Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 07:59, 21 lut 2020

Do góry
ana_art napisał(a)

Za mokro -raczej na moich piaskach nie
Cień - być może bo najwiecej jest tam gdzie cień
PH za kwaśne - być może bo trochę jest przy buksxpaniwej obwódce za którą są RH lub przy hortkach

Zrób wertykulację i używaj tego nawozu, mech powinien zniknąć. Wertykulacja we wrześniu obowiązkowo.
Ulewa po zasianiu trawnika 07:55, 21 lut 2020

Do góry
Nie Pani tylko Pan, Borys to raczej facet jest. Ja radzę, nie mam takiego problemu. Zauważ kto napisał posta z pytaniem.

Ja akurat tej trawy nie polecam, nacięłam się i nigdy nie kupię. Tytuł był wbrew temu co potem otrzymałam.

Może teraz jest lepiej, ale uraz pozostał.
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 07:52, 21 lut 2020

Do góry
Zdjęć nie ma, natomiast w awatarku widzę, że jodła rośnie w plastikowej szmacie, najpierw ją usuń, na pewno poprawisz warunki tej jodle.

Odchwaść, wzrusz glebę, wyściółkuj kompostem lub korą sosnową, podlewaj.
Jodłę lubią przędziorki, poszukaj preparatów przędziorkobójczych. Pomimo braku zdjęć objawów - to może być to.
No i oczywiście szmata - usunięcie jej to podstawa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:48, 21 lut 2020

Do góry
mira napisał(a)

Klub oczekującej doniczki - to mi się podoba

takie zielone też teraz nabyłam ale bardzo malutkie nie wiem czy coś upcham
może są u mnie już bratki

jakoś jak zimy nie było to tak dziwnie, zwykle jak śnieg topniał to tak fajnie się w ogrodzie robiło - przebiśniegi cieszą

Widziałam jak pokazywałaś takie regały doniczkowe z wojaży zagranicznych. Polecę obfocić swoje regały, mam podobne. Stąd Klub Oczekującej Doniczki. Bo one oczekują już 5 lat, ponieważ były zafoliowane na paletach i nie mogłam ich ruszyć. Obecnie robimy porządki i układamy wszystko, co oczekuje... i mam...z Ogrodu Babci Jasi jeszcze one są.

U nas bratki po 1,99. Muszę zakupić więcej. Tylko kolory słabe są. I tych malutkich, drobnych jakoś mało, a ja wolę te drobne bo obficie kwitną.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:46, 21 lut 2020

Do góry
jona napisał(a)

Danusiu , ile sezonów taki oczar możne sobie mieszkać w doniczce? Jeden sezon? Czy może dłużej?

Oczar w donicy dużo gorzej kwitnie niż w gruncie. Ten oczar dopiero co kupiłam, więc będzie w donicy tylko do czasu, aż przekwitnie, żeby cieszyć zapachem i kolorem tutaj blisko. Potem pójdzie dalej na rabatę do gruntu w super przygotowane miejsce.

Zeszłoroczny z donicy (bardzo dużej) przy domku ma co trzeci kwiatek, więc moje doświadczenie jest takie: oczar nie może rosnąć w donicy.

Jeśli kupiłaś - sadź do gruntu. W ogóle nie trzymaj w donicy.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:43, 21 lut 2020

Do góry
m_gocha napisał(a)
Ach, jak pięknie już wiosennie!

Doniczkowo imponujące

A tak przy okazji zapytam o szafirki. Liście gęste i dość długie pojawiły się już jesienią. Każdego roku mam ten dylemat czy zostawiać je (ale wtedy kwiaty są mało widoczne) czy wycinać (nigdy tego nie robiłam)

A jeżeli ściąć to całkiem przy ziemi?

Liście szafirków wyglądają dość nieporządnie, takie trochę kołtunki co denerwuje.
Są potrzebne roślinie, choć czasem wyrywam je jak mnie zdenerwują i szafirki kwitną. Przetrzymaj ile się da, a potem usuń.
Ja wyrywam do ziemi.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 01:37, 21 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu , ile sezonów taki oczar możne sobie mieszkać w doniczce? Jeden sezon? Czy może dłużej?
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:25, 20 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No to sobie poczytałam i oczywiście popatrzyłam kto sprzedaje tę różę Maxima Alba

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:22, 20 lut 2020

Do góry
No to sobie poczytałam i oczywiście popatrzyłam kto sprzedaje tę różę Maxima Alba
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:55, 20 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
NO nareszcie... wróciłaś. Mech też wraca? Możliwe przyczyny:
- za mokro
- pH za kwaśne
- cień?

Pomyśl dlaczego.
My sypiemy florowit antymech na takie trawniki.

Za mokro -raczej na moich piaskach nie
Cień - być może bo najwiecej jest tam gdzie cień
PH za kwaśne - być może bo trochę jest przy buksxpaniwej obwódce za którą są RH lub przy hortkach
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:36, 20 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zebrało się spore "stado" doniczek

Yyyyy wiedziałam że coś Tu się święci ,bo ruch w wątku jakiś taki intensywniejszy
ale żeby aż tak ? no nie To się nazywa ilość ..
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:35, 20 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja już zaszalałam dzisiaj z donicami. Kolorowo się zrobiło i prawdziwie wiosennie.
Pozdrawiam.

Super lecę DaDdonusiu do Ciebie zobaczyć wiosnę
ja jutro zajrzę do mojej pani od kwiatków może już coś będzie miała

Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:22, 20 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Po prostu ja żyję wiosną!!! I wiosna dla mnie zaczyna się, gdy mogę ustawiać donice.
Dzisiaj chłopaki poodkopywali te sryliony (cyt. Mira) donic z tulipanami. Ależ mieli roboty we trzech, pół dnia odkopywali. Teraz będą rozwozić. A gdzie, to nie wiem... gdzie to poustawiam?

Ale będzie efekt jak te sryliony zakwitną
Ogród w remoncie 19:22, 20 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Normalnie potworyyyyy; Po ile takie ?
Ja widziałam mniejsze po 118.

Danusiu te po 120.Śliczne co?
Ogród bez reguł 19:21, 20 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dobra zasada, mnie też kopytnik nie che rosnąć i poddałam się, a za płotem u sąsiadki rośnie..hmmm

A mnie ten kopytnik tak się podoba, że spróbuję jeszcze raz
Bo czasem przyczyną niepowodzenia może być bardzo niekorzystny splot bardzo niekorzystnych okoliczności , zwany również koincydencją (jakie to piękne słowo...! )
Ogród w remoncie 19:20, 20 lut 2020

Do góry
Normalnie potworyyyyy; Po ile takie ?
Ja widziałam mniejsze po 118.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 19:19, 20 lut 2020

Do góry
Ja takie mam, w ogrodzie pokazowym, różnej wielkości. Zapraszam na dni otwarte, z Łodzi całkiem blisko
Zielony ekran przy drodze 19:18, 20 lut 2020

Do góry
Rohanii lepiej, bo jest kolumnowy, Atropunicea rośnie wielki potwór, chyba że do cięcia.
Ogród bez reguł 19:17, 20 lut 2020

Do góry
TAR napisał(a)

a ja nie, mam zasade ze jak cos nie rosnie to lepiej skupic sie i wybrac to co rosnie i docelowo zachwyca. inaczej to para w gwizdek

Dobra zasada, mnie też kopytnik nie che rosnąć i poddałam się, a za płotem u sąsiadki rośnie..hmmm
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:14, 20 lut 2020

Do góry
Ja już zaszalałam dzisiaj z donicami. Kolorowo się zrobiło i prawdziwie wiosennie.
Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies