Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiaty z ogródka Marty :)

Kwiaty z ogródka Marty :)

marta_d 13:13, 05 cze 2014

MagdalenaK8 napisał(a)
Dzięki Martuś za odwiedziny , miłego dnia życzę .
Buziam

miłego nawzajem - Twój warzywnik jak z żurnala
marta_d 13:29, 05 cze 2014

martwią mnie trochę liliowce, tylko na 3 żółtych zauważyłam pąki kwiatowe, być może rosną w nieodpowiednim miejscu (półcień), ale w zeszłym roku kwitły bez zarzutu..
marta_d 13:36, 05 cze 2014

tak się zastanawiam czy mogę nieco od dołu przyciąć ten żywotnik, tak żeby pozbyć się suchych gałązek i wyrównać dół, na pierwszy rzut oka nie widać tych suchych badylków, ale na zdjęciu powyżej już tak
marta_d 13:57, 05 cze 2014

starzec prawie w rozkwicie
Napia 16:29, 05 cze 2014

marta_d napisał(a)
starzec prawie w rozkwicie

Tajemniczo i pięknie
Napia 21:48, 05 cze 2014

marta_d napisał(a)

Agnieszko naparstnice sieją się same, co roku przybywa zauważyłam, że niektóre róże mają takie kropki przebarwione, możę to jakiś grzyb ..? muszę wątek o różach przewertować pozdrawiam, owocnego dnia życzę

Moje się nie wysiały, w ubiegłym roku miałam trzy, w tym została jedna i do tego mała. Ledwie ją widać. Obok wysiałam z torebki, może będą na przyszły rok Pozdrawiam
marta_d 10:50, 06 cze 2014

rabatka pod oknem też wymaga uporządkowania, musze stamtąd irysy poprzesadzać, dokupić żurawek, floksy chyba zostawię i dokupie jakieś, bo ładnie się rozrastają, piwonie też tam dobrze mają więc nie będę ich ruszać

planuję ciut powiększyć narożniki wg Asi projektu i wsadzić w nie przede wszystkim dużą ilość tulipanów
katarzynkak 16:59, 07 cze 2014

marta_d napisał(a)
martwią mnie trochę liliowce, tylko na 3 żółtych zauważyłam pąki kwiatowe, być może rosną w nieodpowiednim miejscu (półcień), ale w zeszłym roku kwitły bez zarzutu..

Hej Marta.

Jeśli masz możliwość, to na jesieni podziel karpę i przesadz liliowce na słońce. One lubią ciepłotkę
Ja mam wookół tarasu obwódkę z liliowca stella d'oro i powiem Ci, że ta cześć, która jest w półcieniu malo i krótko kwitnie. Natomiast te, które mają spiekotę i słońce prawie cały dzień- kwitną aż do przymrozków.

ps. byłam ostatnio w ZG i odwiedziłam Palmiarnie. Pięknie tam się zrobiło teraz z tymi wodospadami, trelami ptasimi i tarasami widokowymi.

Pozdrawiam serdecznie.
marta_d 10:30, 09 cze 2014

katarzynkak napisał(a)

Hej Marta.

Jeśli masz możliwość, to na jesieni podziel karpę i przesadz liliowce na słońce. One lubią ciepłotkę
Ja mam wookół tarasu obwódkę z liliowca stella d'oro i powiem Ci, że ta cześć, która jest w półcieniu malo i krótko kwitnie. Natomiast te, które mają spiekotę i słońce prawie cały dzień- kwitną aż do przymrozków.

ps. byłam ostatnio w ZG i odwiedziłam Palmiarnie. Pięknie tam się zrobiło teraz z tymi wodospadami, trelami ptasimi i tarasami widokowymi.

Pozdrawiam serdecznie.

tak podejrzewałam właśnie, że to przez ten cień, na jesien je przesadze, bo szkoda żeby się marnowały tak palmiarnia po remoncie wygląda 100 razy lepiej pyszne deserki też podają
marta_d 10:41, 09 cze 2014

sobotnie zakupy zrobione, oczywiście nie wszystko dostałam, czekam na białe szałwie, żurawki Paprika i Cajun Fire, jak nie uda się ich sprowadzić to chyba zaryzykuję na all, dostałam tylko Amber Waves, dokupiłam 2 bukszpany większe okazy, wybierałam takie, żeby jak najbardziej przypominały kulę i będę je formować, niestety formowanych nie dostałam z szałwii jestem zadowolona, nabyłam 2 odmiany Mainacht oraz Tancerin jedna odmiana na rabatkę przy wejściu, bo rośnie do 40 cm jest niższa, druga do 60 cm i też już mam dla niej miejsce między tujami a miłorzębami