Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wersja mini mini

Wersja mini mini

stychaz 12:46, 17 maj 2014

U mnie chyba właśnie jest apogeum deszczu - leje jak z wiadra.
gusiarz 13:48, 17 maj 2014

Justyś dzięki... lecę do Gosi Malkul podpytać jakie trawki miała w ub. sezonie w donicach przy drzwiach i jak się mają tego roku
Buziak
Madzenka 09:59, 18 maj 2014

Wieloszka napisał(a)
Justynko, nadrobiłam zaległości
O Dursbanie napisała Ci już Marzenka - najlepiej do gleby, przy temp. pow. 18st.. Zabija opuchlaki forma gazowa, dlatego musi być ciepła gleba, żeby D.odparował. ALe przy polewaniu gleby nie zadziała więcej niż na 2-3cm wgłąb - musi być podany niżej. Na pewno Cię to nie pocieszy, ale i u mnie znalazłam opuchlaki, w miejscach, gdzie dopiero wiosną założyłam rabatę, a wcześniej był tam trawnik i w dołkach po żurawkach, które wywaliłam jesienią! Żywotne gadziny!
Powiem Ci, że krwawnikami to mnie zaskoczyłaś Czekam na Twoją gotową z nimi kompozycję, może w końcu je polubię
W ZC wciąż nie byłam, mam nadzieję, że sesleria jeszcze czeka na okazanie swej urody A Twoja już dotarła?
Buziaki!

Aga znane nam pogotowie radzi stosowac lancę doglebową w tem gleby +13 stopni, to wtedy dursban dziala optymalnie.
Ja moje roslińy lałam w wysokiej temperaturze i zagazować to mnie chcialo a nie opuchlaki, zbyt szybko wszystko wtedy odparowuje, działa powierzchniowo, szkodzi wszystkim wkoło a nie opuchlakom.
noemi 10:37, 18 maj 2014

Boję się tej chemii … Aga u mnie działała lancą , było ciepło i świeciło słońce , nic nie było czuć … nowych larw nie namierzyłam, ale pewnie czają się gdzieś w ukryciu .

Nie pada , świeci słońce .. uffff

stychaz 14:28, 19 maj 2014

Świeci słońce

Moje zakupy

Wzięłam łopatkę i do roboty. Zrobiłam rekonesans w donicach zlanych chemią - skuteczność - może 50% znalazłam i zbrązowiałe larwy oraz takie, które miały się w najlepsze. Wykopałam i przetrząsnęłam wszystkie hortensje. W jednej znalazłam jaja.

W jednym cisie też
stychaz 14:32, 19 maj 2014

Słoneczko

Między obwódkami bukszpanowymi będzie żwirowisko z ławeczką
stychaz 14:38, 19 maj 2014

cisy i bukszpan w oczekiwaniu na przycięcie

szałwia się szykuje
stychaz 14:48, 19 maj 2014

Dla Eli poglądowe zdjęcia przyrostów cisowych:

- zmarznięte brązowe pąki

- przyrosty na cisach, które są na wiecznej patelni i nie miały osłoniętych "nóg" i przy okazji były najpóźniej sadzone mają inną barwę pąków, niż te które mają osłonięte korzenie. Przyrosty są na początku bardzie żółte (trochę brązowe).

Dodam, ze na obu seriach zdjęć są dwie różne odmiany cisa: na samej górze baccata, poniżej hicksii.
gierczusia 17:33, 20 maj 2014

Dzięki Justyna .. Ja mam baccata...ale moj nie wygląda ani jak u Ciebie na górze ani jak na dole.. Mam formę pośrednia ...kształt jak na dole a kolor jak na górze .... Liczę na to ,że wszystko z nimi będzie ok.. Póki co , moim się nie pogarsza
Dziekuje
gierczusia 17:35, 20 maj 2014

A musze Ci powiedzieć ,że jak dziś po długim czasie zajrzałam do twego ogródeczka , to sobie pomyślałam , jak one ( Twoj i mój ) są zupełnie różne .. Twój zgeometryzowany , uporządkowany..a moj ... Busz ... Pewnie dlatego ,że geometrii mam w robocie nadmiar

Ps.. Jest naprawdę pięknie

Ściskam