Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:03, 06 kwi 2014

Do góry
Milena7770 napisał(a)
Aniu witaj napisz proszę co masz obok begoni w tym miejscu ? Trzmielina jaka ?
Ja posadziłam u siebie na obwódkę za żurawkami, ale nie wiem czy wybrałam dobra odmianę, bo czytam że ona jakaś wysoko rośnie i pnie się. W sumie jak nie będzie miała po czym to może się będzie płożyła. Noi potraktuję ją nożyczkami. Jak przestanie padać to wyjdę zrobić zdjęcie może będzie łatwiej. [img

to runianka chyba
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:02, 06 kwi 2014

Do góry
Dumanie i ustwaianie bukszpanów trzeba było zacząć. I od razu kulkowanie, nie wszystkie dały się idealnie ufryzować, ale mają tak dużo pąków nawet po przycięciu, że łądnie się zagęszczą i w czerwcu je wyrównam.

I posadzone, rozmieściłbym troszke inaczej, ale korzenie wierzby mnie blokowały praktycznie w każdą stronę.

Ogródek Ewy 11:02, 06 kwi 2014

Do góry
Moje roślinki też zaczynają się budzić. Kilka zdjęć robionych dzisiaj.
Bylinki z mojego skalniaka.

Bergenia (nazywana przez członków rodziny kapuchą).

Obsypana kwieciem mahonia.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:55, 06 kwi 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
Madżena ta czerwona już sama robiła wrażenie ... z drzewkiem robi wiele więcej ... chce się to wrażenie mieć u siebie ... a jak złożę to co mówi cała szkoła feng shui i to jak to wygląda to nie odnajduję w sobie grama przyzwoitości, która zabroniłaby mi zgapiać ...

i sama czerwona perła i magia bangua by wystarczyła ... a tu nieee ... to był tylko początek ...

nie da się nie zwariować jak się zerknie przez te kule powieszone nad buksikowym kubikiem na powierzchnię tarasu ... nie da się nie chcieć dziestu kul porozrzucanych po areale ... no to już głosiłam wiele razy ale to, że nie da się po takich fotkach nie zakochać w hiacyntach to ... to głoszę po raz pierwszy ... i już w kalendarzu ... w momencie "cebulkowym" nasmarowałam "hiacynty kurduple must have" ... jest pod "rzeka krokusów a'la Mała Mi bezwzględnie"

ogród tak pieknie kipi zielenią i kolorem, że sobie ciofałam razy kilka ... no nagapić się nie mogłam...

Madżen ale pokazanie nowej rabaty przed frontem to mnie już załatwiło na amen amenów
nie dość, że od tygodnia doktoryzujemy się z Adamo na analogicznej powierzchni ... paczymy i mniemamy wiśnie coś tam czy graby to jeszcze viva ... ba viva vel Iza ... jak nie zacząć buczeć ??? heee ... no wzruszyłam siem ... Madżenko wzruszyłam ... [/url]

oczywista oczywistość, że wiśnie nieaktualne ... graby ... nie wiem czy mogę je wrazić w glebę przed ogrodzeniem ale muszę ... czy lawenda z kostrzewą będą a'la Ulf Nordfjel ??? ... i tu kolejny banan bo o tym sporo się mówi u nas przy kawce ... zupce i kiedy tylko ... kojarzysz taki makro "plakat" z podobizną " nie pomnę czyją w jednym z ogrodów ... wariacja z nią w tle jest przeze mnie przepychana ... ale jeszcze ciiii

Madżena czekam niecierpliwie na finał tej rabaty ... czuję, że przed nami czas kiedy będzie się kofać ten ogród już przed bramą ... buźka

Iza edukuje się teraz w tym fikusie micro carpa... I po co mi to było.... Teraz sztukę bonzai muszę zgłebić. I czytam, ze nie lubi przestawiania... Jak nie przestawiac? skoro u mnie wszystko krazy tu i tam? Jak zyc?
Masz racje feng-shui must be a jak kcesz to wylookam ci donicę u mnie , tylko daj znac jaki próg cenowy wchodiz w grę, bo wiesz , że one przed przecena ponad 500 zł kosztowaly.... Napisz jaki chcesz ktal i w przyblizeniu rozmiar , bedziemy mysleć
Rabata Izowo -Ulfowa musi byc. Wprawdzie ulf nie sadzi lawendy ale jak nie spozytkowac takiego pieknego prezentu. Konweniuje z kostrzewą sina a ta z kosdrzewina poczekaj dwa tygodnie i zmeczysz. Adamo, bo na Swieta rabata musi byc gotowa. CIEKAWE tylko kto mi kupi ziwrek i go rozrzuci....
Iza graby, kosodrzewina, kostrzewa sina musza byc u Ciebie!!!

A hiacynty z moich obserwacji wynika, ze sa takie tylko w pierwszym roku jesli sie kupi zdrowe mocne cebule. Na pewno pedzone zima i potem wsadzane do ogrodu nie sa takie ladne. Moję będa wykopane, bo ta rabata znow do przeróbki..... Runianka out a na jej miejsce bedzie carex a'la Robert Broekema
Przedwiośnie ogrodu..:) 10:53, 06 kwi 2014

Do góry
Pare dni temu na rabacie z zurawkami wykopałam jedną, bo muszę trochę poluzować,( tak sie potfory rozrosły) i co znalazlam jescze male krewetki. Wyciągnęłąm ta zurawkę i próbowałam ją podzielic na 3, a w srodku móstwo kulek i już nie wiem czy to nawóz czy jaja krewetek. Te zurawki kupione i posadzone w 2012 latem. Czy to moze byc jescze nawoz czy ....to najgorsz????? Foty.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:53, 06 kwi 2014

Do góry
Tyle udało się zrobić w czwartek, przyniosłem na koniec jeszcze buksiki przeznaczone na rabate.
Była młoda godzina, ale czekało mnie malowanie całego salonu, które trwało do godzin wieczornych następnego dnia.

W piątek zrobiłem sobie przerwe w malowaniu na wypad do bylinowego co zaowocowało trawkami na rabate CHciałem zabrać też konwalniki i runianke, ale po pierwsze trzymam się listy, apo drugie nie miałem pomysłu gdzie je posadzić.

Wstępne przymiarki na rabacie, nie udało się ich posadzić, zabrakło czasu

Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:50, 06 kwi 2014

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:50, 06 kwi 2014

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:49, 06 kwi 2014

Do góry
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:49, 06 kwi 2014

Do góry
Kolejny etab to powiększenie rabaty i złagodzenie jej lini zgodnie z radą Danusi teraz już wiem, że za dużo u mnie było tych fali.

Dwa niebieskie jałowce widoczne na zdjęciu miały iśc na śmieci, ale widoczna jest również wyrwa na podwórko sąsiada, lepsze byłyby szmaragdy, ale postanowiłem, że tymczasowo jałowce zasłonią widok

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:47, 06 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Sebek nasadzenia są tak obmyślone aby było miejsce na wiszenie w odstępach co dwa metry

o żesz w mordkę jeża ... w rzeczy samej Sebek ... ja utopiona w zachwycie i spekulująca nad takim zgapieniem, zeby nie było, że zgapiam zupełnie nie zauważyłam oczywistej oczywistości, że my z Ankiem nie będziemy miały jak wisieć ... w sekundzie zamarłam w przerażeniu (bo odbierz uzależnionemu najwyższe dobro ... ) i prawie natentychmiast się uspokoiłam ... no jak co 2 metry bendzie możliwość zawisnąć to od razu mi lepiej ... tak się widzę ... mniej więcej ...

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:42, 06 kwi 2014

Do góry
UWAGA dla osób o słabych nerwach i miłości do zielonych trawników zaleca się natychmiastowe opuszczenie wątku i nieoglądanie zdjęć, grozi dusznościami, zawrotami głowy i bólem paczałek.

Po słowach wstępu zaczynam relacje z kolejnej rewolucji. Temat trawnika musze opisać bo jak patrze na zdjęcia nie daje mi to spokoju. W skrócie mówiąc tę częśc 'zielonego dywanu' moje pieski zagarnęły sobie jako swój wychodek i ile bym tej trawyły nie nasiał co roku wygląda to tak samo, żółte placki po calości, powstała koncepcja zastąpienia trawnik grysem granitowym... tą kwestie trzeba przedyskutować. Mile widziane sugestie
Rewolucji został poddany ta rabata. Na zdjęciach może nie widać jej okropieństwa, ale w rzeczywistości była to ogromna masakra.
Przed rozpoczęciem prac było tak..

Zaczęło się wykopywanie i przesadzanie na pierwszy rzut poszła prawa część, berberys przesadzone bardziej pod płot, reszta w do doniczek

Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:42, 06 kwi 2014

Do góry

Lutowe zmagamia--------poszerzenie rabatki bardzo długiej
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:29, 06 kwi 2014

Do góry
A prosze bardzo - foto robione przed chwila.
Od wczoraj leje, jakby słońce wyszło to otworzyłyby sie... ale czarne królowe to one na pewno nie są...

To sa dwa obok siebie, mają raczej zielony pasek..
Moje spełniające się marzenie 10:21, 06 kwi 2014

Do góry
Aniu a u nas słoneczko
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:15, 06 kwi 2014

Do góry
Madżena ta czerwona już sama robiła wrażenie ... z drzewkiem robi wiele więcej ... chce się to wrażenie mieć u siebie ... a jak złożę to co mówi cała szkoła feng shui i to jak to wygląda to nie odnajduję w sobie grama przyzwoitości, która zabroniłaby mi zgapiać ...

i sama czerwona perła i magia bangua by wystarczyła ... a tu nieee ... to był tylko początek ...

nie da się nie zwariować jak się zerknie przez te kule powieszone nad buksikowym kubikiem na powierzchnię tarasu ... nie da się nie chcieć dziestu kul porozrzucanych po areale ... no to już głosiłam wiele razy ale to, że nie da się po takich fotkach nie zakochać w hiacyntach to ... to głoszę po raz pierwszy ... i już w kalendarzu ... w momencie "cebulkowym" nasmarowałam "hiacynty kurduple must have" ... jest pod "rzeka krokusów a'la Mała Mi bezwzględnie"

ogród tak pieknie kipi zielenią i kolorem, że sobie ciofałam razy kilka ... no nagapić się nie mogłam...

Madżen ale pokazanie nowej rabaty przed frontem to mnie już załatwiło na amen amenów
nie dość, że od tygodnia doktoryzujemy się z Adamo na analogicznej powierzchni ... paczymy i mniemamy wiśnie coś tam czy graby to jeszcze viva ... ba viva vel Iza ... jak nie zacząć buczeć ??? heee ... no wzruszyłam siem ... Madżenko wzruszyłam ... [/url]

oczywista oczywistość, że wiśnie nieaktualne ... graby ... nie wiem czy mogę je wrazić w glebę przed ogrodzeniem ale muszę ... czy lawenda z kostrzewą będą a'la Ulf Nordfjel ??? ... i tu kolejny banan bo o tym sporo się mówi u nas przy kawce ... zupce i kiedy tylko ... kojarzysz taki makro "plakat" z podobizną " nie pomnę czyją w jednym z ogrodów ... wariacja z nią w tle jest przeze mnie przepychana ... ale jeszcze ciiii

Madżena czekam niecierpliwie na finał tej rabaty ... czuję, że przed nami czas kiedy będzie się kofać ten ogród już przed bramą ... buźka
Mój ogród - dużo pracy, trochę efektów 10:07, 06 kwi 2014

Do góry
MarlenaBH napisał(a)
(...) zaczelismy prace, znow od warzywnika, ktory dla odmiany i dla oryginalnosci mial byc okragly.

Marlenko, zlikwiduj te podkłady wokół warzywnika - trują ziemię i wszystko co w niej rośnie, zwłaszcza, że będziecie potem to jeść
Poczytaj u Skuli https://www.ogrodowisko.pl/watek/2920-pomysl-na-ogrod?page=76
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:03, 06 kwi 2014

Do góry
Aniu witaj napisz proszę co masz obok begoni w tym miejscu ? Trzmielina jaka ?
Ja posadziłam u siebie na obwódkę za żurawkami, ale nie wiem czy wybrałam dobra odmianę, bo czytam że ona jakaś wysoko rośnie i pnie się. W sumie jak nie będzie miała po czym to może się będzie płożyła. Noi potraktuję ją nożyczkami. Jak przestanie padać to wyjdę zrobić zdjęcie może będzie łatwiej. [img
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:02, 06 kwi 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Bieda jest jak miejsca brakuje, ale te czarnulki to u nas dopiero debiutują, ciekawa jestem, kto jeszcze spróbuje się z tymi nowymi odmianami u nas.......ja zachęcam im nas więcej tym więcej z nas będzie cieszyło się wiosną takimi oryginalnymi kwiatami jedynymi w swoim rodzaju i tym kolorem..........burgunt...................kolor czerwonego wina

Agatko, ja się wpisuję na listę. Niestety najpierw muszę teren przygotować. Już nie mogę pozwolić sobie na kolejną roślinę w doniczce czekającą w kolejce do sadzenia. Te doniczki są wszędzie Mus wysadzić to co jest. Mnie też podoba się burgund. W tym kolorze kupiłam też róże, już czekają w doniczkach Burgundy Iceberg i Cardinal Hume. Mam nadzieję, że w tym roku będę cieszyła się ich kwiatami. Póki co podaruję Ci kosaćce ( może to nie burgund, ale też ładne)

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:57, 06 kwi 2014

Do góry

Tu do środka wejdzie wiśnia ROYAL BURBUNDGY

Rewolucji juz większych nie będzie, teraz musze skończyć to miejsce z basenem - tylko kase trza racjonalnie wydawać
Jak skonczę (pewnie w przyszłym miesiącu) to pokażę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies