Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:45, 04 maj 2014

Do góry
Weekend majowy upłynął nam niestety zbyt szybko, trochę się działo. Nie ominęły nas problemy, zachorował nasz pies.Ale mamy nadzieję, że szybko wróci do zdrowia.

Za to na pogodę poza sobotą nie można było narzekać. Coś tam więc w tzw. międzyczasie robiłam ogrodowo.

Wczoraj byli nasi przyjaciele, zrobiliśmy kociołek z pieczonkami i graliśmy w karty. Wiem, że mnie podczytują , więc pozdrawiam serdecznie

Dawno Wam nie pokazywałam pewnego miejsca, a sporo się tu ostatnio działo Ciekawe czy się zorientujecie?

Już wiecie? Powstaje moja ulubiona pinowa aranżacja Brakuje mi jeszcze kilkunastu kulek dużych i małych i 3 dużych doorenbos na 2 rząd i będzie miodzio

Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 19:45, 04 maj 2014

Do góry
Witam wszystkich. Mam kolejny problem i bardzo proszę o radę. Po czterech dniach mojej nieobecności w domu po powrocie zastałam takie hortensje Posadziłam je dwa tygodnie temu, a w ostatnie noce były przymrozki. Czyzby zmarzły? Co mam teraz z nimi zrobić? Obciąć kwiaty czy zostawić?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:45, 04 maj 2014

Do góry
Długo się zastanawiałęm czy pokazywać brzydkie fotki z trwania prac, ale w sumie co mi tam
Zaplecze pokazywane było tutaj może na 3 zdjęciach, głównie z powodu mojej małej sympatii do tego miejsca. Postanowiłem to zmienić, a że funduszy na ten cel nie było to zrobiłem z tego co było w mojej prywatnej mini szkółce
W trakcie prac, 'zabytkowe' krzesłko się załapało

Cofamy się do tyłu... widać pseudo ciurkadełko, trwają negocjace nad pozbyciem się białego żwirku, który ma śmieszną historie

Totalne łubudu, przy okazji kolejna walka z podagrycznikiem

Wykopane co miało być wykopane, troszke wygrabione

Więcej zdjęć z etapu prac nie mam. Kolejne to efekt finalny nie skończony, ale to w nadchodzącym tygodniu.
Szmaragdowy Zakątek 19:43, 04 maj 2014

Do góry
A teraz czas na pismo obrazkowe.
Najpierw zakupy…kilka kolorowych roślinek

i ciężka logistyczna praca, czyli co, gdzie i dlaczego akurat w tym miejscu…
prawa strona rabatki pod tujami

lewa strona

kolejna rabatka

i jeszcze jedna
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 19:42, 04 maj 2014

Do góry
Trochę jeszcze fotek z ogrodu. Ostatnie tulipany, sosna i perukowiec

Książ 19:37, 04 maj 2014

Do góry
Ogród w budowie - nieustającej 19:35, 04 maj 2014

Do góry
Róże w tym roku bardzo duże i całe w pąkach, chyba zaczną kwitnienie w maju...

Róże pomarszczone kwitną już od dwóch dni:

Rabaty wypełnione, lada moment pojawią się j kwiaty

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 19:33, 04 maj 2014

Do góry
Tu jeszcze nie dokończone z brzegu. Ma być część z kamykami , resztą z korą i coś jeszcze muszę dosadzić koło jałowców, jakiś akcent bordowy

Na pierwszym planie 3 szt. bukszpanów posadzone teraz, później będą formowane, teraz za późno chyba na cięcie.

Tu rząd żurawek zielonych i bordowych i jeszcze muszę wymyślić za nimi rząd czegoś

Ogród, który ciągle zmieniam 19:33, 04 maj 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)
bylinówka

oregano tworzy ładne żółte poduchy

widoczek

nad stawikiem

pięknie wygląda Twoja bylinówka masz tyyyle miejsca, ja niestety nie upcham tylu roślin oregano świetne !
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:30, 04 maj 2014

Do góry
udało mi się posiać na 2/3 terenu - poniżej skrótowa relacja

poziomowanie spadków

walcowanie.... a tle to co nie zostało obsiane...

kolejne zagrabienie a potem już siewniczek ręczny i do dzieła podzieliłem na strefy i szło w miarę sprawnie,,,,przy krawędziach ręcznie gęściej (trawa graminex sport)

kolejne grabienie po posianiu

no i podlewanie....

a tak to wygląda od sąsiada z okna dachowego

zasiane 2 maja - teraz jest nieco zimniej - także podlewam i uzbrajam się w cierpliwość
trzymajcie kciuki!

Gdzie diabeł nie może... 19:30, 04 maj 2014

Do góry
A tak po interwencji malarskiej

1- klon czerwony, dziś zamieszkał na rabacie (troszkę go domalowałam bo na zdjęciu nie wyszedł )
2- hortensje bukietowe Renhy
3- azalia Fireball

domalowałam kwiatki roślinkom a na dole żurawki ? dalej z prawej pociągnę temat hortensjowo-rhododendronowy ale na razie pole pole łyse pole

Co myślicie ?
Ogród do kwadratu 19:29, 04 maj 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Ścianka wodna uruchomiona

Sliczne zestawienie kolorów. Kociakowi tez chyba miejsce przypadlo do gustu
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:28, 04 maj 2014

Do góry
Anitko, bo zamiast zrobić raz a dobrze, kombinuję jak koń pod górę
Sadziłam cokolwiek co mi się spodobało, jak jeszcze dom nie był gotowy, bez "pomyślunku". W zasadzie najlepiej byłoby wszystko wykopać, pogrupować i zasadzić raz jeszcze. Byłoby super. Ale musiałabym mieć ze 4 ludzi do pomocy i z tydzień chociaż czasu No i nie o tej porze roku, w marcu najlepiej.. ech

Ale że się nie da, kombinuję sama. Mam nadzieję dobrze wykombinuję

A na razie przekształciłam to:

w to
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:27, 04 maj 2014

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Cudne widoczki) Piekne masz klony Pozdrawiam serdecznie

Danusiu widoczki dla ciebie , ale nie klonów..........przedstawiam kalinę sztywnolistną

Książ 19:26, 04 maj 2014

Do góry
Mały ogród pod Białymstokiem 19:25, 04 maj 2014

Do góry
gruba_dynia - dzięki - w sumie wiem już czemu wielu sobie daruję taką harówę zobaczymy jak z efektem....ale po kolei...

cała akcja trwała ponad tydzień - i niestety nie zakończyła się pełnym sukcesem - posiałem na 2/3 trawnika - reszta czeka na siły i czas

poziomowanie spadków

w wolnej chwili kolejne zakupy: 3 świerki serbskie, 5 choinek kanadyjskich oraz robinia akacjowa szczepiona odmiana tortuosa

no i poziomujemy dalej

walcowanie.... a tle to co nie zostało obsiane...

kolejne zagrabienie a potem już siewniczek ręczny i do dzieła podzieliłem na strefy i szło w miarę sprawnie,,,,przy krawędziach ręcznie gęściej

no i kolejne grabienie po posianiu

no i podlewanie....

a tego widoku najbardziej zazdroszczę sąsiadowi )) z jego sypialni na moją działeczkę...nie pytajcie co tam robiłem

widok na robinię z salonu - planuję ją wkopać za tarasem na trawniku

a tu chyba finalne ustawienie donic przed wejściem

Ogród w budowie - nieustającej 19:25, 04 maj 2014

Do góry
Powrócona do was, wklejam majowe zdjęcia. Masa roślin kwitnie, przezimowały mi ogóreczniki, porcelanka, czyli to co nie miało prawa przeżyć.
Na początek jednak szklarenka, czyli jaśmin, czyli "gelsomino". Nie macie pojęcia jak cudownie pachnie i jak dużo jest tych kwiatów na pędach. Ciągle pojawiają się nowe.

Oleandry:

A tutaj już wieści z rabat:

Waleriana pirenejska, która moim zdaniem może być drugą werbeną patagońską, już zakwitła. Mam dylemat, czy obciąć kwiatostan i czekać na drugi rzut nasion, czy czekać aż zawiąże nasiona teraz, bo może już w tym roku by się wysiała.

Gdzie diabeł nie może... 19:22, 04 maj 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)

Jeśli masz hortensję bukietową to na pewno zakwitnie, jeżeli ogrodową to przemarznięta nie da kwiatów w tym roku.
Mówiąc szczerze na zdjęciu nie widzę azalii, widzę tam 2 Rhododendrony...
Jak rośliny podrosną będzie trochę ciasno zrezygnowałabym z dokupienia azalii, brakuje ci roślin niskich na przód, przed hortensje pasują żurawki jakieś niskie trawki, niższe hosty...

Miałaś rację tam potrzebne hosty albo żurawki. Te hosty co sadziłam kończą się na wysokości świerka. Dalej nie ma nic z przodu i dopiero na końcu zdjęcia po prawej jest jedna To może jednak czerwona żurawka? Pasowałaby to tego klonu co zamieszkał dziś na rabacie razem z bliźniaczką dla Renhy:

tak to teraz wygląda:

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 19:21, 04 maj 2014

Do góry
Dzisiejsza praca i częściowo zrobiona rabatka, jeszcze nie wszystkie nasadzenia ale już można popatrzeć.

Po lewej dosadziłam lawendę i begonię i na pniu wierzbę

Ogrodowe przygody 19:20, 04 maj 2014

Do góry
Alisonek jak w końcu przyjedziecie mogę Wam dać kawałek odętki rudbeki funki i pysznogłówki
fotka z 2013
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies