Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogródek szczypiorka :) 13:34, 17 kwi 2012

Do góry
Jeśli masz jakiś plan działki z naniesionym domem to wklej, może jakiegoś gotowca podeślę
Ogródek szczypiorka :) 13:31, 17 kwi 2012

Do góry
Jolu, prawie codziennie przejeżdżam koło Ciebie i widzę co jakiś czas jak się kręci pan po działce i coś robi. Miejsce pod trawnik przygotowane, czas wytyczyć rabatki i siać lub najpierw sadzić.

Raz już się przymierzałam do "nalotu" ale nie wpisałam sobie Twojego telefonu i przejechałam...hehe

Główna bolączka takich sporych ogrodów to powierzchnia. Z jednej strony zaleta, ale z drugiej wada, bo kasy sporo trzeba na takie obszary. Jednak przykłady z Ogrodowiska pokazują, że nawet niewielkim kosztem można osiągnąć piękny efekt.

Podobają mi się brzozy i mogłabyś wokół nich utworzyć meandrujące rabaty.
Mój ogród w cieniu drzew 12:57, 17 kwi 2012

Do góry
Witaj, Netko! Widzę, że ciężko pracujesz nad swoim ogrodem. Duże postępy poczyniłaś.
Zgadzam się z pomysłami EwyG. Nie wycinaj sosen, może nie są zbyt gęste, ale stanowią tło dla innych roślin. Masz piękne brzozy, to może stanowić osnowę ogrodu. Widziałam podobny ogród z brzozami w Gardenarium. Pięknie go Danusia zaprojektowała. Jest taki naturalny. Powinnaś chyba dążyć do takiego stanu. Tak piszę, bo i ja szukam ciągle inspiracji...a Twój ogród trochę przypomina mi mój. Zaglądając tu i słuchając rad doświadczonych ogrodników, próbuję dopasowywać je do swoich warunków. Rabata przy bramie wg pomysłu Ewy - jest super! Pozdrawiam
Ania z zielonego wzgórza :-) 11:06, 17 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba będzie zadobyć małe bukszpaniki do cięcia i potem będzie: ten cięła Agnieszka, a ten Kasia a ten Ania, fajnie

Ja zapisuję się na spotkanie wirtualnie ... i też obetnę jakiegoś bukszpanika..u siebie
Ja też mam glinę....a pod spodem jeszcze większą glinę.... zaczynam sadzić to co lubi takie podoże i tony piachu Za to jest żyna ziemia i długo trzyma wilgoć Stąd jednak przełamałam się do róż
Ogródkowe perypetie:) 09:38, 17 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Choina jest dość delikatna, rzadka i prześwituje, ale jak będziesz cięła to się zagęści. Ja bym jednak obstawiała świerki.

Ciski niezłe.

Danusiu właśnie to, że jest taka delikatna i ażurkowa mi się podobała. Będę cieła, taki mam zamiar. Jak nie znajdę serba to posadzę coś innego, ale choina to nawet mojemu M się spodobała
Ogród w Tarnowie 09:38, 17 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wg planu wyszło super. Nie ma to jak zaplanować, potem kupować i dopiero podziwiać, gdy pasuje jak ulał.

Amen!
Ogród w Alei Lipowej... 08:38, 17 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Będę wertykulować pierwszy raz stąd te moje obawy, żeby od razu sprzętu nie zepsuć, jak będzie za twardo. Leje teraz mocno, więc będzie rozmiękczone.

Najpierw ustaw płycej, potem pogłębiaj i zobaczysz kontrolnie.
Masz druciki na wałku czy noże?

Wertykulator zamówiony, może dziś dopiero dojdzie. Wałek wertykulujący (podane w opisie) ma mieć 14 noży wertykulujących, a napowietrzajacy spręzynki stalowe.
A teraz po deszczu lepiej odczekać aż wyschnie czy można po mokrym i miękkim podłozu wertykulować? a może to bez znaczenia?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:35, 17 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

WOOOOW!!! Ale choina!!!!
Klaudia_oktawia - marzy mi się piękny ogród... 08:33, 17 kwi 2012

Do góry
No proszę już jeden pan się zgłosił też
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:26, 17 kwi 2012

Do góry
Kwiatku Holandii , po prostu normalna Tsuga canadensis nie odmianowa.

Nie cięta wyrośnie tak, ale jak będziesz cięła to się ładnie zagęści

Różne odmianowe choiny są małe, albo zwisające i nie nadają się na żywopłoty.

Mira - wiem że czyni cuda, widzę to po Was
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:08, 17 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, co byś proponowała jako tło, szkielet dla rododendronów?

Np. choinę kanadyjską bo ma jasną zieleń, Rh ciemną, ładnie będzie. Jeśli Rh ciemny fiolet to dobre są żółte tuje.

Dziękuję A jaka odmiana tej choiny?
Ogród w Alei Lipowej... 08:06, 17 kwi 2012

Do góry
justi napisał(a)
Będę wertykulować pierwszy raz stąd te moje obawy, żeby od razu sprzętu nie zepsuć, jak będzie za twardo. Leje teraz mocno, więc będzie rozmiękczone.

Najpierw ustaw płycej, potem pogłębiaj i zobaczysz kontrolnie.
Masz druciki na wałku czy noże?
Pobojowisko czas zmian 08:02, 17 kwi 2012

Do góry
Podglądam rozgrzebywanie
Mój jesienny ogród 08:01, 17 kwi 2012

Do góry
Klamber napisał(a)
Pomidorów sklepowych w ogóle nie kupuję, są nie zjadliwe. Napisz coś o szklarence (folii) chciałem sobie kupić taką 4x3 m ale zabrakło kaski. Spróbuje za rok. Czy na zimę zdejmujesz folię a potem łatwo się zakłada? Danusia się pytała ale się nie doczytałem. Mam spory warzywnik ale u mnie ziemia kiepska, że kiepska to pół biedy bo i tak wyciskam z niej niezłe plony

U mojej mamy (Babcia Jasia) https://www.ogrodowisko.pl/watek/267-ogrod-babci-jasi

mamy folię i nie zdejmujemy, tylko trzeba zakupić tę najgrubszą i polecam. Kilka ładnych lat wytrzymuje bez zdejmowania. Nie opłaca się zdejmować i dziurawi się. Jak duże ilości śniegu to trzeba zgarniać.
Mój jesienny ogród 07:49, 17 kwi 2012

Do góry
Pochwalam zdjęcia traw

To najśliczniejsze

Mój jesienny ogród 07:49, 17 kwi 2012

Do góry
Klamber napisał(a)
Całą noc lało, jak rano wyszedłem na podwórko to się załamałem. Z mojej rabaty zrobiło się oczko, woda się wylewała, zaraz zobaczycie, co ja mam robić ? jak w takich ekstremalnych warunkach

A zawsze jak tu było po deszczach? Mnie się zdaje że oczko trzeba tu zrobić a trawy na brzegach będą.
Ogród Danuszy - odsłona 2 07:46, 17 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
On (pustynnik) nie lubi stagnującej wody, dlatego trzeba w dołek nasypać żwirku i posadzić go na lekkim wzniesieniu, ale wilgoć musi mieć.

no dzięki Danusiu wszystko z umiarem
Ogród Danuszy - odsłona 2 07:43, 17 kwi 2012

Do góry
On (pustynnik) nie lubi stagnującej wody, dlatego trzeba w dołek nasypać żwirku i posadzić go na lekkim wzniesieniu, ale wilgoć musi mieć.
Marzenie o... 07:17, 17 kwi 2012

Do góry
Ja też nie jestem specjalistą od chorób i szkodników, bo to bardzo trudna dziedzina. Raczej poruszam się w tym na zasadzie przypuszczenia i opryskuję intuicyjnie.

Moim zdaniem ma to bardziej związek z przesadzeniem i mrozem niż chorobą. Może tej wody przy podlewaniu miały za mało, albo wręcz przeciwnie - za dużo? Topsinem nie zaszkodzi opryskać, ale trzeba obserwować aż zaczną rosnąć, co się będzie działo.

Rozgrzeb gdzieś w korzeniach i sprawdź jak jest teraz z wilgotnością gleby?
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 07:12, 17 kwi 2012

Do góry
Wg mnie to Thuja "Hoseri" . Ma pokrój kulisty i nadaje się do małych ogrodów i na skalniaki bo wysoka nie wyrasta około 0,4 m.

"Hoveyi" w razie czego będzie jajowata w starszym wieku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies