Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Edy 14:43, 17 kwi 2014

Do góry
Wesołych Świąt Wielkanocnych Kochani

Blaski i cienie nowego życia 14:42, 17 kwi 2014

Do góry
Program do pobierania zdjęć z telefonu wreszcie działa
niestety ich jakość nie jest taka jak z aparatu, ale są.

Najpierw dwa szpalerki bukszpanowe z odzysku, przycięte mało fachowo, niestety jest w nich jeszcze dużo dziur, a poza tym z powodu suszy tegorocznej nie ukorzeniły się jeszcze i wogóle nie mają nowych przyrostów Mus czekać..

za jednym z nich hortensja Silwer Dollar,w nogach ma białe krokusy

Tulipany w donicach 14:05, 17 kwi 2014

Do góry
Moje wygladaja dzis tak:

Moje storczyki 13:54, 17 kwi 2014

Do góry
Witajcie
Sebek-mam do Ciebie pytanie odnośnie storczyków.
5 miesięcy temu zakupiłam w Obi storczyki które wyglądały zdrowo i kwitły lecz miały bardzo małe kwiatki. Tym kwitnieniem nie nacieszyłam się zbyt długo. Od momentu zakupu kwitły u mnie około miesiąca. Po przekwitnięciu obu storczyków ucięłam im pędy kwiatowe na 3 oczku od dołu. Nie wiem czy dobrze zrobiłam;/ ale cóz stało się.
Storczyki podlewam co 2 równe tygodnie. Wodą deszczówką z nawozem do storczyków. Nigdy się nie zdarzyło tak aby doniczka stała bezpośrednio na podstawce z wodą. Miesiąc temu każdy ze storczyków wypuscił po 2 nowe listki i jeszcze do tej pory rosną. Zauważyłam ostatnio że jeden ze storczyków wypuszcza powoli nowy korzeń. Wydaje się że wszystko jest wporządku z roślinami ale chciałabym żeby zakwitły. Możesz powiedzieć mi kiedy będzie to możliwe? Czy mam może jakos roślinę zmusić do kwitnięcia? Poniżej przedstwiam zdjęcie storczyka z wypuszczającym korzeniem.
Pozdrawiam
Ogród do kwadratu 13:36, 17 kwi 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)

A to mój wianuszek z mchu...

Urokliwy. Piękna symbolika jajeczek w gnieździe. Dałabym jednak żółte bratki.
I 'Mary Rose' z pinteresta również (ślicznie pachnie).
Sofijka w ogrodzie 13:28, 17 kwi 2014

Do góry
Przymusowa przerwa w pracach ogrodowych, z powodu takich oto gości:

Przez chwilę zrobiło się czarno, potem pszczoły obsiadły jabłonkę, a potem przyszedł sąsiad i zabrał całe towarzystwo. No to idę do ogrodu
Moja bajka 13:18, 17 kwi 2014

Do góry

O proszę, odnalazła się moja lilia drzewiasta A już myślałam, że gdzieś przepadła
Ja i mój ogródek, a może ogród 13:10, 17 kwi 2014

Do góry
Dominika11 napisał(a)

1 - mam wsadzona sosenkę samosiejkę
2 - trzmielina w obrzezu wysypana żwirkiem
3 - forsycja w obrzezu obsypana tez żwirkiem

4 - NO WŁAŚNIE CO TUTAJ ????????? tak myślałam, żeby też obsypać kora i z górą tworzyłoby całość

5 - irga

ta linia falowana to obrzeże oddziela trawe od kory - na zboczach może kiedyś zrobimy takie a`la ogrodzenie z palisady betonowej lub jakiś gazonów, ale jak na razie będzie trawa dopóki nie będziemy mieszkać

Odnośnie nasadzeń

1- zastąpiłabym samosiejkę i posadziłabym sosnę limbę lub wielichanę oraz serby kolumnowe, thuji do przesadzenia miłego dnia i życze ci wielu pomysłów
Ogród nad Nogatem 13:10, 17 kwi 2014

Do góry
Witam po zimie, w moim ogrodzie troszkę się zmieniło przez ten niespełna rok. Czytam Was bardzo intensywnie, oczywiście potrzebuję pomocy. Póki co kilka zdjęć z wczorajszego wieczora.

Te doniczki to tymczasowe, przezimowały mi chryzantemy i postanowiłam je zostawić.
Po świętach dojdą tu otoczaki, ale może ktoś podpowie czym wypełnić to miejsce? Póki co jest Anabela (chyba nie jest zadowolona z tej miejscówki), wrzosy, czarna trawka i żurawki.

Tu najnowsze nabytki: limka, 2 danice, rododendrony miniaturowe, znowu 2 danice i limka.
Korcą mnie jeszcze jakieś trawki za danicami. No i oczywiście dziś dosypię dużą ilością kory.

Rabatki pilnuje świerk.

Troszkę podrośnięta zeszłoroczna rabata.

Laurowiśnia (chyba) mocno podrosła przez ten rok, ale te liście to chyba nie wróżą dobrze.

No i moje tujki, wystrzeliły aż miło.

Pozdrawiam ciepło, będę wdzięczna za każdą podpowiedz i kopniaka mobilizującego do działania.
Marzy mi się Siedlisko.... 12:57, 17 kwi 2014

Do góry
Wiśnie kwitną

Pierwsze truskawki Honeoye(majowe podobno)kwitną

Hortensja ogrodowa ma zawiązki kwiatów (pierwszy raz od pięciu lat)

Piwonie mają już pąki

Jaskry dobrze się czują i na rabacie, nawet przymrozek im nie zaszkodził

Barwinek

I moje ulubione pomponiki
Marzy mi się Siedlisko.... 12:48, 17 kwi 2014

Do góry
A dziś piękne słońce i ciepło.
Bukietowe tulipany

Świdośliwa pięknie rozkwitła

Exotic Emperor

Ja i mój ogródek, a może ogród 12:42, 17 kwi 2014

Do góry
Dominika11 napisał(a)
wzdłuż płotu częściowo już sa własnie tuje szmaragdowe i mój mąż nie chce ich mieszać z innymi drzewkami - jak to on mówi w około tuje i już

a masz może jakieś zdjęcie jak by to wyglądało - tuje z innymi drzewkami, bo u mnie ciężko z wyobraźnią, tym bardziej, że nawet nie wiem jak sie rozrastają różne rośliny drzewa czy krzewy

Zobacz, czy nie będzie brakowało ci kolorów, na wysokości Thuji, nad eM trzba popracować
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:40, 17 kwi 2014

Do góry
Dominika11 napisał(a)
wzdłuż płotu częściowo już sa własnie tuje szmaragdowe i mój mąż nie chce ich mieszać z innymi drzewkami - jak to on mówi w około tuje i już

a masz może jakieś zdjęcie jak by to wyglądało - tuje z innymi drzewkami, bo u mnie ciężko z wyobraźnią, tym bardziej, że nawet nie wiem jak sie rozrastają różne rośliny drzewa czy krzewy

Nie mam zdjęć tak bardzo poglądowych, ale już w kompozycjach

Ja i mój ogródek, a może ogród 12:27, 17 kwi 2014

Do góry

1 - mam wsadzona sosenkę samosiejkę
2 - trzmielina w obrzezu wysypana żwirkiem
3 - forsycja w obrzezu obsypana tez żwirkiem

4 - NO WŁAŚNIE CO TUTAJ ????????? tak myślałam, żeby też obsypać kora i z górą tworzyłoby całość

5 - irga

ta linia falowana to obrzeże oddziela trawe od kory - na zboczach może kiedyś zrobimy takie a`la ogrodzenie z palisady betonowej lub jakiś gazonów, ale jak na razie będzie trawa dopóki nie będziemy mieszkać
Początki mojego ogródka. 12:16, 17 kwi 2014

Do góry
Rewolucje ogrodowe Pauli 12:08, 17 kwi 2014

Do góry
Paulaa napisał(a)
Dzisiaj poczyściłam trochę żurawki i muszę powiedzieć że są już mega, mega duże, mimo że w tamtym roku 3 razy robiłam z nich sadzonki one i tak są wielgachne:

znalazłam też takiego 1 potffora cóż to może być?

Witaj, przeleciałam po ogrodzie, fajnie się zapowiadają zmiany.
A ten "potffór" to chyba tzw. puchlak-larwa chrabąszcza majowego. Tak mi się zdaje. Robi niezłe spustoszenie w trawnikach, jeżeli jest ich dużo. Potrafią tak podgryzać korzenie przez kilka lat, zanim przeobrażą się w dorosłego chrabąszcza, że trawa żółknie plackami i zamiera. Pozdrawiam
Ogródek Ewy 11:50, 17 kwi 2014

Do góry

Myślę że decyzję o posiadaniu psa tej rasy należy dobrze przemyśleć. Właściwie należałoby zacząć od zadania sobie pytania dlaczego chcemy psa i czego od niego będziemy oczekiwać. W przypadku syberianów jest inaczej, to my musimy zadać sobie pytanie czy będziemy spełniać jego oczekiwania. Husky potrzebują właściciela z siłą fizyczną i psychiczną, źle prowadzone potrafią narobić problemów. Broń Boże Ci nie odradzam, tylko jak patrzę ile psów tej rasy kończy w boksach, czy na łańcuchu, tylko dlatego że właściciele nie potrafią sobie z nimi poradzić to mnie trafia.... nie napiszę co.
A jeśli chodzi o Twój ogród to spacerowałam po nim i bardzo mi się podoba.

Zdjęcie dla dzieciaków.

Chodzę po Twoim "królestwie" i podziwiam
W pełni popieram takie podejście do sprawy decyzji o kupnie psa. Obojętnie jaka to ma być psina,rasowa czy rasy"bukiet", to przede wszystkim dobrze się należy zastanowić, czy wogóle jesteśmy w stanie zapewnić mu dobre warunki, nie tylko przez okres szczenięctwa, kiedy psiaki są wyjątkowo słodkie, ale gdy dorośnie również. Odwiedzam schronisko w moim mieście i wyprowadzamy rodzinnie psy do pobliskiego lasu. Schronisko pęka w szwach, a psów przybywa....bo zbyt pochopnie podejmujemy decyzje.

Życzę zdrowych, rodzinnych Świąt. Wesołego Alleluja!!!

Rododendronowy ogród II. 11:49, 17 kwi 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Miłego dnia wszystkim życzę i zostawiam kaczeńce , malutkie słoneczka które własnie zaczynają kwitnąc.

Wiesz, kaczeńce kojarzą mi się z najmilszym okresem z dzieciństwa kiedy w niedzielę wyjeżdżaliśmy z dziadkami w góry i biegałam po łąkach. A na brzegu rzeczki zawsze kwitły kaczeńce i niezapominajki. Chyba się starzeję Życzę uśmiechu mimo przymrozku.
Życzenia na Wielkanoc 2014 11:30, 17 kwi 2014

Do góry
Dla wszystkich Ogrodomaniaków ciepłych, rodzinnych i wesołych Świąt Wielkanocnych oraz ciepłego i mokrego Dyngusa przesyła

Agata z rodziną

Początki w Kruklandii 11:25, 17 kwi 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Wrzucę Ci jeszcze moją Hakonechloa marca , bo się nad nią zastanawiałaś...
Tak wygląda teraz

Chyba carexy lepsze???

Widzisz...to zalezy gdzie rosną...bo moje hakone aureola już ładna jest...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies