Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w cieniu brzozy

Ogród w cieniu brzozy

Enya73 15:29, 29 maj 2014

laurowisnia napisał(a)
Lubię jak zakwitają te niebieskie kwiatuszki, obok magnolia, może zakwitnie?

Witaj AgatkoOdkryłam kolejny prześliczny ogródek w moim ulubionym stylu Niebieska aranżacja zachwycająca Pozdrawiam serdecznie
alinak 15:38, 29 maj 2014

Agata twój. ogród na razie z różami kojarze bardziej niż z japońskim .ale powiem tak ....widzę tam dobre warunki do stworzenia stylu japońskiego. czy tylko chcesz zrobić elementy tego stylu ,cz wiernie go odtworzyć......
ewsyg 08:16, 30 maj 2014

Agatko, czy dałaś tej róży jakąś podporę, czy sama sobie tak fajnie radzi ? Jak duży jest ten krzew ? Pytam bo też kupiłam rhapsody in blue i będę ją w tym roku sadzić. Ile miejsca muszę dla niej zarezerwować ?
Ile lat ma ten krzew ?
renatamama3 09:32, 30 maj 2014

Agatko ,na pergoli ma sympathie ,tak kwitła w tamtym roku ,oraz Etiude lub Parade .
Milka 13:48, 30 maj 2014

Obejrzałąm świeżą porcję zdjęć i ! widzę, że i u ciebie jest pąk na parasolowatej, ależ szczęściara jesteś, u Agatki zakwitła, ja nadal czekam, moje 3 się bardzo ciągają lilak cudowny, skarpa ma coś z powiewu japońskiego, Rhapsody niesamowicie wielka, jednym słowem raj, tylko ciepełka nam trzeba
Agatko, częściej foty dawaj...i ten niebieski dywan, ach
Pszczelarnia 13:53, 30 maj 2014

Czyli C. Spry potrzebuje solidnego podparcia? I jak to uzyskać w moim ogrodzie (pytanie retoryczne)?

Kondziu, a ja tworzę ogród bylinowo-różany i preriowy.
akanta 14:02, 30 maj 2014

laurowisnia napisał(a)
Jest tam hortensja pnąca, a przy schodach jest wiciokrzew japoński Aureoreticulata, ten ostatni łatwo rozmnożyć, może nawet coś tam się samo ukorzeniło, pisz jeśli Ci się podoba.

Skarpa w zbliżeniu

I róże plus coś

No nie wiem czy u ciebie byłam,tyle nas tu przybyło.Ale na szczęście jestem.Wpadłam wprost z furtki na kolkwicję ,rzuciła mi się bo i u mnie właśnie pierwszy raz zakwitła.Lecę dalej a jeszcze popatrzę na piękną różę.
akanta 14:48, 30 maj 2014

ewsyg napisał(a)
Agatko, czy dałaś tej róży jakąś podporę, czy sama sobie tak fajnie radzi ? Jak duży jest ten krzew ? Pytam bo też kupiłam rhapsody in blue i będę ją w tym roku sadzić. Ile miejsca muszę dla niej zarezerwować ?
Ile lat ma ten krzew ?

Może mieć pędy nawet do 3 m dł.jeśli niue będzie przycinana.Wielka ,ponad 5 m szer.jak się jej porozpina pędy na boki aby więcej miała pąków.
laurowisnia 08:25, 03 cze 2014

Kondzio napisał(a)
Zauważyłas moze ze kazdy kto chce w ogrodzie stworzyć harmonię ogrody bylinowo różane dodaje wątek Japoński czy chiński bardziej chyba buddyjski ja naprawdę sie noe śmiałem bo sam tworze podobny ogrod ale ty masz do tego warunki i bardziej dojrzały ogrod ktory mnie powalił na kolana

Myślę, że to chodzi pewnie o fakt, byliny i róże nie są całoroczne, brakuje nam czegoś w tym czasie i każdy poszukuje jakieś zastępstwo. U mnie ono powstaje gdzieś tam po kątach ogrodu, kiedyś może uda mi się- jak dojrzeje, połączyć to w całość.
renatamama3 08:32, 03 cze 2014

Agatko,donoszę ,że stożek a nawet stożki lawendowe nie kwitną .Wyobraź sobie,że znalazłam miejsce na Wisterę .pozdrawiam