Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:18, 03 kwi 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)

szafirki szaleją, nawet te przesadzone widać

Czekam aż moje będą tak wyglądać - kocham je za ten kolor, ale nienawidzę za te liście
Przycinanie - cięcie drzew owocowych - zabezpieczanie ran 21:16, 03 kwi 2014

Do góry
madzielena napisał(a)
No i na koniec prośba o pomoc w formowaniu drzew posadzonych jesienią ubiegłego roku

jabłoń malinowa na podkładce silnie rosnącej - antonówka

Grusza konferencja na podkładce z pigwy

jabłoń papierówka na podkładce z antonówki

Zrobiłam błąd nie przycinając w tamtym roku po posadzeniu gałęzi. Czy mam je przyciąć teraz? przewodnik o na wysokość 30-40 cm nad ostatnią parą gałęzi, dolne o 1/5? Czy zakładać klamerki na gałęzie? Nie zrobiłam dotychczas z nimi NIC

Ad.1

Ad.2

Ad.3

Leśne Wzgórze 21:15, 03 kwi 2014

Do góry
Fotki wiewiórek superaśne... i zrobić 3 na jednym foto to sukces.. tak potrafi tylko Bogdzia... czytałaś jej wierszyk??? Tu masz link.. po protu rewelacja.. bajka o wiewiórkach

I doszłam co to za tulipan. to CORSAGE
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 21:14, 03 kwi 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Nie znam tej firmy. Też polecam Benex www.cebule-kwiatowe.pl

do końca lutego mają rabat 7%. Jak chcesz możemy wspólnie coś zamówić, bo sama też naskładałam roślinek na 200 zł (przy 200 zł wysyłka kurierem gratis).

Moje hosty z ich "hosta-mix" z ubiegłego roku - 5 szt za 16 zł jakoś:

W sobotę wybieram się do Łodzi - okolice ikea - po te skrzynie o których pisałyśmy. Na miejscu, po 18 zł/szt jakbyśmy razem pojechały, może rabat by dali?

pozdrawiam

Wszędzie mi się rzucają w oczy przepiękne ławki.... zdradzisz gdzie swoją kupiłaś....
Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:13, 03 kwi 2014

Do góry
Co to może być, proszę o poradę. W zeszłym roku o tej porze też było, w ogrodniczym sprzedano mi jakis specyfik do pryskania, nie bardoz działał, wkurza mnie to i obrzydza, bo włazi do domu nawet przez zamkniete okna, kratkami entylacyjnymi i siedzi na oknach. Wyglada jak miniaturka czerwonego pajaka. JAk to zwalczyć, a może czymś odstraszyć, mam dwójkę małych dfzieci, proszę o pomoc.
Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 21:12, 03 kwi 2014

Do góry
dziś wiankowe inspiracje.....

a to mój number 1

Przycinanie - cięcie drzew owocowych - zabezpieczanie ran 21:12, 03 kwi 2014

Do góry
madzielena napisał(a)
śliwka odmiany nie znam, ale dawała fioletowe niezbyt duże owoce, w dodatku w połowie robaczywe. Nie robiliśmy z nią nic oprócz wycięcia jednej gałęzi, która rosła zbyt nisko i nie dało się w ogóle podejść do drzewa przez nią.

Aby owoce nie były robaczywe trzeba stosować opryski przeciwko owocówce śliwkóweczce. Ważne, czy owoce są smaczne, kiedy nadają się do zbioru. Jeśli nie zależy Ci na owocach a jedynie na cieniu, to nie tnij w ogóle.
Z cięciem starych śliw postępuje się ostrożnie. Poczytaj tu
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:11, 03 kwi 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
Już nic nie rozumiem, Gołym okiem nic nie widać, a na zdjęciu ewidentnie pokazuje kolor. Black Tulip

Kasiu, kwiatuszek będzie jak talala, przecież widać, jak ty możesz mieć wątpliwości,, moja Genie, też wyglądała na pąka liściowego, jak się zaczął rozwijać miałam zwątpienie, Kasiu moje gratulacje, jesteś chyba jedyna z Black Tulip na ogrodowisku

mektarynka i migdałek pięknie kwitną i super fotki cyknęłaś
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:02, 03 kwi 2014

Do góry
Magnolie pośrednie, które najpóźniej wchodzą w okres kwitnienia i są jeszcze w pąkach cieszą mnie najbardziej, bo mogę cieszyć się ich kwiatami wkrótce po tych, które już przekwitną

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:55, 03 kwi 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)

Cudne te morelowe i mają śliczne liście ..... jak na tulipany. Aniu podawałaś nazwę? Jeśli tak to przegapiłam i proszę napisz jeszcze raz.
Ogólnie nie lubię tulipanów, ale te są chyba dość niskie, fajny kolorek mają no i te liściory we wzorki

piwonia koperkowa nawet w takim stadium daje czadu, mam nadzieję, że będziesz robić jej systematycznie zdjęcia - na razie u Ciebie pooglądam i jak mówisz że daje radę w piasku to może też sobie zafunduje

hihihihi wszystko od Ciebie zgapiam - wybacz ...

A se zgapiaj... nazwy nie podawałam, ale być może jest to TULIPAN CORSAGE .. kolor pasuje i reszta. Takie też kupowałam... miały być gdzie indziej,. ale tam są inne.. wiec może to te

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:51, 03 kwi 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
Agatko, Ty to masz cuda w ogrodzie.

Iwonko, ale ile przy tym pracy...........staram się też ogród wypełniać iglakami, żeby mieć mniej tej pracy

Jodełka z sosenką

alejka z iglaków'

mój serbuś

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:49, 03 kwi 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Bożena, akurat w tym miejscu jest prawie sam piasek Żółty piasek.. i to głęboko.. ten fragment rabaty dorobiłam na miejscu w któym trzymałam piach i miałam posadzić tam coś co lubi sucho. Kupiłam piwonie, nie miałam pomysłu gdzie ja wcisnąć to poszła do piasku I tam została.. stwierdziłam, że jej to pasuje, to niech rośnie ..

Za to twoje martagony posadziłam w piękna glinę... jak sie dogrzebią korzeniami niżej.. to dojdą to zakopanego niedorobionego kompostu z trawy.. jak na razie nie narzekają, że rosną w tak ciężkim podłożu...
Patrz jakie piękne

I widok od góry.. widać tam twoje ciemierniki Malutkie, ale jest ich sporo

No to moja piwonia powinna lepiej wyglądac bo moja ziemia taka sama. U mnie martagony dopiero z ziemi wyszły , jutro zrobię zdjecie.Te faktycznie pieknie rosną i ciemierniki też widziałam, ja takie siewki sadze pojedynczo do doniczek i przed zima sa juz duże to idą do ziemi , czekam własnie zeby przymrozki się skończyły i bede sadzic.
Zakochana w ogrodach 20:46, 03 kwi 2014

Do góry

Buksiki mam trzy, chciałam zrobić dwie kuli i jeden stożek.
Ogród do kwadratu 20:45, 03 kwi 2014

Do góry
Iwona - czosnki są u nas w ogrodach wciąż mało spotykane... szkoda bo są przepiękne! Zapraszam serdecznie

Agatko - posadziłam dzisiaj resztę buksików na różankę... I efekt bardzo mi się spodobał! Przysłonił się warzywnik, a nie ma efektu ściany. Wiadomo, że krzewy będą rosły, ale na szczęście to potrwa Przymierzam się do ML . Mikre sadzonki to u mnie graby... naprawdę są malusie, ale tu dla odmiany szybko ich przybędzie (jak się przyjmą)...

Witam Aga - cieszę się z wielbicielki fioletów ja też kocham ten kolor. Pięknie wygląda solo, ale jeszcze piękniej z bladym różem, bielą, niebieskim... a nawet mocnym biskupim ...polecam te połączenia. I koniecznie uwzględnij trawy ozdobne...

Anitko - ja też czosnków nie ruszałam... Lena pisała, że nie trzeba... mogą rosnąć kilka lat na tym samym stanowisku... sprawdzimy . Powiem ci, że widać że jest ich więcej....to chyba z młodych cebulek. Zobaczymy czy wszystkie zakwitną

I wczorajsze zdjęcia
Trochę podkulkowane i wyrównane poczochrańce...

i powoli wiosna w donicach...

to chyba sesleria... nie wiem... ale podoba mi się jak kwitnie

Różaneczniki - choroby i szkodniki 20:45, 03 kwi 2014

Do góry
Proszę o pomoć w diagnozie, wstepnie doczytałam, że to może byc grzyb.
Pewnie gdybym przeczytała wątek od początku to bym nie zadawała tego pytania, ale przyznaje się beż bicia nie mam na to czasu dziś
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 20:43, 03 kwi 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Bardzo mi się teraz podoba miodunka

No i moja magnolka - no trudno - muszę wkleić wszystkie trzy kwiatki

Czy to może magnolia Nigra
Byłam dziś u Kapiasów były Susan, Betty i jeszcze jedne.
A ja chcę Nigrę albo Genie.
Przycinanie - cięcie drzew owocowych - zabezpieczanie ran 20:42, 03 kwi 2014

Do góry
madzielena napisał(a)
Mam ogromną prośbę o pomoc w przycięciu starych drzew owocowych, które wyglądają następująco:

wiśnia, odmiany nie znam, w zeszłym roku po owocowaniu obcięliśmy przewodnik ponieważ nie dało się z niej zbierać owoców i była za wysoka. Tej wiosny w ciepły dzień zrobiliśmy cięcie sanitarne, nie było wiele do cięcia. Wycięłam również gałęzie rosnące do wewnątrz korony oraz te, które wyraźnie o siebie ocierały. Co dalej z tą wiśnią zrobić? Cięcie wiśni, jak rozumiem, po owocowaniu?

Czy takie cięcie ma sens? 5 gałęzi do skrócenia - czy tej wiśni nie zaszkodzę?

Madziu, ponieważ temat jest obszerny o cięciu odnawiającym poczytaj tu

Dodam, że nie powinno się w jednym roku przeprowadzać drastycznych cięć.
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:41, 03 kwi 2014

Do góry
Mirella moje rosną w pełnym słońcu i w półcieniu, całkowity cień raczej nie wskazany , nie lubią ciężkiej mokrej gleby a młode rośliny na zimę lepiej lekko okryć - starsze duże kępy mają własną osłonę bo liście usuwamy dopiero wiosną
dostałaś szafirową

te kolorki będą dopiero za 2-3dni
Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 20:38, 03 kwi 2014

Do góry
mój płot też będzie kiedyś tak wyglądał......

moje wnuki będą się nim cieszyły.....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies