Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 10:51, 10 maj 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Strasznie dużo pracy szczególnie te 20m pielenia.Pozdrówka .

Ostatnie 5m mam dużo pracy, a na pozostałej części nie mam już tak dużo pielenia, tyllko tam gdzie dąbrówki nie ma Potem dosypię jeszcze ziemię
Obraz poglądowy dam tej rabaty dla przypomnienia

Moja bajka 10:50, 10 maj 2014

Do góry
Katkak napisał(a)

Dobrze, że mąż mnie trochę hamował, bo ja bym chyba kawałka trawnika tam nie zostawiła i miałabym rabacisko, a nie rabatę

Woow, jak elegancko

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:46, 10 maj 2014

Do góry
Uwaga - moje cudo zakwitło!
Przedstawiam piwonie drzewiastą - o poranku skąpaną w kroplach porannego deszczu...

I przed południem wygrzewającą sie w słoneczku (dookoła sa jeszcze młode nasadzenia - derenia, magnoli i krzewuszki

Kwiatowy ogródek Monteverde 10:38, 10 maj 2014

Do góry

Ania czy to jest Jaśmin? mam taką roślinkę ale nie jestem pewna co to jest.
Przyjazny ogród 10:31, 10 maj 2014

Do góry
I nie będzie żółta

Kolor trochę przekłamany, bo to nie róz a taki żółto-kremowy z nalotem bordowym.... ciekawe jaka będzie

Kwiatowy ogródek Monteverde 10:30, 10 maj 2014

Do góry
Dzisiejsza kartka
Ogród Tosi 10:24, 10 maj 2014

Do góry
Królowe jeszcze nie opadają. Pomiędzy nimi widać korony cesarskie - przysmak moich ślimaków

Ballade, które mi kojarzą się z dziecięcymi rysunkami też jeszcze stoją, za nimi różaneczniki "Daniela" - widać, które z tego roku a który ubiegłoroczny

No i różowo-białe, tylko kilka takich jak się spodziewałam
Jak przełamać monotonię szpaleru iglaków? 10:24, 10 maj 2014

Do góry
Jeszcze jeden mam dylemat.
Ramię bramy mają zasłaniać trzmieliny na pniu.
Tylko że nie mogę ich posadzić na środku rabaty, bo na tym odcinku jest beton, będą trochę z przodu.
Czy to nie będzie nieładnie wyglądać?
Mogę jeszcze przerzucić wrzośce dalej. Pięknie kwitły od jesieni, przez zimę i obficie wiosną.
W przyszłości planuję między nimi żółte krokusy lub miniaturowe żółte żąkile.
Jak przełamać monotonię szpaleru iglaków? 10:21, 10 maj 2014

Do góry
Kupiłam cisy fastigiata, niezbyt duże, ale dodatkowo już w doniczkach je wstępnie obcięłam, by się dołem bardziej rozrastały i mniej więcej były równe. Sadzić będę dopiero jak zgromadzę wszystkie rośliny.
Rabata jest szeroka na 1 m. Do cisów kupiłam żółtą trawę. Od przodu przekwitają wrzośce.
Wygląda to tak.

Kupiłam jasną trawę by rozświetliła ciemne cisy no i ciemne tło płotu. Trawa nieduża, bo i cisy narazie małe. Mam nawet Berberys Erecta, ale już przerósł cisy i będzie śmiesznie wyglądał w tym zestawieniu.
Ale przed jasną trawą i dwoma cisami dam żurawki - może fioletowo-czerwone, bo chcę jakieś liście, by była inna faktura i kontrast (rozmnażam właśnie Georgia Peach).
Mam Bergenie do obsadzenia, ładnie wyglądają z tą trawą, ale zbyt dużo tam słońca i chyba się będą przypalać.
No i jaka trawka przed rząd cisów. Chciałabym jakąś niską. Albo inną niską bylinę, która wytrzyma pełne słońce od godziny 12 do 16.
Obawiam się przed wprowadzaniem niebieskiej trawy by nie było pstrokato.
Myślę o kolorystyce: zieleń, żółć i odcienie fioletu.

A może jednak poutykam tą bergenię, po przeciwległej stronie, gdzie świeci od wczesnego ranka do godziny 13-14 mają obrzeża czerwonawe jakby za dużo słońca miały. Tam mam swoją "szkółkę" narazie.

Ogród Tosi 10:19, 10 maj 2014

Do góry
Będą też poranne zdjęcia ogrodu Tosi
Zacznę od czosnków.

malutkie, pomyliłam je z cebulą -

małe posadziłam ich dużo (~24szt) , a kwitną "syskie ctery"

Mont Everesty są ok

i te największe, póki co największe liście

a jednego z nich wyraźnie coś mi zjada, ale się broni
Ogród Tosi 10:09, 10 maj 2014

Do góry
Nową setkę postanowiłam uczcić pokazaniem mojego warzywnika

Jak przełamać monotonię szpaleru iglaków? 10:07, 10 maj 2014

Do góry
Odświeżam wątek, bo udało mi się kupić rośliny.
Chyba wreszcie powstanie ta rabata.
Nie żebym leniuchowała przez ostatnie prawie 2 lata, ale zajmowałam się raczej częścią ogrodową, to jest parking.
Więc cel jest tego typu:

Parking z 3 stron ma rabatę szerokości 1 m. Mam ją obsadzić rytmicznie wg Danusi.
Narazie 1 strona, gdzie otwiera się ramię bramy, które chcę trochę zasłonić.
A za chwilę pokażę jakie mam rośliny.
Ogród to moje hobby 09:51, 10 maj 2014

Do góry
klon PEACHES AND CREAM powoli zmienia barwę
Grubej dyni zmagania z naturą 09:21, 10 maj 2014

Do góry
Dzięki za pochwały, mąż chodzi dumny jak paw
Otóż, aby zrobić fotelowi ładne tło zabieram się za rabatę widoczną za nim, za gabionami. Długość 4,5m od gabionu do żywopłotu, szerokość 1,30. Rosną tam trzy tuje smaragd ok 60 cm wysokości i maleńka jodła koreańska. Wolałabym ich nie przesadzać. Potrzebuje rabatę elegancką, minimalistyczną.
Może coś mi podpowiecie?
Posiadam 4 kulki bukszpanowe, w tym jedna na niewysokim pniu, które mogłabym tam posadzić, Widziałabym tam też miskanty gracilimusy, pomiędzy thujami, a wręcz nieco za nimi. Przynajmniej przez kilka lat smaragdy będą niższe niż miskanty... a potem to pewnie i tak będę przerabiać rabatę na nowo

Ogród, który ciągle zmieniam 09:19, 10 maj 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)
widoczek na ławeczkę

Cudny widok.. i to nie ogród.. to park
Żurawka - Heuchera 09:11, 10 maj 2014

Do góry
czyli może to być palace purple i trawa red baron
ładne połączenie, dzięki dziewczyny
znalazłam też w gazecie ładną czerwoną rozplenicę Pennisetum "Rubrum", też by się do tego połączenia nadawała
a to moja szkółka urwanych z piętką żurawek, od lewej
Lime Marmalade
Georgia Peach
Amber Waves
Peach Flambe

etykietki, które trzymam by pamiętać nazwę przydały się
już się nie mogę doczekać jak zagęszczę nimi ogród

Ogród cioci 09:06, 10 maj 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Ależ ci kwitną tulipany... u mnie już prawie wszystkie kaput.
A te dwie tulipanice to dopiero kwiatuchy jak sie patrzy.

I tradycyjnie mam pytanie, dlaczego masz te molo? Nie lepiej wyokrąglić rabatę. Względy praktyczne, estetyczne i miejsce na nowe chciejstwo przemawia za zlikwidowaniem tego coś..

Hosty też najbardziej lubię w tej fazie, masz je bardzo dorodne.. a ta pierwsza to cudo, drugą też mam... szkoda, że taka ładna tylko jak młoda. Taka kobieta z minionej epoki... bo my już wiekiem jak winko
Przyjazny ogród 09:06, 10 maj 2014

Do góry
Mariusz napisał(a)

Mariusz ja jeszcze takich hortensji drzewiastych w życiu nie widziałam i nie wiem co powiedzieć ,chyba jedno CUDNIE!!!!!!
i Ty sam własnymi rączkami wyhodowałeś ??????? ja miałam raz jedną i klapa widocznie nie mam ręki do niej ,ale znów zachorowałam na nie
Mój cichy zakątek 09:03, 10 maj 2014

Do góry
mati7632 napisał(a)
Witam wszystkich forumowiczów!

Od niedawana śledzę z zapałem wasze piękne ogrody i również odważyłem się pokazać swój. Mój ogród to działka 20-arowa na której znajduje się dom, altanka, skalniak i kilka innych rabat. Obecnie staram się ciągle rozbudowywać ogród o nowe skalniaki czy rabaty co będę relacjonował z wami na bieżąco
Poniżej przedstawię kilka fotek z mojego ogródka. Pozdrawiam

Cześć Mati, bardzo podoba mi się to miejsce, rośliny fajne i świetnie wyglądaja te murki. Na ostatnich stronach swojego wątku mam zdjęcia z ogrodu przy szkółce roslin wrzosowatych właśnie na takich murkach , dlatego od razu pomyślałam, że rododendronami i azaliami japońskimi można uzupełnić puste miejsca (jak te koło studni). Pojedyncze rośliny z trawnika przesadziłabym, bo sama tak zrobiłam u siebie. Przede wszystkimi z korzyścią dla trawnika, odżył kiedy dostał pełny dostęp światłą z każdej strony, Wogóle szacun dla chęci. Nie każdy młody człowiek ma chęci zaszyć się i pracować w ogrodzie.Choć widzę, że na ogrodowisku młodzieży coraz więcej.
Projektowanie zieleni na tarasie/ balkonie 08:57, 10 maj 2014

Do góry
W tym momencie wyglada to tak

Narazie posadzilam tuje smaragd - akurat trafiłam na fajna okazje Jeszcze muszę obsadzić 2 boczne skrzynie , pomysł już jest - oczywiście zaczerpnięty z ogrodowiska , zdecydowane jest to nasze ulubione miejsce :w całym domu nasza córeczka nie chce z niego wychodzić ! Niestety aura pogodowa nie sprzyja ostatnimi dniami wiec niecierpliwie czekamy na lepsza pogodę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies