Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:)

kaisog1 20:51, 21 kwi 2012

Ana... nie poznałam Cie przez ten avatar
Ana 20:59, 21 kwi 2012

kaisog1 napisał(a)
Ana... nie poznałam Cie przez ten avatar

ha! Mam cię
No narzekali, że mnie u Danusi nie poznali, od chlopaków "wyzywali" to się ujawniłam w obecnej postaci
mira 22:00, 21 kwi 2012

brrr też Cię nie poznałam - ale tak i tak jest dobrze

a te żonkilki - ja mam już kilka lat taką rabatkę i nawet się mnożą choć myslałam że wyginą bo coś grasowało w niej na jesieni ale jest ok
Ana 23:37, 22 kwi 2012

Kochani - podpowiedzcie mi proszę - czy tutaj będzie się dobrze sprawował barwinek jako roślina zadarniająca? Jest tu pas lawendy, wiosną szafirki, po kratce pnie się powojnik "mr.President"

Strasznie wywiewa mi stąd korę na trawnik, no i powojniki miałyby skarpetki z barwinka, bo podobno lubią mieć zaslonięte "stopy" Myslałam jeszcze, żeby od kostki pod lawendą dać pasek drobnego żwirku, a potem kora i barwinek w srodku. Co Wy na to?

PS. Kulki przed strzyżeniem, przymknijcie oko

A tutaj zastanawiam się czy po ogrodzeniu między furtką a bramą nie puścić bluszczu? Troszkę by nas oslonił od drogi...

Sebek 23:48, 22 kwi 2012

Barwinek będzie zbyt ekspansywny - zasłoni lawendy - o szafirkach nie wspomnę. Lepsza już pasychandra, którą łatwiej ograniczyć.

A bluszcz na płocie fajnie by miał, tylko oby go nie przypalało.
marzena 00:14, 23 kwi 2012

witaj Aniu
ja nie bałabym się barwinka... mam go u siebie w różnych miejscach i lubię tę roślinę, barwinek można 'trzymać w ryzach' przycinając go... ( można w razie konieczności usunąć, nie tworzy zbyt mocnego systemu korzeniowego) też mam w jednym m-cu barwinek obok lawend i nie mam z tym problemu...
oczywiscie, zrobisz jak będziesz chciała...
pozdrawiam
mira 06:47, 23 kwi 2012

bluszczu na płocie nie dawaj - ja mam kawałek na siatce odgradza mnie od sąsiedniej działki chwilowo zamiast żywopłtu - pieknie wygląda zwłaszcza ten trójklapowy ale potem śmieci straszna ilość - w Twojej częsci przed wejściem sobie tego nie wyobrażam
trochę zostaw dla gapiów

pozdrawiam
Gardenarium 07:29, 23 kwi 2012

Odpowiadam w sprawie bluszczu. Mira wypowiada się w sprawie winobluszczu, bo trójklapowy to winobluszcz nie bluszcz Bluszcz jest zimozielony i polecam, ale jak płot jest ażurowy to może przemarzać. Więc tak pól na pól. A wiinobluszcz nie przemarza, ale rośnie eksapnsywnie jak się już zakorzeni.

Barwinek jest ładny, ale dla mnie to roślina za mało ozdobna. Owszem jest piękna na wiosnę jak kwitnie, ale wiosną często wygląda źle, trzeba ją przycinać do zera - wtedy ślicznie odbiją świeżutkimi listkami. No i z tym śmieceniem to prawda.

Obok lawendy zastosowałabym trzmielinę, fajna jest żółta Em. Gold, chyba byłaby lepsza od barwinku.
Co nie oznacza że to jest jedyna mozliwość Możesz i barwinek posdzić, ale on jest bardziej kępowy i te kępy są wyraźnie widoczne, a potem plątanina odrostów ukorzeniających się wokół. Jest "mniej porządny" zdecydowanie od trzmieliny.

Dodam jeszcze że żółta trzmielina będzie ładnie kontrastowała z niebieską lawendą.

Instagram Ogrodowiska
mira 07:39, 23 kwi 2012

ale namieszałam
mam i bluszcz oczywiście i winobluszcz - zrobię zdjęcia i Ci wkleję - jak się mają tą porą roku
ale musze dotrzeć do domu a teraz zaczyna się nowy tydzień i do ogrodu daleko niestety

pozdrawiam i przepraszam za miszung
Ana 10:41, 23 kwi 2012

Bardzo bardzo Wam dziękuję za rady!

Danusiu, a trzmielina to ta płożąca, tak? A ona nie zasłoni mi szafirków? Bo pachysandra to na pewno będzie od nich wyższa
Jeszcze sie zastanowię nad barwinkiem...

A co do bluszczu - to chodziło mi o ten wlaściwy bluszcz - zimozielony...no ale jak lubi przemarzać to raczej będzie mu tam ciężko, bo wietrznie...chyba jednak "zostawię coś dla gapiów" Mira
winobluszcz znam - mają go rodzice na tarasie - przepiękny jest jesienią, to fakt!ale silnie rośnie, tato zdejmował go teraz, żeby zrobić konserwację balustrad - no i te zdrewniałe pędy musiał rąbać siekierą!

Mira
- czekam na fotki

Marzenko - a wrzucisz jakąś fotkę tego barwinka? Jak on odbija szybko po zimie?