Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Gardenarium 13:49, 17 kwi 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Danusiu, bardzo bym chciała poznac Twoją opinię - jak wykończyłabyś ten bukszpanowy zakątek? Nie wiem czy mogę wkleić zdjęcie, ale wkleję. Najwyżej się wykasuje
Te bukszpany po prawej mają nowe przyrosty więc je będę ciąć (dwa w kule, jeden w stożek) jak zdrewnieją czyli pewnie w czerwcu. Od nich biegnie klin długości jakichś 2,5m do tarasu i chcę go także czymś obsadzić. Obok laurowiśni stoi dereń elegantissima, ale jeszcze słabo go widać bo liście ma maleńkie. Trawa z lewej to carex snowline i chcę pociągnąc ją dalej w prawo, ale myślę, że zostawienie tylko trawy będzie nieco monotonne. Kamienie są tylko tymczasowo, żeby wyznaczyć granicę rabaty przed położeniem trawy. Poradź co zrobić, żeby ładnie zamknąć ten zakątek.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 13:51, 17 kwi 2012

Tutaj to tylko na brzegu można to podkreślić albo żółtymi wrzoścami, albo trzmieliną. Dociać wszystko ładnie i koniec.

Instagram Ogrodowiska
agata_chrosc... 15:16, 17 kwi 2012

Bardzo dziękuję Danusiu.
Milka 16:12, 17 kwi 2012

Agata, widzę, że kryzys zażegnany i sama Danusia cie odwiedziła, a nie do wszystkich ma czas zajrzeć
agata_chrosc... 16:26, 17 kwi 2012

Irenka - ja Danusię przymusiłam! A kryzys przeszedł, ale z oporami
Milka 16:43, 17 kwi 2012

To po prostu wiosna trzymaj się swoich planów i rób w ogrodzie to, co da ci uciechę
agata_chrosc... 18:03, 17 kwi 2012

Robie, robię - tylko ostatnio zimno i leje. Ale może przejdzie
kwiatholandii 22:03, 17 kwi 2012

Agata!!!!!!!!! Ja jeszcze trochę energii mam!!! i zaraz wsiądę w auto i w realu po tyłku dostaniesz!! Dziewczyno, nawet nie wiesz ile osób Tobie zazdrości. Pięknego kraju, stylu domu, klimatu i tej soczystej trawy przez cały rok. Przyznaję, ja też często odwiedzam Dominikę. Jej ogród jest piekny. Po prostu w dobrym miejsci i dopasowany do projektu domu. U mnie już by się nie sprawdził w szczerym polu. Dominika ma wokół działki wiele drzew wysokich i to tez robi klimat. Klimatu Twojego ogrodu też nikt z nas by nie skopiował. Ja wyobrażam sobie mój ogród że będzie taki czy taki, ale jak sadzę rośliny to widzę, że nie będzie dokładnie jak myślałam. Po pierwsze wysokość roślin i okolica no i zasobność portfela.
Dziewczyny, wiecie co, teraz normalnie u Agaty zrobię striptiz wewnętrzny, Ja Was tak wszsytkie lubię na tym forum, że już nie wyobrażam sobie dnia bez Was !!! Dziękuję, że jesteście
Madzenka 22:12, 17 kwi 2012

Monika właśnie, super, że jesteście Agatko mam nadzieję że humor się poprawia. U nas dzisiaj świeciło piękne słońce i urobiłam się po prachy i jestem bardzo szczęśliwa.
Agatko masz przewagę nad Polkami, że ci wrzosy nie wymarzną
agata_chrosc... 22:50, 17 kwi 2012

Oj dziewczyny, życie mi wracacie. Przez kilka godzin miałam jakiś problem z dostępem do ogrodowiska i już w panikę wpadłam! Tak się chyba uzaleznienie objawia!!!! No co ja bym zrobiła bez tej codziennej dawki..., no właśnie, czego? Chyba życzliwości, niezmiennej pasji, ludzi, których chetnie słucham i podpatruję. Jakiś taki inny świat. I mogę tylko powtórzyć - dobrze, że jesteście!
Pewnie, że juz mi depresja przeszła! Jak sobie dzisiaj sama zbudowałam stojak na drzewo do kominka, zaoszczędzając w ten sposób jakieś 200 euro na roślinki, to od razu mi lepiej! Pogoda była na tyle zyczliwa dla mnie frustratki, że pozwoliła dokończyć dzisiaj dzieła i nawet pomalować. Ale po południu juz się rozpadało i ma tak byc przez kolejny tydzień. Także piątkowa wyprawa do Keukenhof została przełożona na następny piątek.
Aha - Marzena, ja chciałam tylko zwrócić uwagę, że mimo, że być może wrzosy mi nie wymarzną (jak je posadzę), to nadal jestem Polką! He,he!
I znalazłam w internecie liriope variegata i kilka odmian berberysów, których nie mogłam nigdzie w okolicy namierzyć.
Ale wygląda na to, że najbliższe dni to będzie trochę przestój w pracach ogrodniczych, ale za to w przyszłym tygodniu ruszamy z kopyta!
Jeszcze raz dzięki dziewczyny!