Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:25, 07 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Irenko dołączam się do pytania Any Art.
Twoja magnolia gwiaździsta dopiero zaczyna kwitnąć? Moja już przekwita

Moja Marzenko, ma takie miejsce, że kwitnie bardzo długo a jak pachnie, nie mogłam nosa oderwać no i mahonia, ten zapach jest wszędzie

trawy idą w oczach i tu są bordowe i białe ....chyba? ...tulipany

trzmielina wspina mi się po kratce
wywaliłam stąd irgi, wszystkie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:17, 07 kwi 2014

Do góry
A dokąd prowadzi ta ścieżka?

Ogrodowe zacisze 13:17, 07 kwi 2014

Do góry
Tawułki już się żółcą

Rodki doczekały się płotka. Niezbyt mi się podoba , ale to ochrona przed Basterem. Jak widzi sarny na łące to nie patrzy, że tam rabata , tylko skacze na przełaj, byle szybciej. Płotek stanowi taką barierę psychologiczną dla niego, bo tak naprawdę, to nie jest dla niego żadną przeszkodą

Trzeba wziąć sekator i kształt poprawić Takie jakieś rozczochrane...

Sasanki świeżo wsadzone. Przed nimi skalnica arendsa, cała w kwiatuszkach
Grubej dyni zmagania z naturą 13:17, 07 kwi 2014

Do góry
Witajcie,
Za mną weekend wypłaszczania rabaty lawendowej przy tarasie. Ślad na murze pokazuje że nie była to wysoka skarpa, ale 8 taczek ziemi się nazbierało...Może dziś uda mi się ją skończyć.
Tymczasem murek zostanie obsadzony bluszczem, w przyszłości będzie tam niski żywopłot bukszpanowy do wysokości gabionu.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:12, 07 kwi 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Irenko moje to all gold ale czytałam ze one właśnie wilgoci nie lubią szczególnie zimą i badz tu madry. Dlaczego magnolia ma sie odbudowac przecież mróz niszczy tylko kwiaty a nie drzewka.

Wiesz Bożenko, że piszą różne rzeczy, ale wg moich obserwacji...lubi, byleby nie stała woda
co do magnolii, nie wiem jak, ale jednak ta część co przemarzła była sucha i musieliśmy dosłownie pół magnolii wyciąć, dorosła magnolię kilkunastoletnią, wielkie drzewo na amen straciliśmy i 2 Nigry, tak bywa też
dlatego wybrałam magnolie parsolowate, bo kwitną czerwiec - lipiec i mróz im nie straszny, gorzej, bo po 7-9 latach dopiero pierwsze kwiaty, poczekam sobie jeszcze
za to gwiaździsta, w tym zakątku gdzie mało słońca kwitnie u mnie bardzo długi o cieszy

posadziłam 2 w jeden dołek i chyba się zrosły

Ogrodowe zacisze 13:05, 07 kwi 2014

Do góry
Kwitną pierwsze tulipanki.

Tym jeszcze trochę brakuje, ale już niedużo
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:59, 07 kwi 2014

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Deszczu Ci zadroszcze U nas sucho, ze az sie kurzy. Piekna wiosna u Ciebie Pozdrawiam serdecznie

U nas podlane
wiosna szaleje, a ja po robocie cierpię z bólu
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:45, 07 kwi 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
jeśli o mnie chodzi ...to kawa przy kompie i ogrodowisku smakuje wyśmienicie !!!!!!!!!!!!

