Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w malinówkach 11:56, 19 kwi 2026

Do góry
Miałem pokazać nową śś. Udało mi ją trochę przywiązać i rozszerzyć na boki, by w przyszłości był fajny pokrój.
Tutaj widać na dole jak był wygięty pęd w taki brzuszek. Niechcący rozerwałem sadzonkę, bo jednak był to jeden krzew. Ostatecznie posadziłem tak jak mi lepiej pasowało, czyli brzuszkiem do wewnątrz, a pędy na zewnątrz.
Ogród w malinówkach 11:44, 19 kwi 2026

Do góry
Rabaty z cebulowymi - ogólnie sporo pomyłek.

Na platanowej fajnie skomponowały się fioletowe i kremowe kwiaty.

Na brzozowej miały być energetyczne kolory - jasno i ciemnoróżowe oraz czarne tulipany. Są czerwone i różowe, czarnych raczej nie będzie. Nie wyszedł zamierzony efekt

Tutaj widok od strony gospodarczego, w tle widać żywopłot grabowy.

Śś Lamarcka ratuje sytuację, wstawiam fotki, póki są kwiaty Na drugim zdjęciu widać jakie duże są już kępy kocimiętek.

Ogród długi 11:40, 19 kwi 2026

Do góry
Hej, witam wiosennie, w tym roku znów mnóstwo planów, chęci są i działam. Zostawiam na pamiątkę ślicznotkę

Zieleń, drewno i antracyt 10:55, 19 kwi 2026

Do góry
Na koniec zostawiłam sesję pomocnika ogrodowego. Nadzorował wertykulację bardzo uważnie, wypróbowywał co wygodniejsze poduszki z "filcu". Na pyszczku widać pełne zaangażowanie
Zieleń, drewno i antracyt 10:46, 19 kwi 2026

Do góry
Piątkowe popołudnie i cała sobota upłynęła mi pod znakiem grabi Mężaty zorganizował wertykulator wcześniej niż planowaliśmy (zapowiadany deszcz przesunął nam grafik).
Pogoda dopisała, opaliłam się przy tym całkiem mocno
Przed

i po

Zostały jeszcze kanciki, ale to już po deszczu.
Bukszpany nadal nie przycięte... Ale ćma już się pojawiła. We wtorek planuję pierwszy oprysk.

Grujecznikowe listeczki - bardzo lubię ten kolor

Zieleń, drewno i antracyt 10:33, 19 kwi 2026

Do góry
Magarku, są nawozy dedykowane
Rzeczywiście, też pamiętam stare ogrody, gdzie narcyzy kwitły w najlepsze. Tam im na pewno nikt towarzystwa nie dobierał, rosły w chwastach, no i nawożenia też nie ma. U mnie rozpanoszyła się lebiodka, a ona ma takie gęste kłącza "zaduszające" co wrażliwsze rośliny. 2 kępy narcyzów ledwo się przez nią przebijają.
To jest kępa rosnąca pod jabłonką ozdobną, która co roku dostaje porcję obornika. Ilość pąków podobną od lat.

Ten jegomości rośnie w okolicach świerku (nawożenia brak) i w tym roku to jego jedyny kwiat.

Vito, ja mam jeszcze jedną teorię. Niedostateczna ilość wilgoci (plus wiekszy półcień?). Po wczorajszym obchodzie stwierdzam, że najgorzej kwitną te odmiany, które rosną właśnie w takich warunkach.
O szachownice kostkowe bałam się właśnie ze względu na brak wilgoci. Niby rabata na której rosną jest najmniej sucha u mnie, co wcale nie znaczy że wilgotna. Na szczęście, na razie jest im dobrze.
Podwórkowa rehabilitacja 10:10, 19 kwi 2026

Do góry
Sasanki kwitną, tulipany, hiacynty i magnolia powder puff.
Kaszubskie piaski 10:08, 19 kwi 2026

Do góry
Ichigo napisał(a)
Mnie ostatnio też coś często omsyka się palec .

Ha, ha, mi tez. Oby nasze przylaszczki rosły zdrowo.

Odkryłam mały cud na działce, cud na miarę moich piasków: wysiał mi się pierwiosnek na rabacie półcienistej.

Podwórkowa rehabilitacja 10:04, 19 kwi 2026

Do góry
Joku napisał(a)
Uwielbiam dywany zawilców gajowych w lasach. Na północy dopiero zaczynają kwitnąć.
Zdjęcia fiołków przeurocze.

Cudnie wyglądają a u mnie runianka zakwitla.
Nie zliczę ile osób poprosiło o sadzonkę a jedna pani pokusiła się o kradzież ( podobno lepiej rośnie).

