Zdjęć nie ma, natomiast w awatarku widzę, że jodła rośnie w plastikowej szmacie, najpierw ją usuń, na pewno poprawisz warunki tej jodle.
Odchwaść, wzrusz glebę, wyściółkuj kompostem lub korą sosnową, podlewaj.
Jodłę lubią przędziorki, poszukaj preparatów przędziorkobójczych. Pomimo braku zdjęć objawów - to może być to.
No i oczywiście szmata - usunięcie jej to podstawa.
Widziałam jak pokazywałaś takie regały doniczkowe z wojaży zagranicznych. Polecę obfocić swoje regały, mam podobne. Stąd Klub Oczekującej Doniczki. Bo one oczekują już 5 lat, ponieważ były zafoliowane na paletach i nie mogłam ich ruszyć. Obecnie robimy porządki i układamy wszystko, co oczekuje... i mam...z Ogrodu Babci Jasi jeszcze one są.
U nas bratki po 1,99. Muszę zakupić więcej. Tylko kolory słabe są. I tych malutkich, drobnych jakoś mało, a ja wolę te drobne bo obficie kwitną.
Oczar w donicy dużo gorzej kwitnie niż w gruncie. Ten oczar dopiero co kupiłam, więc będzie w donicy tylko do czasu, aż przekwitnie, żeby cieszyć zapachem i kolorem tutaj blisko. Potem pójdzie dalej na rabatę do gruntu w super przygotowane miejsce.
Zeszłoroczny z donicy (bardzo dużej) przy domku ma co trzeci kwiatek, więc moje doświadczenie jest takie: oczar nie może rosnąć w donicy.
Jeśli kupiłaś - sadź do gruntu. W ogóle nie trzymaj w donicy.
Liście szafirków wyglądają dość nieporządnie, takie trochę kołtunki co denerwuje.
Są potrzebne roślinie, choć czasem wyrywam je jak mnie zdenerwują i szafirki kwitną. Przetrzymaj ile się da, a potem usuń.
Ja wyrywam do ziemi.
Za mokro -raczej na moich piaskach nie
Cień - być może bo najwiecej jest tam gdzie cień
PH za kwaśne - być może bo trochę jest przy buksxpaniwej obwódce za którą są RH lub przy hortkach
A mnie ten kopytnik tak się podoba, że spróbuję jeszcze raz
Bo czasem przyczyną niepowodzenia może być bardzo niekorzystny splot bardzo niekorzystnych okoliczności , zwany również koincydencją (jakie to piękne słowo...! )