Ja bardzo wcześnie wstaję, 4-5, kawa i w ogród
w weekendy komputer odstawiam, po całym tygodniu chcę oczy zregenerować
tu kwadrat wycięłam i dosadziłam żurawki.....w środku rośnie ambrowiec

a ja kupiłam, sobie mrówkę, bo tyram, jak ona
Słoneczny ogród słonecznej safikey 12:39, 07 kwi 2014

Do góry
całość rabaty będzie wysypana korą - jedynie pośrodku mam kępy konwalników i tu będzie podsypane jasnymi kamyczkami.

tu po lewej obok azalii mam jeszcze taka pustkę - myślę o kilku jasnych żurawkach????

wydaje mi się trochę pusto na tej rabacie, ale boję się żę za gęsto nasadzę wszystkiego, ach te dylematy

z boku garażu posadziłam forsycję - marzyła mi się już od dawna upppsss przepraszam mężuś posadził

wielki trawnik (który kiedyś znowu tu będzie, bo ukłądaniu kostki niestety został zrujnowany) został nareszcie wyrównany - teraz czeka nas wybieranie kamieni, równianie, dosypywanie ziemi i możemy myśleć o trawie...
po lewej stronie przed tujkami mam przykrytą włókniną planowana rabatę - trochę przytłumię chwasty i końcem maja mam plan aby uczynić tam nową rabatę z różaneczników, miskantów i żurawek - marzy mi się

huśtawka też będzie w innym miejscu, ale ponieważ jest diabelnie ciężka czekamy na pierwszego grilla - wtedy faceci ją przyniosą bliżej tarasu

Przyznaję, że nabrałam wiosną wiatru w żagle - wszystko bym chciała od razu zrobić a ogrodzie a "pary" niesamowicie wiele szkoda tylko, że urlopu w pracy brak
Ogród na stoku 12:36, 07 kwi 2014

Do góry
Witam wszystkich

Nasza przygoda z ogrodem zaczęła się dwa lata temu. Małymi kroczkami próbujemy urządzić nasz ogród ,który tak jak w tytule jest położony na stoku. Poprzedni właściciele urządzili i zaaranżowali go raczej prowizorycznie. Z uwagi na ukształtowanie terenu pierwsze kroki należało skierować w kierunku prac konstrukcyjno - budowlanych, ale po kolei....

Tak to wyglądało na początku

Dość szybko okazało się iż potrzebny jest solidny murek oporowy

I tak po roku zaczęły się prace

Z takim rezultatem

W tym roku przyszła pora na kolejny etap czyli jeszcze dwa murki oporowe, jeden w niższej partii przy wejściu do ogrodu oraz aranżacja skarpy i odnowa trawnika.

To jest murek w dolnej części ogrodu, obecnie w trakcie realizacji razem ze schodami

W miedzy czasie pod wpływem chwili została zagospodarowana wstępnie mała skarpa, która straszyła przy wejściu do ogrodu, prawdopodobnie jest to wersja wstępna która pod wpływem Ogrodowiskowych inspiracji ulegnie z biegiem czasu jakimś przemianom

W tej chwili są wykonywane kolejne prace, aranżacją skarpy ma się zająć firma ogrodnicza, ja natomiast próbuje zagospodarować jakieś drobne przestrzenie w związku z czym będę miał kilka pytań na początek, które będę się starał poruszać w innych stosownych do konkretnego tematu wątkach.

W między czasie będę wdzięczny za wszelkie uwagi oraz sugestie w szczególności dotyczące samej skarpy. Jakie rośliny ewentualnie tam posadzić, mam już kilka typów, jednak na forum jest tyle inspirujących wątków, że naprawdę trudno się zdecydować

Najogólniej chciałbym aby ogród był w stylu naturalistycznym, różne odcienie i faktury zieleni, (tutaj się kłania lektura z wątku pierwszych kroków ) ewentualnie z jakimś kolorowym akcentem. Tutaj już wiem że ta dolna mała skarpa do tego obrazu nie bardzo pasuje dlatego z biegiem czasu ulegnie jakimś transformacją dostosowującym ją do reszty. Na dużej skarpie od połowy w dół myślę że byłyby to głównie rośliny okrywowe z jakimiś niewielkimi akcentami pionowymi. Na samym dole przy murku myślałem o roślinach które by delikatnie z niego opadały, coś w rodzaju tojeści rozesłanej ?
Jest to wizja zupełnego laika, dlatego jeszcze raz, za wszelkie uwagi i propozycje będę niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:35, 07 kwi 2014

Do góry
jotka napisał(a)
Spory teren Irenko macie do zagospodarowania, ale przy takim tempie i zaangazowaniu pieknieje w oczach
Te kolorowe plamy wsrod zieleni cudne
Niech Wam energii nie zabraknie

Jola, ja już nic nie kupuję, tylko grupuję i przesadzam rośliny, tu zrywałam darń i dawałam tiarelki i jakies inne żurawki, zielone z czerwonymi kwiatami
tylko to , co jest, z trudem juz obrabiam, wielki teren i mnóstwo roslin, część jeszcze nie w pełnej krasie, mnóstwo siewek, sama nie wiem, co, na razie zostawiam, a potem będę rozdawać
tu w pełni kwitną tulipany, tych na jesień kupię, są niskie, sliczne listki, zachwycają mnie

Ogrodowe zacisze 12:31, 07 kwi 2014

Do góry
Pączek magnolii gwiaździstej .

Łabędzie

Bergenia

Na berberysie młode listki i jeszcze wciąż trzymają się ubiegłoroczne owocniki.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:23, 07 kwi 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)

i wtedy jest efekt

Tak dlatego wczoraj grupowałam
mam stokrotki, jak twoje w avatarku no ciemierników nie zdążyłam dac do gruntu, ale chyba dziś, bo jadę po hortensje i one pójdą do donic

i gołąbek łazi i wybiera wysianą trawę mają u mnie gniazda w lawsonach
Mirkowy ogród (początki) 12:21, 07 kwi 2014

Do góry
szkoda, że ja prędzej nie wzięłam się za ukorzenianie no ale teraz też mogę, najwyżej z okna będę podziwiać na bieżąco, jak to wszystko rośnie a Ciebie to cały czas podziwiam, myślę cały czas o tych kulkach, jak to zrobiłaś?
Ogrodowe zacisze 12:21, 07 kwi 2014

Do góry
A to namiastka lasu iglastego (na tyłach "Grecji")

Na obrzeżach posadziłam sit rozpierzchły, funkie i paprocie. W niższej warstwie jest barwinek i fioletowe fiołki.

Mazury i mój kawałek ziemi 12:14, 07 kwi 2014

Do góry
Zakupki wczorajsze :trawki ,róże, lawenda
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:11, 07 kwi 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Miła Irenko foty dałam jak obiecałam

Nadrobię u siebie i pójdę obejrzeć, dzięki
wyspy kolorowe i po cięciu mamy przejście, bo zarosło okrutnie

i szersze widoki
Mazury i mój kawałek ziemi 12:10, 07 kwi 2014

Do góry
Poidelko dla ptaszkow tez musi być a co hehe
Mój skrawek zieleni 12:08, 07 kwi 2014

Do góry
Bukszpany posadzone, czekają na towarzystwo żurawek “Elektra Lime” lub „Lime Marmalade” lub Key Lime Pie (jeszcze nie jestem pewna) i czarnej trawki Ophiopogon planiscapus „Nigressens”

Magnolia też posadzona ale na razie bez towarzystwa.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:05, 07 kwi 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Bosko na skalniaczku, te fioletowe to chyba żagwiny, fajowskie te poduchy.....Twoje magnolie cudownie jużkwitną....................te chwile wiosną najbardziej lubię..............brakuje mi jednak tulipanów, więc podziwiam Twoje

Wiosną pięknie u wszystkich, a wczoraj był boski dzień, ogród tętnił życiem, owady, kosy, gołębie, sroki, bociany, wszystko rządzi

rok temu tulipany Trada nie zachwycały mnie, w tym są śliczne i właśnie je sadzę na jesień, podobają mi się liście i to, że są niziutkie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies