Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 15:37, 27 lis 2022

Do góry

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 13:37, 27 lis 2022

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:58, 27 lis 2022

Do góry

Witam,

Czy może mi ktoś pomóc przy zaprojektowaniu powyższej rabaty? Chciałabym jakoś zmniejszyć wizualnie tą wielką pustą ścianę. Wymyśliłam, że posadzę jakieś drzewo kolumnowe (jakieś z systemem korzeniowym palowym) i podsadzę je jakimiś krzewami kwasolubnymi. Jak widać na zdjęciu rośnie tu już jedna azalia, nie wiem jaka nazwa, kwitnie na ciemny róż. Chciałabym jej dosadzić jakieś towarzystwo o podobnych wymaganiach glebowych. Ten róg domu to zachód.

Po prawo rośnie orzech włoski i chciałabym go zostawić. Nie wiem co zrobić z tym kawałkiem na lewo od niego? Posadzić jakiś duży krzew, czy też drzewo kolumnowe? Nie mam pomysłu czym je podsadzić- pociągnąć dalej rabatę z kwasolubnymi? Chciałabym żeby było tam coś innego, co kwitnie o innym okresie niż różaneczniki. Ten róg domu jest na stanowisku południowo-zachodnim.
Proszę o jakieś podpowiedzi.
Ogród ciągłych zmian. 12:42, 27 lis 2022

Do góry
Szymka napisał(a)
Fotki z miejsc , w które nie wjechał w tym roku buldożer ze szpadlem i nie poprzestawiał wszystkiego

Kasiu, ależ piękne miejsca stworzyłaś, nie nogę się napatrzeć, cudne niebieskości
i biele na innych zdjęciach, biały przetacznik czy przetacznikowiec skradł moje serce.
Twój domek ogrodnika coraz ładniejszy.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:31, 27 lis 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Zima

Judith, co prawda nie uwielbiam zimy, ale takie obrazki z przyjemnością oglądam.
Bajkowo i świątecznie zarazem, cudnie.
Ogród ciągłych zmian. 12:27, 27 lis 2022

Do góry
Szymka napisał(a)

Co to za tytoń i clematis na pierwszym zdjęciu? A to płożące na ostatnim?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:19, 27 lis 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Piękne zdjęcia, chociaż wolałabym, żeby to już był marzec, nawet zimny, mroźny,
ale marzec z nadzieją na szybką wiosnę.

Co do zmian klimatycznych i prób powstrzymania tego procesu to wielu ludzi uważa,
że to jakieś unijne fanaberie mające na celu utrudnić nam życie.
Ogród z koniczynką 12:10, 27 lis 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)

A temu wesoło...

Bardzo urokliwe miejsce pod białą pierzynką.

Bałwanek bardzo wesoły, bo zimę już widać. W ogóle nie zauważyłam, że on na iglaczku, najpierw pomyślałam,
że cały ulepiony ze śniegu.
Ania na Żuławach 11:24, 27 lis 2022

Do góry
I proso wysadzone z doniczek tydzień temu

Ciemierniki też tygodniowe

I na koniec stokrotka afrykańska, która za nic ma polskie przymrozki i kwitnie lepiej niż latem
Ania na Żuławach 11:17, 27 lis 2022

Do góry
Pismo obrazkowe ku pamięci
Stan na dziś

Moje pampasówki

Rozplenica

Ogród Basi i Romka 10:51, 27 lis 2022

Do góry
Ziemia nie była zmarźnięta, uff, dobrze, bo nie zdążyłam ich wykopać, wczoraj śnieg trochę stopniał, dokopałam się do nich, nic im się nie stało nie dużo ich mam, ale lubię je i szkoda byłoby mi gdyby się zmarnowały dalie i mieczyki, mieczyki nawet ładnie się rozrosły, na początku sadziłam 4 cebulki

a dziś będę spuszczać wodę, deszczówkę z beczek, bo to też jeszcze nie ogarnięte, kraniki były trochę zamarźnięte, dziś woda już leci
Ogród Basi i Romka 10:45, 27 lis 2022

Do góry
Nie wszystko zgubiło liście, zaskoczyła mnie hortensja dębolistna, nie zgubiła liści, nadal zdobi, jej koleżanki już nie wyglądają ładnie a ona jeszcze zdobi

Tu biała tawuła, też ma liście i chyba chciała sobie zakwitnąć jednym kwiatkiem, śnieg i delikatny mróz pokrzyżował jej plany

I ostatnie wyłoniły się spod śniegu, nie poddały się

Ogród Basi i Romka 10:37, 27 lis 2022

Do góry
Śnieg prawie cały już stopniał u fajnie, chociaż ogród nie wygląda już ładnie, no ale to prawie grudzień potem styczeń, luty i wiosna

Wzgórze chaosu 09:19, 27 lis 2022

Do góry

Do góry

Do góry
Wzgórze chaosu 09:18, 27 lis 2022

Do góry
Wzgórze chaosu 09:18, 27 lis 2022

Do góry
Listopad dobiega końca. Lubię ten miesiąc niezależnie od aury za oknem.
Jest odpoczynkiem po intensywnym sezonie i skupieniem na wnętrzu swoim Ukojonym kocykiem, herbatą w ilościach hurtowych, drutami, książką, filmem. Sprzątaniem szuflad, porządkowaniem garderoby czy innej przestrzeni wokół. O pracy nie wspominam, to oczywista oczywistość

Człowiek przestaje się spieszyć a sepia za oknem zawsze jakoś uspakaja. Nawet bardziej niż zieleń, która nie wiedzieć czemu każe pędzić... Nie brakuje mi wtedy słońca, bo przecież taki jest listopad i jego melancholijne oblicze warto polubić.

Mój listopad w gratisie zafundował mi nie tylko grabienie liści, ale też dwutygodniowy proces pożegnania ostatniej ósemki. Nie było do śmiechu, choć po fakcie uśmiecham się na myśl, że moja głupota bywa teraz usprawiedliwiona
Szczęśliwie udało się uśmiechać już bez bólu na 30-leciu matury. Stąd nieobecność na forum bo jako organizator tych spotkań, trochę telefonów trzeba wykonać

A w ogrodzie jak i u Was: deszcz i mgły, niewiele słońca, trochę śniegu.
Pierwszy biały puszek był w zeszły weekend. Delikatnie musnął rośliny nie czyniąc żadnych szkód.
Kolejny, czwartkowy śnieg po południu i nocą spadł w ilości hurtowej. Nad ranem przeszedł w deszcz czyniąc ze zwiewnych rozplenic, rdestów ciężkie, ogromne racuchy Połamał kwiaty hortensji i troszkę molinii, pochylił niezwiązane miskanty. Przyszły tydzień pokazują w plusie niewielkim, bez opadów. Pójdę się dotlenić i nieco uporządkować ten bałagan. Skończę sprzatać liście, ktore dzięki mrozom w 90% opadły.

Kilka kadrów z niedzielnym białym puszkiem.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:22, 26 lis 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)

A mi się to bardzo podoba fajnie te szyszeczki wyglądają na tle tych traw co to jest? jakaś leszczyna?

To szyszeczki brzozowe
Ptasi gaj 22:43, 26 lis 2022

Do góry
Super. Dużo zrobiliście. Ja ciągle końca nie widzę u siebie.

Róż nie kopczykuję od kilku lat. Jeszcze żadna na różance nie padła. Natomiast straciłam w tym roku wiosną wielką czerwono kwitnącą tuż przy wejściu do domu. Nie wiem czemu. Miała 15 lat i z roku na rok była coraz piękniejsza. Tak Symphatie kwitła w zeszłym roku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies