Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:55, 10 kwi 2014

Do góry
sofijka napisał(a)

No ten to już wybitnie śliczniuchny jest!

Jestem zakochana po uszy .
I będę kupować niebieskie
Żywopłot na wąski pasek terenu 01:03, 10 kwi 2014

Do góry
Jeszcze w temacie winobluszczu. Puszczony na siatkę sprawia wrażenie zapuszczonego.
Ale zobacz tu:

gusiarz napisał(a)

Winobluszcz zaraz listki pokarze...

A tu już prawie cały szpaler z winobluszczu

Leń ogrodowy 00:59, 10 kwi 2014

Do góry
hortiterapeutka napisał(a)

Co do grzybów. Właśnie taką miałam nadzieję ze wspomnianym rododendronem Azurro, że brakuje mu może jakiegoś składnika. Ponieważ wiem, że nadmiar pewnych składników w glebie może ograniczać wchłanianie innych składników przez roślinę, dlatego stosowałam nawożenie dolistne. Niestety nie udało się. Po drodze przypadkiem była u mnie w ogrodzie specjalistka (architekt krajobrazu po politechnice, czy uniwers. rolniczym) i powiedziała, że to fytoftoroza i lepiej czym prędzej usunąć roślinę. Wydaje mi się, że za długo walczyłam z tym Azurro i sąsiadujące rośliny się zakaziły. Obecnie wygląda to tak:

(...)
Co stosować na te grzybowe (jeśli to grzybowe) problemy?

Niezły esej mi wyszedł
Pozdrawiam, miłego dnia

To nie jest fytoftoroza. To plamistość liści - septoria, krótko mówiąc grzyb. Podlewamy Topsinem M 500 SC (roztwór 0,1%) i oprysk co 7-10 dni. Kiscienie są bardzo podatne...
Przy twojej zbitej, gliniastej glebie wszelka mata, tudzież włóknina pogłębia ten stan uniemożliwiając wietrzenie i tylko potęguje namakanie ziemi (zaś w okresach suszy ziemia jest zbita jak beton). A to sprzyja wszelkim chorobom grzybowym. Jedynym sposobem jest poprawienie struktury poprzez dodatek grubego piasku i kompostu. Już po 2-4 latach następuje zauważalna poprawa
Ogród do kwadratu 00:54, 10 kwi 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)

Winobluszcz zaraz listki pokarze...

A tu już prawie cały szpaler z winobluszczu

Dopiero teraz dojrzałam poprzetykane oka siatki.
Ty jesteś jak pszczółka pracowita ! ło mamciu
Sofijka w ogrodzie 00:32, 10 kwi 2014

Do góry
A może ktoś z odwiedzających będzie miał pomysł, czym podsadzić tę piękną wisienkę? Pod płotem będą rosły tuje.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 00:13, 10 kwi 2014

Do góry

No ten to już wybitnie śliczniuchny jest!
Słoneczny ogród słonecznej safikey 00:05, 10 kwi 2014

Do góry
safikey napisał(a)
Dzieki Monteverde za cenne rady...
Kompostownik mam, a jakże

moje malutkie wrzosowisko wygląda teraz tak - na pewno dosadzę roślin i założe siatkę przeciwko kretom, bo nawiedzają mnie często...

pewnie masz masę pomysłów, jak zmienić wrzosowisko.... o właśnie wpadła mi do gowy myśl, aby turzyce przenieść na inną rabatę, z któej wczoraj wykopałam tataraki, bo marniały na słóńcu, a turzyca tu będzie pasować:

w miesce turzyc dosadziłabym wrzosy

hmmm????

No i dobrze, a ja mam radę bo widze, że często chcesz przesadzać roślinki, zanim je gdziekolwiek wsadzisz poczytaj o niej jakie lubi podloże, miejsce z jakimi innymi roślinkami będzie pasowała ułatwi Ci to pracę a kompostowniki powinnaś mieć trzy, jeden na wyrzucane resztki drugi do przewracania ziemi a trzeci czysty na przesiany kompost, masz miejsce http://zojalitwin.wordpress.com/2010/10/14/wrzos-pospolity/ ten link sobie zaznacz i korzystaj jak będziesz miała potrzebę, co nieco tam znajdziesz
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:50, 09 kwi 2014

Do góry
Dobranoc
Miniaturowy ogródek 23:47, 09 kwi 2014

Do góry
Zakwitły hortensje - 6 sierpnia:

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:45, 09 kwi 2014

Do góry
dajana napisał(a)
Reniu (wrzosiku ) ten środkowy to twój Serb

I ta para również ,mniej więcej zbliżone są wielkością i pokrojem ,Zdjęcie nie najlepsze bo było juz ciemnawo. Są zdrowiusieńkie i ładne .

Dajanko, jestem zachwycona. Są śliczne! Stokrotne dzięki!
Resztę na priv
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 23:45, 09 kwi 2014

Do góry
Dzisiejsze usuwanie fioletowej łąki i przygotowanie miejsca na trawnik. Powiedzcie czy dajecie siatkę od kretów pod trawę.

A to największe pąki tulipanów. Jesienią posadziłam ponad 100 cebulek i teraz codziennie wwyciągam z ziemi podgryzione i zwiędnięte tylipany. już wyrzuciłam około 30 podjedzonych tulipanów

Miniaturowy ogródek 23:43, 09 kwi 2014

Do góry
Znowu rabatki:

Sofijka w ogrodzie 23:43, 09 kwi 2014

Do góry
Witam szanownych gości w moich skromnych ogrodowych progach! Rzeczywicie tempo prac jest duże, aż sama jestem zaskoczona, że tak szybko poszło. Z drugiej strony mam świadomość że to dopiero początki. Całą zimę myślałam, jak ma ten mój wymarzony ogród wyglądać, ale plan zaczął się w zasadzie wyłaniać w trakcie prac, jak z powierzchni ziemi zniknęły te wszystkie krzaczory i droga. Wtedy zobaczyłam jaką przestrzeń mam do zagospodarowania. Dla przypomnienia, tak to wszystko wyglądało wczesną wiosną, po jesiennych pracach porządkowych, pieleniu, wyrwaniu bluszcza i ostrzżeniu krzaków jaśminu (po prawej - roczny przyrost ok. metra!). Wówczas jeszcze łudziliśmy się, że jak posprzątamy, to będzie w miarę ładnie, niestety ładnie nie było.

Decyzja zapadła, przyjechała koparka i w dwa dni teren był oczyszczony:

Bez koparki ani rusz. Mój wniosek po tym etapie, pielęgnacja na bierząco i nigdy więcej bluszcza w odrodzie.

Zakasujemy rękawy i do roboty. W przyszłym tygodniu sadzę sama 35 tujek, męża nie ma, a ja już chciałbym mieć to załatwione przed świętami. Nie ma jak się baba zaprze!
Słoneczny ogród słonecznej safikey 23:42, 09 kwi 2014

Do góry
Nowe zurawki na rabacie przed domem

Dolozylam trzmielinek, czekaja jeszcze nowe zurawki do dosadzenia, tylko czy w tym miejscu?

Musze przyznac że wkurzaja mnie te biale kamienie, ale nie mam innej koncepcji aby pokazac szafirki i czarne konwalniki

Za to nie wkurza mnie czarna bazyna na wrzosowisku, jest przepiekna i jej na pewno dosadze jeszcze

Dziś nie za wiele popracowalam- udalo mi sie przyciac wrzosy, lekko bukszpany,miskanty i dosypac kory na rabacie z boku
Jutro po poludniu dalsze pracy
Miniaturowy ogródek 23:40, 09 kwi 2014

Do góry
Płynne przejście do sierpniowych upałów:

Drobne poszerzanie rabatki:

I zabawy w ogrodzie:

W moim magicznym ogrodzie wszystko... 23:39, 09 kwi 2014

Do góry
Hiacynty w ogrodzie:

i w domu na parapecie:

Z domowych spraw jeszcze rzeżucha:
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 23:37, 09 kwi 2014

Do góry

jałowiec łuskowaty Blue Star?

Miniaturowy ogródek 23:36, 09 kwi 2014

Do góry

Leśne Wzgórze 23:35, 09 kwi 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Próbowałaś tak: ? /po zdjęciach dojdziesz do projektów/

https://www.google.pl/search?q=ogr%C3%B3d+le%C5%9Bny&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=kLJFU7unA5KrhQecvIHAAQ&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1366&bih=665

Dziękuję Marto,
Szukałam oglądałam, coś niecoś przygarnęłam - nie powiem, że nie, ale konkret projektu nie znalazłam, więc jak jeszcze trafisz to jak najbardziej się narzucaj

Szpaler też wydawał mi się tu mówiąc delikatnie dziwny, ale że ja zbyt pewna siebie nie jestem i muszę się poradzić to też mam nadzieję, że inni właśnie potwierdzą tę myśl, ewentualnie coś fajnieszego zaproponują

pierisy są mniej więcej tam gdzie je wstawiłaś a pod pierisami jest już tylko dabecja. Irga płożąca major jest na prawy dół od planowanych hortensji a ciut na irgą berberysy

To samo miejsce trochę inne ujęcie:

i zbliżenie

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 23:35, 09 kwi 2014

Do góry
Witam, serdecznie proszę o identyfikacje

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies