w ciociogrodzie, dzięki za cudowne chwile spędzone z Tobą, nowy, po zmianach ciociogród zaznaczam na zawsze i dziękuję za pięknie pokazane i opisane wspomnienia

wiewóreczko, kofam cię wiesz

Aguniu ja też cię kocham moja siostro ogrodowiskowa
Buziaczki
Mój skrawek zieleni 10:45, 06 cze 2014

Do góry
lubię hosty

Ogród na glinie 10:43, 06 cze 2014

Do góry
Jesienią bawiłam się w małe projektowanie rabaty. Wyglądało to tak:

Ale nie będzie tak. A obecnie mam przygotowany Miłorząb Mariken na ten front. Wydaje mi się że wyższa kulka będzie lepsza. Obniży się jeszcze o doniczkę:

Różaneczniki - choroby i szkodniki 10:35, 06 cze 2014

Do góry
wydaje mi się jednak, że to coś grzybicznego, bo mam to tez na dwóch inncyh rh, nie były kupowane w tej samej szkółce, ale wszystkie sa posadzone ok 3 tyg temu, tak wyglądają:

w sklepie ogrodzniczym doradzono mi i kupiłam preparat Topsin M 500 SC, czy będzie się nadawał? i jak go stosować?

bardzo dziękuję za odpowiedź - muszę uratować moje rh!
Ogród na glinie 10:35, 06 cze 2014

Do góry
Potem kwitły różaneczniki:

Ten fioletowy zakwitł pierwszy raz.
To najprawdopodobniej Donator, bo identyczny spotkałam w sklepie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies