Porobiła zaległą porcję zdjęć z mojego ogrodu i dziś pokażę.Taki piękny dzień wstał, aż się chce żyć i cieszyć słońcem choć różne zmartwienia zaprzątają głowę. Ale nic tam, nie damy się
Odpowiadam na miłe wpisy, za które dziękuję. Kochani jesteście Duże buziolei wszystkie uśmieszki
Monic - Gosia odpowiedziała za mnie - tak jest godny polecenia i to jeden z moich ulubionych, bo ma taki elegancki i sztywny pokrój, a przy tym cienkie źdźbła, jest wysoki.
Bogda, dobra ziemia na start ale dobrta. nie sam torf wystarczy. Rób kompost ze skoszonej trawy i chwastów, będziesz miała jak znalazł do swojego wielkiego ogrodu
Zuzanka - witam w naszych progach i mam nadzieję, że sporo skorzystasz bo pięknych ogrodów do wzorowania się jest u nas ogromnie duuuużo Zaglądaj najpierw do wizytówek, aby zobaczyć jakie style mamy w naszych ogrodach, jak się coś wyjątkowo spodoba to wchodzisz na pełny wątek Widzę też, że znalazłaś znajomych z forum jak budowałaś dom
Ewciu, zdjęcia magnolii będą, ale nie wiem czy dziś mi starczy czasu
Admete - byłam w Twoim wątku tylko nie wiem czy już po zamieszczeniu tego rysunku, ale chyba to był Twój.
Ewo, właśnie dziś patrzyłam w miedziany kocioł, bratki kwitną, a miskant obserwuję, bo to jak na trawy za wcześnie wyrokować, ale ziemi miał dużo więc mam dobre myśli
Zaglądam i radziłabym nawet zostawić tylko jeden, żeby pocieszyć oczy jaki jest, a dać mu siły do wybijania i odbudowywania swojej masy liściowej. Intuicja i porady Magji mi mówią żebyś tak zrobiła.
Kiełkowanie traw zależy od temperatury. Wg ostatniego szkolenia Kiepenkerla trawa wschodzi jak jest co najmniej 12 stopni a temperatura gleby wynosi powyżej 5 stopni. Czyli temp gleby ma też zasadnicze znaczenie.
Było zimno w nocy i to na pewno opóźnia wschody nasion, ale i tak trawnik, aby wzeszły wszystkie gatunki w mieszance potrzebuje 3-4 tygodni w normalnych warunkach, a co dopiero wczesną wiosną gdzie ogólnie temp. są niskie. Zapowiadają ciepło, a więc powinno się pojawić na trawniku zielono teraz, podczas ciepłej pogody trawa zazieleni się natychmiast.
Natomiast uczulam, że powinna być codziennie, podkreślam codziennie zraszana lekkim deszczykiem, nie silnym strumieniem, aby wszystkie napęczniałe nasiona miały możliwość wschodu. Susza na trawniku zniszczy bowiem kiełki.
Różne gatunki traw wschodzą w różnym czasie. Najdłużej wschodzi wiechlina łąkowa (nawet 4 tygodnie), potem kostrzewy i mietlice, a najszybciej życica trwała. Może się nam wydawać, że jak wzeszły i zazieleniły się wysiewy, to już nie musimy podlewać. Nic bardziej mylnego, bo nie wzeszły kolejne gatunki, dlatego równomierne podlewanie jest tak ważne aby nie zamarły nam wschody tych dłużej kiełkujących traw.
Na wygląd i trwałość trawnika wpływa jakość i dobór wszystkich gatunków traw, jakie w mieszance zostały użyte.
Wyczytałam, że Pro Agro Zwalcza ochojniki, czerwce, mączliki oraz larwy innych szkodników minujących.
Do ochrony roślin ozdobnych może być użyty w formie oprysku bądź podlewania, działa powierzchniowo, układowo i wgłębnie.
Dziękuję bardzo Danusiu za info
Jeszcze takiego cuda nie miałam w moim ogrodzie, chociaż w zeszłym roku przyleciało takie coś małe- jak koliber i identycznie machało skrzydełkami. Póżniej wyczytałam że to gatunek ćmy dziennej - rewelacja, chyba zacznę fotografować motyle i nie tylko - na domu mam 5 gniazd ptaków i codzienny poranek jest jak balsam na serce, tak pięknie śpiewają
Wyczytałam, że obecnie powszechnie przyjmuje się, że istnieją dwa wizualnie identyczne gatunki. Euchloe crameri w Europie Zachodniej i Euchloe ausonides w Europie Wschodniej.
Gosia, dlaczego nie pasuje? Przecież ogrody angielskie to są często stare ogrody przy posiadłościach wiejskich, położone w krajobrazie, czasem nawet nieogrodzone. To czemu u Ciebie nie pasuje?
no dobrze Sebek, podlizałeś się, pokażę,ale mówię z miejsca, daleka do niego droga, dokąd nie będzie nawodnienia, niektóre elementy zostaną zastąpione tym co jest obecnie do wykorzystania..
Zuzka, w zeszłym roku trochę ogarnęliśmy, teraz znacznie mniej czasu