Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Joku 20:20, 24 mar 2023

Kordina napisał(a)

Fajna ta taca. W jakimś markecie kupiłaś? Takie małe szpadelki miałam kiedyś, przeznaczone do domowych doniczek. Wyrzuciłam, sierota jedna. Teraz wzdycham do nich od czasu do czasu bo do takiej dłubaniny są w sam raz.

Kiełkującym kallom też bym się przyglądała .
anabuko1 21:01, 24 mar 2023

Kordina napisał(a)
To są zdjęcia z dzisiaj, zobaczcie jakie różnice, u niektórych przebiśniegi już przekwitają, a u mnie na północy dopiero w pełnym rozkwicie, ranniki też jeszcze:

żonkile u niektórych z Was mają już kwiecie a u mnie zaledwie w pąkach niewielkich jeszcze:

krokusiki jeszcze "pogniecione" dopiero z pączka ściśniętego wyszły, ale cieszą jak Was

Niektórzy mają już sasanki a moje zaledwie mikruski (nie mylić z tym mikruskiem wyżej )

To masz taką dużę kępę ranników?
No super.

Tak dużo ich posadziłaś ?
U mnie też już sasanka coś tam pokazuje.
coraz więcej roślin już jest widocznych w ogrodzie.
Fajnie , zawsze te wiosenne roślinki bardzo cieszą
Kordina 22:12, 24 mar 2023

Ewo dzięki za odwiedziny niech się nam rozkręcają

Jolu tacę zakupiłam na All..ro, jak wpiszesz TACA OGRODNICZA DO PRZESADZANIA ROŚLIN KUWETA wyświetla się najtańsza + koszt przesyłki

anabuko1 napisał(a)
To masz taką dużę kępę ranników?(...)

Aniu - tak, ale mam ją wiele lat, samoistnie się rozsiewają, tyle, że akurat są na mojej jeszcze nie doszłej części warzywnej, będę to wszystko przenosiła w tym roku albo w planie 5-letnim

Z prac ogrodowych udało mi się na mojej szachownicy kuchenno - ziołowej, oczyścić, powycinać sucholce i dostawić 2 płyty chodnikowe (pozostałe po remoncie ścieżki) , a mam dzięki podpowiedzi Kokesz wysiane kilka odmian bazylii i innych ziół. Sprawdza mi się taki sposób prowadzenia ziół, bo mam je w ryzach, niektóre lubią być ekspansywne:

Kordina 22:40, 24 mar 2023

Dzisiaj przyszły dwie zamówione wcześniej różyczki z gołym korzeniem:
- pomponella
- novalis
ale wkurzyło mnie opakowanie, w za dużym pudle, wyobrażam sobie jak się obijały w czasie transportu, ale za to mają ładne pączki i to im dobrze wróży

włożyłam do wiadra z wodą i przesadzę na razie do kuwety, bo miejsce docelowe w planach
Basieksp 23:34, 24 mar 2023

Na różach średnio się znam, karton faktycznie duży, ale sadzonki wyglądają na ładne taką czarną tackę też mam, na nich stawiamy doniczki z rozsadami, fajna jest, łatwo się je przenosi no ale teraz będą zachwyty, no ranniki jakie poletko, super, może za kilka lat też się takiego doczekam, narazie mam takie kępki i dużo siewek
Agatorek 00:28, 25 mar 2023

Bożenko, ale ale masz narzędzia do pracy, super!

Ale kępa ranników jest po prostu cudowna , jakbyś kiedyś uznała, że masz ich za dużo, to mogłabym się kilkoma zaopiekować
ewsyg 21:52, 25 mar 2023

Kochana, jakie ty masz duże pomidory. U mnie jeszcze nie wszystkie wzeszły. Lubię ich zapach. W tym roku będę je sadziła w donicach. Sąsiadka tak je hoduje na balkonie i ma super owoce.
Rumianka 18:33, 26 mar 2023

Ziołownik bardzo pomysłowy i jaki dekoracyjny...grunt to dobrego pomysła mieć...
Wysiewy wykonane na medal z takim zaangazowaniem. Brawo!
Magleska 18:34, 26 mar 2023

Będziesz zadowolona z Novalis mam trzy sztuki i myślę ,czy jeszcze nie dokupić -ich kolor jest obłędny

Pomidory faktycznie zacne

edit -ziołownik do odgapienia
Rojodziejowa 20:41, 26 mar 2023

Hmm a jak szukać tych mini narzędzi? Fajniutkie są... akurat przy wysiewie idealne. Chce takie!