Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:17, 16 kwi 2012

Do góry
Byłam dziś z wizytą u Ani z zielonego wzgórza

https://www.ogrodowisko.pl/watek/667-ania-z-zielonego-wzgorza?page=26
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:15, 16 kwi 2012

Do góry
O, leje, zaraz policzę, bo wróciłam niedawno i oczywiście zapomniałam

Lecę liczyć

Już wiem, 3 duże Cunningham's White i 4 małe R.yakushimanum posadzone w rządku gęsto, plus przy samym stawie - kostce obwódkowej te malutkie zielone, prawie ich nie widać na dole.
Ogrodnik mimo woli 17:12, 16 kwi 2012

Do góry
Płaczące czy nie, ale kwitną, a u mnie posucha kwiatków Czekam na temperatury.
Wiosenne rewolucje w "Paulinowym ogrodzie" 17:09, 16 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

druga w kulce bukszpanowej

a kolejne doglądają

Ten piesio cudny, chciałabym takiego, dajcie mi szczeniaczka

Azlan to chihuahua przyjechał do nas z Belgii, ponieważ poprzedni właściciele chyba już się nim ''znudzili'', a u nas Azlan odżył jest bardzo zaborczy i groźny ma dwojke ukochanych wlascicieli moich rodziców, tata szukał dla niego ładnej suczki z rodowodem ale nie ma chetnych , ale mam Danusiu 6 kotków i tylko jedna nie wysterylizowana narazie, więc jak bedzie miala dzieciaczki moge chetnie oddac bo swoich kochanych zwierzatek nie oddam

a to zdjęcie specjalnie dla Danusi
Ogródkowe perypetie:) 17:07, 16 kwi 2012

Do góry
Choina jest dość delikatna, rzadka i prześwituje, ale jak będziesz cięła to się zagęści. Ja bym jednak obstawiała świerki.

Ciski niezłe.
Wiosenne rewolucje w "Paulinowym ogrodzie" 17:02, 16 kwi 2012

Do góry
paula napisał(a)

druga w kulce bukszpanowej

a kolejne doglądają

Ten piesio cudny, chciałabym takiego, dajcie mi szczeniaczka
Kwiatowe królestwo Eli 16:58, 16 kwi 2012

Do góry
Lawenda z różami ok jest, a na nią będziesz patrzeć z wysepki otoczonej ekranem z cisów.

7 mi się nie podoba bo taka oderwana od rabat.

24 żurawki różne kolory, ale posadzone co najmniej po kilka sztuk? - albo nawet kilkanaście

Rabata pachnąca nie musi mieć wszystkich roślin pachnących w jednym miejscu, bo co bedzie jak kalina zakwitnie razem z lilakiem? zapachy się pomieszają. Kalinę posadź w pobliżu placyku 1, może tam postawisz ławkę?

Hortensja pnąca na pergolę - nie bardzo, Na ścianę lub drzewo. Na pergolę róża pnąca z clematisem.

Żywopłot z ałyczy - strasznie kolczasty, podczas cięcia można się nieźle poranić, lepiej z graba albo ligustru.

Przy ganku zrób dwie symetryczne rabaty obwiedzione bukszpanem i kuliste formy na pniu posadź.
Testowe dodawanie zdjęć 16:49, 16 kwi 2012

Do góry
Takimi ciemiernikami zrobisz u nas furorę, są śliczne
Świerk serbski - Picea omorika 15:19, 16 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, moje serby generalnie wszystkie rosną w półcieniu Jak są gęsto to sypią się na miejscu styku, ale po zewnętrznej linii są ładne.

Dziękuję za odpowiedź Skuszę się w takim razie i zobaczę jak będą sobie radzić u mnie ...
Ogród - moja pasja i tęsknota za wolnością 13:56, 16 kwi 2012

Do góry
Witaj,

Ogród bardzo zadbany widać Waszą rękę czuwającą nad detalami, kamyczki, obrzeża, równiutko i czysto wszedzie. Mnóstwo roboty robicie i to się chwali. Może butlę ekranem z cisa wysokim osłonić?

Masz pieski o których myślę, żeby mieć, robiłam już rozeznanie - to Phalene? czy Papillon?
Może będziesz miała małe?
Boćkowe perypetie ogrodkowe 13:40, 16 kwi 2012

Do góry
Pooglądałam od 48 str. realizację projektu, śliczne kulki i jak mistrzowsko i równiutko posadzone. Zamiast wrzośców daj najwyżej żółtą trzmielinę albo zieloną pachysandrę.
Ania z zielonego wzgórza :-) 13:16, 16 kwi 2012

Do góry
Podczas naszego spotkania cały czas lał deszczyk, rabatki wyznaczałam ...parasolem ale to podobno koniec tej mokrej pogody i mam nadzieję, że niedługo się wszystko u Ani zazieleni. Czekam na nasze wspólne fotki ogródkowe

Pozdrawiam Cię Aniu i Twoją mamę, dziękuję za miłe spotkanie
Ania z zielonego wzgórza :-) 13:14, 16 kwi 2012

Do góry
Od strony przyszłego garażu strasznie wieje, trzeba tam gęsto wsadzić świerki serbskie.
Ania z zielonego wzgórza :-) 13:14, 16 kwi 2012

Do góry
Jeszcze raz rzut okiem na front i postanowienie, że trzeba poszerzyć ścieżkę, aby nie skakać przez rabatę. Dojście do altany powinno być wygodne

Ania z zielonego wzgórza :-) 13:12, 16 kwi 2012

Do góry
Część od strony furtki, gdzie rosną pojedynczo rozrzucone kosodrzewiny. Należy je włączyć w rabatę.

W rogu rośnie cięty świerk kłujący, postanowiłam "dokleić " go do wielkiego głazu w rogu działki

Ania z zielonego wzgórza :-) 13:10, 16 kwi 2012

Do góry
Ania tłumaczy, w jaki sposób ogołociły się jej tuje Danica - śnieg je corocznie niszczył, a więc trzeba je przesadzić. Lepiej, żeby nie rosły tak sobie po prostu na środku trawnika. Jałowce "Skyrocket" mają się za to świetnie Byłam mile zaskoczona Ania dobrze o nie dba

Ania z zielonego wzgórza :-) 13:08, 16 kwi 2012

Do góry
Tutaj mamy klasyczny przykład miejsca, które koniecznie trzeba zasłonić, żeby w ogrodzie czuć się pięknie. Wzrok biegnie ku nieciekawym widokom.

Musowo dosadzić resztę Brabantów, tak będzie najlepiej. W małym ogrodzie lepiej nie wprowadzać kolejnych gatunków w żywopłocie.

Kosodrzewiny zmienią miejsce, pójdą nieco do przodu.

Ania z zielonego wzgórza :-) 13:07, 16 kwi 2012

Do góry
Sosna na kiju jest zbyt niska jako gwiazda na tej rabacie. Postanowiłam rabatę powiększyć, tak jak widać na trawniku linię narysowaną parasolem i dać coś wyższego piennego i oczywiście obwódka z bukszpanów dokoła

Ania z zielonego wzgórza :-) 13:05, 16 kwi 2012

Do góry
Ani cieszy się, bo dowiedziała się, że japońska trzmielina szczepiona nie zmarzła zimą, a ma się świetnie. Właśnie odbijają młode listki

Ania z zielonego wzgórza :-) 13:03, 16 kwi 2012

Do góry
Kolejny problem to okolice altany, z lewej strony powstanie zawijasek jak w Ogrodzie Macieja. A tuje wrzosowate uciekną stąd, ustąpią miejsca bukszpanom - kuleczkom. Ania obiecała, że na jej kulkach będziemy się szkolić w przycinaniu bukszpanów.
Kto jest chętny?

Aha, i jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Jeśli siedzimy w takiej altanie, ta ściana od sąsiada musi być wysłonięta. Powinniśmy się w takim miejscu czuć bezpiecznie. Poprowadzimy tam dalej Brabanty.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies