Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 22:36, 05 cze 2014

Tess napisał(a)
Te zmiany awatarków mnie wykończą.
Dwa razy spawdzałam, czy u właściwej osoby jestem

Przyczyną braku kwitnienia piwonii może być albo to, że kłącze było małe, albo pora sadzenia. Żródła podają, że najlepszym terminem sadzenia/przesadzania jest przełom sierpnia/wrzesnia.

To już wszystko rozumiem. Piwonia sadzona wiosną, a kłącze też nie było zbyt wielkie. Dostałam od sąsiada i taką wsadziłam pamiętając żeby nie za głęboko posadzić. Dam jej czas do następnego roku a później sie zobaczy
Dzięluję Tessiu za wizytę
A awatorek już dość dawno zmieniłam
Anabell 22:48, 05 cze 2014

Moim zdaniem z doświadczenia za głębokie sadzenie, małe kłącze też.
w ubiegłym roku posadziłam maleńkie kłącze od Benexa późno przyszło to posadziłam do doniczki, stało w zimnej szklarni, wiosną posadziłam i były 3 kwiatki.
W tym roku przesadzałam swoje białe i inne piwonie wielkie karpy uszkodzone przy kopaniu i były już wysokie odbicia. myślałam że nie zakwitną, mają kwiaty małe i po kilka ale są.
Drzewiasta zakwitła mi po 6 latach, była głęboko posadzona. w tym roku po przesadzeniu zakwitła dwoma kwiatkami.
JoannA 23:07, 05 cze 2014

Anabell napisał(a)
Moim zdaniem z doświadczenia za głębokie sadzenie, małe kłącze też.
w ubiegłym roku posadziłam maleńkie kłącze od Benexa późno przyszło to posadziłam do doniczki, stało w zimnej szklarni, wiosną posadziłam i były 3 kwiatki.
W tym roku przesadzałam swoje białe i inne piwonie wielkie karpy uszkodzone przy kopaniu i były już wysokie odbicia. myślałam że nie zakwitną, mają kwiaty małe i po kilka ale są.
Drzewiasta zakwitła mi po 6 latach, była głęboko posadzona. w tym roku po przesadzeniu zakwitła dwoma kwiatkami.

Haniu,
za głęboko nie wsadzona ale małe kłącze było. Muszę o nią jakość szczególnie zadbać i może w przyszłym roku zakwitnie.
ModraSowa 00:04, 06 cze 2014

Joasiu, z Twoim podejściem do roślin z pewnością będzie kwitła okazale.
Moja też nie kwitnie, przesadzana była w zeszłym roku ale nie pamiętam kiedy.
Te piwonie to jednak ponadczasowe kwiaty.
Agania 08:40, 06 cze 2014

Witaj Joasiu, poogladałam piękne hosty, za trawkami też rozpoczęłam poszukiwania zaglądam tutaj:

http://www.trawki.pl/
http://kwietnik.com.pl/

Moje wysiane stipy mają się dobrze

pozdrawiam
JoannA 17:03, 06 cze 2014

ModraSowa napisał(a)
Joasiu, z Twoim podejściem do roślin z pewnością będzie kwitła okazale.
Moja też nie kwitnie, przesadzana była w zeszłym roku ale nie pamiętam kiedy.
Te piwonie to jednak ponadczasowe kwiaty.

Aniu,
mam nadzieję że w przyszłym roku zakwitnie. A jak nie to się rozstaniemy
Pogoda u nas dzisiaj nieciekawa, padający co chwila deszcz nie pozwala na prace ogrodowe, a u mnie rabata rozgrzebana.
Stan nowej rabaty na chwilę obecną.

Obrzeże z kostki ułożone tymczasowo, ale za mokro żeby się dzisiaj w ziemi bawić.
Dokupiłam dzisiaj na tę szałwię i miskanty ML. Nareszcie się pojawiły w mojej szkółce. Ale narazie wybór traw niewielki, trzeba jeszcze czekać.
JoannA 17:20, 06 cze 2014

Agania napisał(a)
Witaj Joasiu, poogladałam piękne hosty, za trawkami też rozpoczęłam poszukiwania zaglądam tutaj:

http://www.trawki.pl/
http://kwietnik.com.pl/

Moje wysiane stipy mają się dobrze

pozdrawiam

Agatko,
jak miło Cię widzieć.
I wiadomość o stipie mnie ucieszyła. Ja dzisiaj byłam u mojego pana od trawek i nabywałam miskanty ML, czekam jeszcze na inne bo narazie wybór niewielki. Może za tydzień cos nowego się pojawi. W kwietniku wybór trawek ogromny ale ja wolę naocznie roslinkę ocenić. Kilka razy już się nacięłam i jestem ostrożna z takimi zakupami. Właśnie zaczęły kwitnąć zamówione różowe jaskry, które niestety okazały się białe
pozdrawiam
grazyna 17:54, 06 cze 2014

JoannA napisał(a)

Joasiu, przy funkii masz goździki, jedno woli cień a drugie słońce jak to pogodziłaś, że tak dorodnie rosną ?

Ślicznie, prześlicznie
JoannA 18:02, 06 cze 2014

grazyna napisał(a)

Joasiu, przy funkii masz goździki, jedno woli cień a drugie słońce jak to pogodziłaś, że tak dorodnie rosną ?

Ślicznie, prześlicznie

Grażynko, miejsc zacienionych u mnie brak. Ta rabata na zdjęciu tylko trochę zacieniona ale hosta daje radę, gorzej będzie wyglądała jak przyjdą upały. Goździki ładnie rosną i tak pięknie pachną. Często siadam na ławeczce i delektuję się ich upojnym zapachem.
bogumila 20:57, 06 cze 2014

Joasiu...pozdrawiam.