Te żółte zawsze pierwsze razem z Elite.. sprawdziłam na foto.. i co roki kwitnie pod koniec kwietnia... biorąc pod uwagę wczesną wiosnę, to ma przyspieszenia tylko o 5 dni ..
Czy ktoś potrafi zidentyfikować takie drzewo? Wyglądało osobliwie - jasna kora i czarne gałęzie. Do tego pachniało wokół niesamowicie pięknie, ale ono miało tylko "kotki", więc nie mogę uwierzyć, żeby to od tych "kotków" taki zapach się rozchodził. Wygląda na jakąś topolę może?
Kalina Bukwooda kwitnie, a jak pachnie szczególnie po południu aż do wieczora
kwitnie Galaxy
majowa piwonia w pączkach
powychodziły jeżówki
hosty też mają nie tylko kiełki ale i liście
W szkółce rosły w chwaściorach, miały ciemno i ciasno, opielili je dopiero przed wykopaniem i dostały więcej światła, a w ciasnocie chwastów albo wysokiej trawy też im nie było dobrze, więc ogałacały się, teraz je słońce przypala więc żółkną.
Ale fajna rzeczka niezapominajkowa... ślicznie wygląda. A gęsiówka to już od zeszłego roku wpisana u mnie na listę chciejstw - codziennie mijam taką kępę po drodze do pracy i codziennie się nią wiosennie zachwycam - niby taka mała i biała ale jaka urokliwa i długo już kwitnie - a ja ciapa nie poznałam jej na zdjęciach
Dziś po południu trochę padało, przejaśniło się jednak i można było coś na działce zrobić. Posadziłam wreszcie Eukomis, przesadziłam kilka bukszpaników, przycięłam częściowo wrzosiec, bo czasu na resztę nie starczyło.
M spryskał śliwę preparatem Calypso przeciwko owocnicy żółtorogiej. Oprysk na tego szkodnika należy wykonać pod koniec opadania płatków kwiatowych. Larwy owocnicy żerują wewnątrz zawiązków owocowych, w pobliżu pestki, powodując ich opadanie. Jeśli zaniecha się tej czynności straty mogą być bardzo duże.
Oczywiście nie zapomniałam zrobić trochę zdjęć
Co sie dziwic kiedy po 2 godzinach od burzy miałam w ogrodzie miejsca pełne gradu.........dziwnie to wygląda jak kwitna kwiaty wśród małych lodowych kuleczek.........(fotki z telefonu wiec mało ostre)
Burza wiosną to nic nadzwyczajnego....trudno.....bywa...........
Mam nadzieję że roślinki dadzą sobie rade i wrócą do normy, a tulipany ......cóż widziałam jakie były piekne a teraz czekam na rozkwitnięcie nastepnych....
Melduję, że tuż przed rozkwitnięciem C-W były RÓŻOWE, czym mnie bardzo postraszyły
ale z tych różowych płatków wyszły białe kwiaty narazie pojedyncze
Tu na gałązce po lewej widać różowy płatek