Moje ogrodówki na takim etapie.

I ukochane szachownice.

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 09:20, 19 kwi 2026

Do góry
Mak bylinowy w super formie.

Jezyczka pomarańczowa

Barwinki

Powojnik ma już pąki

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 09:16, 19 kwi 2026

Do góry
Kocimiętki startują

Brunery

Łubiny już konkretne

Ostrózki

Cześć lawendy przezimowala w znakomitym stanie.

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 09:13, 19 kwi 2026

Do góry
Wiosna…

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 08:33, 19 kwi 2026

Do góry
Zdaje się, że w nocy pokropiło.
Nie będzie cięcia resztek stip.

Wczoraj tez bylo zero ogrodowania.
Wpadły moje przyjaciółki, na śniadanko.
To taka nasza tradycja, co jakiś czas spotykamy sie rano na ploteczki i wspolnie robimy śniadanie.
Nie widziałyśmy się dawno i śniadanko przeciągnęlo się, no cóż, do godziny 20

Dostalam super prezent.
Popatrzcie.

Nareszcie konkretne informacje a nie tylko zdjęcie ptaka i nazwa…
Wszystkiego po trochu 07:52, 19 kwi 2026

Do góry
mirkaka napisał(a)
Dzisiejszy spacer, nareszcie się zmotywowałam żeby pojechać tam

łany zawilców i przylaszczek

O boziu magia , przepięknie to wygląda no naprawdę nie mogę się nadziwić dziękuję ci za te widoki , u mnie w okolicach same pola itp a jak laski to takie bardziej samosiejki brzozowe a do prawdziwego lasu jakiś zupełnie nie po drodze więc tym bardziej nabrałam ochoty na wycieczkę może w majówkę ,
Moje miejsce na ziemi -początek 07:14, 19 kwi 2026

Do góry
Pissardi
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:36, 18 kwi 2026

Do góry
Krysiu,
Jest mi bardzo miło że mimo mojej długiej nieobecności pamiętasz mój wątek. Dziękuję Ci bardzo.
Nie obiecuję ze względów zdrowotnych że będę tu stałym bywalcem, ale w miarę możliwości postaram się chociaż parę zdjęć wrzucać.
Ostatnie zdjęcie mojego ogrodu jakie posiadam to 2024 rok i takie zostawiam odwiedzającym mój wątek.
Pozdrawiam wszystkie zapracowane ogrodniczki i życzę samych cudownych chwil w Waszych cudownych ogrodach.
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 23:34, 18 kwi 2026

Do góry
mrokasia napisał(a)

Twoja szafirkowa rzeczka też niczego sobie Piękny pokrój ma to drzewko.
Ogródek Gosi 23:11, 18 kwi 2026

Do góry
Ogródek Gosi 23:10, 18 kwi 2026

Do góry
Ogródek Gosi 23:10, 18 kwi 2026

Do góry
Bożenko, chyba masz rację
Dostałam bez nazwy. Muszę sobie zapisać.
Wiem, że jest jeszcze taki biały. Koleżanka kupiła u Szmita. Ale dawno temu.
Może w tym roku się tam wybiorę, zobaczę czy będą.

Dzisiaj miała przyjechac koleżnka ale niestety odwołała przyjazd. Rozchorowała się. Co za czasy. Ciągle ktos choruje. Kiedyś chorowało się krótko i rzadko.
Ja cały czas borykam sie z zatokami.
Czy to kiedyś minie?
Ale nie ma tego złego.
Dokończyłam sprzątanie domu. Zostało mi zrobienie porządków w piwnicy i przebranie ciuchów.
I potem poszłam do ogrodu.
Wzięłam się za kompost. Miałam to zrobić dawno temu, ale na to trzeba czasu, więc nie było kiedy.
Dosypałam kompostu do warzywnika i mam 3 wory na sadzenie. I to nie koniec. Nie miałam już siły dokończyć. Bolą mnie ręce
Myśle, że jeszcze jakieś 4 godzin potrzebuję na dokończenie.
Jutro jadę do Przypek, jak wróce to raczej zajmę się sadzeniem.
Przy okazji kompostu nareszcie posprzatałam przechowalnik.
Niestety sporo roslin nie przetrwało. To raczej nie wina mrozów, ale braku wody.
Wsadziłam doniczki do skrzyń i zapomniałam. Pod ścianą jest dużo mniej opadów. nawet śniegu

Pokażę kolejną niespodziankę. Serduszka. Całe szczęście ta przynajmniej rośnie u mnie całkiem dobrze na rabatach. Nie tak jak ostróżki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies