Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe przygody 12:41, 14 kwi 2014

Do góry
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:41, 14 kwi 2014

Do góry
Weekend znów pracowity ale nie tylko w ogrodzie. W domu trzeba było też ogarnąć okna, firanki, podłogi, szafki. Takie tam świąteczne porządki ale ale…

W ogrodzie dużo kwitnie, sporo się rozwija a jeszcze więcej zielenieje

Facet z płotem to dziad bo obiecał stawiać płot na początku kwietnia a M nie wytrzymał i dziś pojechał do niego. I się okazało, że będzie dopiero po świętach. Jestem zła i niezadowolona

Reszta cisów jeszcze nie przyjechała. Może to i lepiej bo nie wiem, kiedy bym je wsadziła.

W sobotę była śliczna pogoda więc się udało zrobić „ala kulki” z bukszpanów z tych rozczochranych. Przycięłam też żywopłot z tuj mieszanych, gdzie znajdują się wisienki. Wyznaczyłam tam linię rabatową. Pozbyłam się też roślin, które rosły przy szmaragdach. Tak to wygląda:

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 12:33, 14 kwi 2014

Do góry
admete napisał(a)
Joasiu i ja dziękuję za cudne spotkanie!!!!
I strasznie żałuję że druga połowa - ta najbardziej ciekawa - czyli oglądanie Twoich poczynań doniczkowych, Twojej działki i domu mnie ominęła .
Ale mam nadzieję że szybko to nadrobimy

Zostawiam Joasię w akcji z sekatorem u Izy .
Przycinanie hortensji ( w lutym hahahahahha)
i robienie zaszczepek

Dziewczyny w sowim żywiole

Resztę wrzucę już u mnie

Buziaki zostawiam

Aga ja tez dziękuję Wam za spotkanie,
Szkoda że nie udało Ci się dojechać do mnie , ale co się odwlecze to i tak dalej
Mam nadzieje że chłopaki ok, i zdrowieją,
Za fotki dziękuję
Ja moich jeszcze nie wrzuciłam do kompa ...aż wstyd

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:30, 14 kwi 2014

Do góry
Dziękuję Kasiu aż sama się dziwię, że w tym roku jakoś wszystkiego więcej. Może dlatego, że nic nie przemarzło i nie zostało zjedzone przez żyjątka mieszkające w ziemi? Tak czy inaczej cieszę się, że mroźnej zimy nie było i że wiosna dużo wcześniej przyszła niż zwykle.

Aga – bleebla ciasto rabarbarowe już zjedzone. Było wyśmienite Też życzę sobie aby nowe roślinki się przyjęły i zadomowiły na dobre

Iwona dzięki, w wolnej chwili wszystko obejrzę

Ela chętnie bym poszła na taki układ Foty są ale znów jestem nieczasowa

Ania dzięki tak wyglądają po posadzeniu. Jeden był z listeczkami

Jeśli chcesz być człowiekiem szczęśliwym zostań ogrodnikiem :-) w Koszalinie 12:17, 14 kwi 2014

Do góry
Selly napisał(a)

Hej, a co tam formujesz sobie, to w doniczce? Tujkę jakąś?
Ogrodowe przygody 12:06, 14 kwi 2014

Do góry
powoli powolutku...

eksplozja

Ogrodowe przygody 12:03, 14 kwi 2014

Do góry
poezja dla oczu
Wichrowe wzgórze 12:03, 14 kwi 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)

Obejrzałam z zainteresowaniem. Czy po prawej stronie będzie pod ogrodzeniem też długa rabata, czyli niemal odbicie lewej strony? Tak to sobie wyobrażam.
Osie widokowe w ogrodzie niezbędne, dobrze Ci to wyszło.
A gdzie jest ławka z cisami? Ja w moim zakątku ławkowo-cisowym zrezygnowałam z hortensji i wsadziłam Larissy, bo jednak hortensje za długo są łyse wiosną.

Tak, po prawej planuję taką samą rabatę, ale dopiero jesienią lub w kolejnym sezonie - to jednak dużo pracy.
Ławka z cisami jest w tym miejscu, gdzie była - nic się nie zmieniło

Ogród cioci 11:59, 14 kwi 2014

Do góry
Hi, hi
Zaraz mi się przypomina rozmowa o przerzucaniu obornika Prawdziwa Ogrodniczka, żadnej pracy się nie boi
A widzę jeszcze, że temat domków dla owadów na tapecie. Pokażę (mam nadzieję Gosia, że pozwolisz?) domek z Goczałkowic (a właściwie hotelisko dla robaczków)

Robi wrażenie...
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 11:57, 14 kwi 2014

Do góry
Trawnik
-----------

Angielski trawnik jest bez zastrzeżeń,
i chyba nikt w to nie wątpi.
Od stuleci wałują, bronują i sieją,
ma być prosto, równo, przycięte na kant.
zachwyci się każdy przyjezdny tu frant.
A u nas?
Za stodołą pole obsiane trawą, udaje trawnik.
Trawa przypadkowa.
Gdzie nie gdzie górka, a gdzieś woda w dole,
panoszy się w nim babka, tasznik albo mlecz.
Gdzie mu do ideału. No można się wściec!
A przecież nasze tradycje zgoła całkiem inne.
Za stodołą dziad wysiewał czerwoną koniczynę,
Po życie seradelę, na poplon siał łubin.
Trawa była na łąkach, Ją też kosić lubił.
Ale żeby nie było strat zielonej masy
kosił on tę trawkę góra ze trzy razy.
Potem korzystając ze słonecznego lata
siano wiózł do stodoły, zwierzętom "na stoły".
Może zamiast angielskiej maniery,
zasiejmy łąkę, kośmy ją nie często,
niech w trawie zakwitną jakieś kwiaty gęsto.
na pożytek owadom zwykłym i tym miodnym,
Na stołach zagoszczą u nas swojskie miody,
czy warto kurczowo trzymać się jakiejś mody?

System automatycznego nawadniania 11:52, 14 kwi 2014

Do góry
Sławek dziękuję za podpowiedź w sprawie pompy, jednak chciałbym zrezygnować z pompy ssącej ponieważ podczas pracy wytwarza bardzo dużo hałasu w domu i niestety, jeżeli bedę nawadniał ogrod rano albo w nocy to mogę zapomnieć o wyspaniu się.
Obecnie moja instalacja wygląda nastepująco:
rury DN 32 x 2.4

Zastanawiam się nad stworzeniem instalacji jak poniżej (zamiast pompy ssącej, pompa głębinowa).
Średnica rur pozostaje bez zmian (DN 32 x 2.4).

Zastanawiam się nad takim zestawem:
- pompa http://sklephypo.pl/pompy-glebinowe-4/342-pompa-4h6-12d-230v-omnigena.html
- wyłącznik pompy http://sklephypo.pl/wylaczniki-cisnieniowe-i-zabezpieczenia/3076-wlacznik-cp-10.html
- dodatkowo pływak do zabezpieczenia pompy przed pracą na sucho

Oto moje pytania:
1. Czy takie rozwiązanie prezentowane na rys. 2 może zdać egzamin (wolałbym uniknąć pogłębiania studni i zastosować w ostateczności)?

2. Istalacja głownie będzie stosowana do nawadniania, ale również zwykly kran będzie do niej podłączony (kwiatki w doniczkach będą podlewane konewką) - czy przy instalacji z kranami można użyć wyłącznika pompy typu BRIO (zamiast hudroforu)?

Ogrodowe przygody 11:51, 14 kwi 2014

Do góry
klasyka gatunku
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:50, 14 kwi 2014

Do góry
stipa

kostrzewa
Ogród to życie 11:50, 14 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Okolice Warszawy...pewnie blisko mnie, może kiedyś się poznamy? Bardzo wzruszająca i ciepła historia, pełna miłości. Niezwykle cenię ludzi, którzy kochają wszystko co wokół, przyrodę szanują i uczą swoje potomstwo poszanowania tego, co rodzi ziemia, to takie budujące, że u nas na Ogrodowisku tylu takich "zielonych" ludzi...i tak wartościowych ludzi.

Mnie też by zauroczyły te cegły co leżą na stosie, jestem bardzo ciekawa, gdzie znalazły swoje miejsce?

I te budynki, niby "rudery" były, ale mają w sobie to coś, mnie też by się podobałuy gdybym je znalazła poszukując dużej działki.

Pozdrawiam cudownych ludzi

Witam samą Szefową
Danusiu, to miłe co piszesz, dziękuję.
Tak, tu cudownych ludzi dużo. Pewnie dlatego od początku dobrze się u Was czułam i po wielu miesiącach czytania z ukrycia zapragnęłam stać się częścią "Ogrodowiska"
Tu wyrazy szacunku dla Ciebie, bardzo ładnie dbasz o forum i forumowiczów, podoba mi się to. Swoją wiedzą i chęcią nie jednemu już pomogłaś.Dziękuję .Ci
Liczę, że kiedyś się poznamy. Tylu ludzi na ogrodowisku już polubiłam i chciałabym poznać
Imponujecie mi swoją wiedzą i pracowitością
Piszesz: "Mnie też by zauroczyły te cegły co leżą na stosie, jestem bardzo ciekawa, gdzie znalazły swoje miejsce?"
Kiedy kupiliśmy działkę tej sterty nie było. To była stara,zarośnięta, komórka. Niestety waląca się.A była taka piękna.

Została rozebrana ręcznie,żeby jak najwięcej odzyskać.
Z tej cegły jest dobudowana do domu kotłownia, podmurówka pod taras, ściany działowe w domu i jeszcze trochę czeka na swoje przeznaczenie.

Pozdrawiam Cię i zapraszam,zostań u mnie.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 11:47, 14 kwi 2014

Do góry
Ale sobie dzień wybrałam na mycie okien. Cały czas pada i pada
A jak już jestem w temacie okiennym to pokażę moje parapetowe uprawy, coraz gęściej się robi

Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 11:25, 14 kwi 2014

Do góry
Poszerzyłam i zmieniłam kształt rabaty pod jabłonią. To miejsce jest nasłonecznione tylko w godzinach porannych, więc zagościły tu rośliny lubiące półcień i cień. Na pierwszym planie bergenie, za nimi młodziutkie derenie 'Flaviramea' z 'Sibirica', następnie barwinek na przemian z hostami (jeszcze mało widoczne), środek rabaty do zagospodarowania. A na obrzeżach brunnera z dąbrówką i żurawkami. Po siatce pnie się już bluszcz, ale jeszcze nieokazały, więc prawie go nie widać.

Te trzy bukszpany na dalszym planie muszę przesadzić, coś mi tam nie pasuje. Jak myślicie?

Ogród z widokiem na jezioro 11:20, 14 kwi 2014

Do góry
Jolusia fajnie ja też jestem podobna do Ciebie jak łepetynka wysiada ha ha to praca fiżyczna daje luż Piękne poletko ziemniaczków aaaaaa koper przypominka ha ha Jolu dziękiże zajrzałaś do mnie .Ta roślinka z pięknymi liścmi to laurowiśnia przywieziona z Holandii jest u mnie jedna od małego krzaczkaz 7-8 lat druga też duża ale młodsza.Pozdrawiam cieplutko .Jak zechcesz to Ci sadzonkę dam ale na wiosnę przyszłego roku bo w tym została mi jedna ale szkoda już wysyłać bo ładnie poszła do góry .tylko przypomij mi ;A może --------zapraszam do mnie po sadzonkę Pozdrówka posyłąm

Oto ona ze sztucznymi kwiatkami wnuczki wetknęły .Ona nigdy u mnie nie kwitła
Pomysł na ogród 11:15, 14 kwi 2014

Do góry
Najpierw chciałbym się ze wszystkimi przywitać.

Poszukuję pomysłu na zagospodarowanie pasa o szerokości 80cm i długości 420cm przy płocie (zdjęcie pierwsze). Jak widać na razie wkopane są dwa bukszpany i iglak, ale na nie proszę nie zwracać uwagi. W rogu jest bardzo ładna sosna i oczywiście ona zostaje. Nie chciałbym mieć gęstego żywopłotu, a raczej iglaki do ok. 100-150cm wysokości.

Na drugim zdjęciu (obok wspomnianej sosny) myślałem o kosodrzewinie, którą chciałbym w przyszłości uformować na drzewko bonzaj. Dobry pomysł? Jeśli tak to proszę o radę jaki rodzaj. A może jakiś inny pomysł.

Na ostatnim zdjęciu jest kolejne miejsce do zagospodarowania, prawdopodobnie na wąskiego, kolumnowego iglaka, no właśnie ale jakiego?
w Oborze też mogą być ogrody 11:12, 14 kwi 2014

Do góry
Alisonek napisał(a)
Wieczorową porą kolejny raz zasiadłam do wymyślania mojego ogrodu, i wyszło mi coś takiego, co wy na to? ma to jakiś sens??

Pergola na środku w ogóle jest niepotrzebna. Wyznacz linię trawnika, nie rozrzucaj lementów poza rabatami, najwyżej jako soliter w trawniku może być drzewo "w skarpecie czyli ramach", wytyczyłam linię trawnika.

3 - wiśnia kiku Shidare Zakura w podłużnej łezce w żwirku
1 - pod ścianą trzmeiliny pienne zółte
2, wysokie iglaki, np, świerki serbskie albo tuje żólte
4 - buk albo inne purpuroiwe drzewo, wiązów wca;le nie sadź albo gdzieś jeden dla koloru (chorują)
5 - Miskant Variegatus plus towarzystwo pod różaneczniki (np. wrzośce na brzegu.

Przed grabami też można wykroić rabatę podłużną.
Ogród to życie 11:03, 14 kwi 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
Super wstęp ...no to i ja się przywitam
Pokaż jakieś zdjęcia ...bo wiesz u nas pismo obrazkowe to cos co kochamy

Witam Cię Zeta. dla Ciebie mój najlepszy okaz z "oranżerii"

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies