Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Dla odmiany czas na zmiany... 23:18, 22 kwi 2012

Do góry
Trzeba siąść na tarasie, a w okolice hardkorowego budyneczku ustawić facetów z grabiami do góry, którzy będą imitować drzewa i zobaczyć w jakiej odległości posadzić świerki żeby dobrze zasłoniło.
Można walnąć też wcześniej drzewo liściaste np tulipanowca na 2.5 metrowym pniu dodatkowo, wtedy z okien na piętrze nie będzie widać.
Dla odmiany czas na zmiany... 23:16, 22 kwi 2012

Do góry
Radziłabym posadzić świerki serbskie co 1 m, gęsto i najlepiej duże, tak jak ja zrobiłam żeby zasłonić nieotynkowane mury garażu u sąsiadki. Teraz mam super sąsiadkę, ale garaż już zasłonięty.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:12, 22 kwi 2012

Do góry
Jola napisał(a)
Szkoda, że piękno kwiatów tak szybko mija...
Śliczna pogoda na prace w ogrodzie, ciepło i słonecznie

Jolu, wcale nie tak szybko, ja je mam już długo, w marcu już były.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:05, 22 kwi 2012

Do góry
malwes napisał(a)
Ja mam pytanie laika - co mam zrobić z kompostem, w którym dużą zawartość stanowił perz i było też trochę cytrusów, oraz warzyw wyrzucanych w stanie gnicia? Tak wyszło po prostu, że nie znające się osoby kompostowały to przez jakiś czas będąc u nas. Wiem, że teoretycznie można by to było zostawić tylko na dłuższy czas ale ja mam wątpliwości, czy nie lepiej wyrzucić (to mały kompostownik) i nie zacząć od nowa.... ....boję się, żeby potem takim kompostem nie zniszczyć całej pracy włożonej w ogród. Co byście radzili? Danusiu - co Ty byś zrobiła? Wyrzucić to?

Perz nie nadaje się do kompostowania, bo to "korzenie chwastów trwałych" - czyli towar zabroniony. pewnie się nie rozłożyły i tylko możesz działkę zaperzyć.
Cytrusy też zabronione, zgniłe (chore) warzywa też zabronione.

Nie dawać do ogrodu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:59, 22 kwi 2012

Do góry
waska napisał(a)
Danusiu brakowało mi takich serii twoich zdjęć

a powiedz mi co to za plamy na bukszpanie? Mój przesadzony to ma i bałam się że się nie przyjął

A i jeszcze jedno. Doradzilam znajomej przesadzenie starego bukszpanu z działki co sprzedaje na swoją. Miał ok 2 metry. Scielysmy go i wykopaly - ledwo no i jej znajomi zanim go wkopala zrobili jej z niego trzy kule na pniu i wsadzili do donicy. Bryła była ogromną korzenie na 70 cm średnicy w oni je odcięli i wcisneli do donicy ok 40cm. Tak mi go szkoda jak myślisz przeżyje?

Moje plamy białe są od mrozu, złapał je.

A z tym bukszpanem to nie mieli większych donic? Tak czy siak -
On wytrzymały jest.
Borówcowy raj 22:57, 22 kwi 2012

Do góry
Tniesz te swoje tujowe piękne kulki w sadzie?
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:55, 22 kwi 2012

Do góry
Wysypać coś jakby piaskownicę w deskach i tam go zanosić. Co jakiś czas piasek wymieniać. Taka duża kuweta dla psa.
Ogród w Tarnowie 22:52, 22 kwi 2012

Do góry
Pilnowałam, byłam na 3 posty przed, ale zajęłam się inną robotą.
Gratuluję

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:32, 22 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zainspirowało mnie zdjęcie z Magnolii str. 78 u góry. Czy może masz jakiś zdjęcia podobnego rozwiązania? Jak myślisz czy te płyty są z piaskowca? (

Nie to są płyty betonowe barwione, chyba tej firmy

Dziękuję
już dotarłam do ich katalogu. Pozdrawiam
Ogrodnik mimo woli 22:06, 22 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pachysandra, hosty, bergenia, brunnery, nawet trzmielina.

Danusia i Sebek też...... to jest wejście do domu..... i ogólnie całe mi się kompletnie nie podoba Jest to najbrzydsze miejsce wg mnie w ogrodzie By zrobić porzadek trzeba coś usunąć, a wszystkiego mi żal...bo każda roślina jest piękna, ale razem ....... Rozrastają się irgi..... wiec niedługo i tak przykryją te cebule.....Cebul mam tak gęsto że pomiędzy nie już nic nie wcisnę .. w zeszłym roku udało mi się wykopując cebule wcisnać aksamitki..w tym juz chyba się nie uda........ Cały ten plac miał być zarośniety pasychandrą...ale pies z uporem maniaka ją wykopywał i przeniosłam ja w inne miejsce w ogrodzie (niedawno pokazywałam). Napstrzone jest tu strasznie i boję się wprowadzać cokolwiek innego

Wszystkim dziękuje za uznanie dla moich okazów

A co do mleczy, to mam taką super wąską łopatkę i wydzieram ją wszystkie takie mleczyki...... Mikołaj mi przyniósł kiedyś w prezencie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:03, 22 kwi 2012

Do góry
Borbetka napisał(a)
Co to znaczy BOKEH?

borówcowy-raj

Borbetko - to trochę ciężko wytłumaczyć, aby wytłumaczyć dobrze .
Bokeh (z japońskiego bo-ke oznacza rozmycie) to opisowe okreslenie wygladu obiektow znajdujacych
sie poza plaszczyzna ostrosci - czyli po prostu wszystko to, co na zdjęciu jest nieostre. Bardzo często to pojęcie zawęża się do tych "kółeczek/plamek" w które zamieniają się wszystkie nieostre obiekty na zdjęciu. Te "kółeczka" często występują w dwóch rodzajach - albo jaśniejsze na krawędziach i ciemniejsze w środku, albo odwrotnie . Zazwyczaj mówi się, że te pierwsze dają brzydki bokeh a te drugie ładny . Natomiast często zawodowi fotograficy (ja nie jestem niestety) nie są tak jednoznaczni, czy też "czarno-biali" w ustaleniu jaki powinien być dobry bokeh a jaki nie. I naprawdę to pojęcie nie oznacza tylko i wyłącznie tych "kółeczek" tylko wygląd całej nieostrej części zdjęcia - choć o "kółeczkach i plamkach" debatuje się najczęściej.
Link do mojego ulubionego wątku - zwłaszcza od strony drugiej są piękne przykłady zdjęć:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20228
a dla czytających po angielsku jeszcze to (nieczytający też mogę popatrzeć na zdjęciach - tam dobrze widać o co chodzi z tym terminem).
http://www.rickdenney.com/bokeh_test.htm

A u Danusi podoba mi się bokeh zwłaszcza tu:

Gardenarium napisał(a)
Różowe "firanki" na klonie jesionolistnym, który zwykły ogólnie jest niefajnym drzewem.

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 21:19, 22 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nieźle zaorane, czyściutko, teraz to rozpłaszczyć i wyrównać.

Witaj Danusiu!!

Miło mi że znalazłaś chwilkę by zajrzeć do mnie.
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 21:14, 22 kwi 2012

Do góry
Nieźle zaorane, czyściutko, teraz to rozpłaszczyć i wyrównać.
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 21:12, 22 kwi 2012

Do góry
Wklejam z wątku Agnes.

Agnes napisał(a)
A tak wyglądają moje różne różności

aksamitka

szałwia błyszcząca white-red

papryka ozdobna czerwona

i lobelia

Wichrowe wzgórze 21:10, 22 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No to nie mam tu nic do roboty

Wygląda pustawo, ale lada chwila rozkwitną szafirki, białe narcyze i tulipany. Jest też masa niezapominajek. Może faktycznie powinnam jednak pomyśleć o zmianie...
Danusiu, dziękuję za porady i zwrócenie uwagi na naadzenia fachowym okiem.
O trzmielinie lub runiance myślałam na tę rabatę, którą dopiero tworzę
Wichrowe wzgórze 21:05, 22 kwi 2012

Do góry
No to nie mam tu nic do roboty
Wichrowe wzgórze 21:03, 22 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bukszpanowe koła trzeba zagęścić, dociąć na gotowo. Rondo jest troszkę za skromnie obsadzone. zainwestuj w nie.

Tak, bukszpany w wewnętrznym kole są rzadkie, bo tylko takie udało mi się jesienią zdobyć. Muszę je zagęścić. Obsadzenie z kolei jest spore. Teraz tego nie widać, ale jest tam sporo róż - od wewnętrznej strony kilkanaście angielek Claire Austin, a w zewnętrznej obręczy 18szt. okrywowych Aspirin Rose. Rosną tam też dookoła szałwie omszone białe.
W samym centrum jest stożek cisowy.
Wichrowe wzgórze 20:57, 22 kwi 2012

Do góry
Bukszpanowe koła trzeba zagęścić, dociąć na gotowo. Rondo jest troszkę za skromnie obsadzone. zainwestuj w nie.
Wichrowe wzgórze 20:55, 22 kwi 2012

Do góry
Trzmielinę proponuję na rondzie - okrągłej rabacie, albo w kółku w środku i na samym środku powinno być drzewo, jako punkt centralny.

Natomiast między pierścieniami bukszpanu może być wtedy pachysandra, albo na odwrót - żółta trzmielina, a w niej hiacynty po zewn. a w środku pachysandra.
Wichrowe wzgórze 20:27, 22 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Posadziłabym na tej rabacie zamiast runianki żółtą trzmielinę i cięłabym ją.

Dzięki, Danusiu, a w którym miejscu proponujesz tę trzmielinę?? Żeby nie było za bardzo monotonnie, to raczej będą też inne rośliny. Mam np.sporo żółtych wrzośców kwitnących na biało, które mogłabym tutaj przenieść.
A co dać wokół daglezji w półkolu? Może bukszpan pstry? A przed bukszpanem trawki lub żurawki?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies