Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pszczelarnia 08:19, 18 sie 2022

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A wnękę z zegarem opanował bodziszek Rozanne.

To on będzie taki duży?

Też lubię zdjęcia rozgardiaszu. Są takie optymistyczne - najpierw jest bałagan a potem powstaje coś pięknego
Osiedlowy ogródek 00:03, 18 sie 2022

Do góry
To ten, który mam na dłoni
Dam mu jeszcze jeden dzień na dojrzenie

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 23:08, 17 sie 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Haniu, Agnieszko, urosły hortensje bardzo, jednak zajęło im to kilka lat . Nie pamietam, kiedy je sadziłam, ale miały wtedy po kilka łodyżek. Nie znajdę teraz zdjęć .
Najwcześniejsze zdjęcie mam, gdy są już zgrabnymi kulkami - rok 2017:

A takie w 2018:

I teraz:

Co ty robisz tym hortensjom, że tak szybko urosły ci takie giganty I jakie piękne i zgrabne te kuleczki Ciurkadełko brzmi ciekawie
Pszczelarnia 22:38, 17 sie 2022

Do góry
Kwitnie złocień (będę go zimować w gruncie w szklarni, świeży nabytek) i ma piękny kolor.

A wnękę z zegarem opanował bodziszek Rozanne.

Pszczelarnia 22:32, 17 sie 2022

Do góry
I jak zwykle panuje okropny rozgardiasz. Próbuję ogarnąć ważną część ogrodu. Na froncie. Wiosną wycięliśmy stare świerki.

Pszczelarnia 22:25, 17 sie 2022

Do góry
Ta hortensja jest zjawiskowa, to jakiś Magical ... .

Kwitną już cyklameny

Pszczelarnia 22:21, 17 sie 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Czytałam artykuł o brzozach w jesiennych barwach. Pisali, że to normalny objaw, bo mimo teoretycznie sporej ilości opadów, ich system korzeniowy jest zbyt płytki, aby czerpać wilgoć z głębszych warstw gleby. Na powierzchni jest piekielnie sucho. Brzozy ratują się zaprzestaniem dokarmiania liści.

Ta jedna para rąk dokonuje prawdziwych cudów w Twoim ogrodzie. Gdyby w zapasie była cała rzesza pomocników, to strach pomyśleć, co by się działo.
Jak tam pomidory w szklarni w tym sezonie?

Pomidory dobrze i w gruncie, i w szklarni. W szklarni chwilowo mieszkają 2 małe kotki.

Wstawiłam metalowe obrzeża, tutaj zawsze miałam problem i z korą ze ścieżek i z utrzymaniem linii trawnika. Ciężkie bardzo. Ciągle jeszcze poprawiam trawnik po wykopkach wodnych.

Pszczelarnia 22:13, 17 sie 2022

Do góry
tulucy napisał(a)
Trochę jest takich "zmór". U mnie teraz łoboda ogrodowa. Z trzech siewek,w dodatku dwóch zmaltretowanych przez psa, po dwóch latach mam las... W pierwszym roku byłam zadowolona, bo ponoć ona działa jak strach na krety i nornice. Sprawdziłam i nie potwierdzam. Nornice chodzą sobie obok. Właśnie staram się ja usunąć w miarę możliwości, zanim zdąży rozrzucić nasiona. Nie pasuje mi też jej zastosowanie kuchenne, jako czerwony szpinak wygląda mocno nieapetycznie.

Hastatę mam od ładnych paru lat, sama wysiałam z kupnych nasionek. Do tej pory ładnie się trzyma, nie sieje się zbytnio (ale może jak zwykle za dobrze pielę chwasty wiosną).

Moja szklarnia tylko na pomidory i paprykę. Nic więcej tam nie zmieszczę. Może co nieco na półkach, jak już em mi zrobi docelowe.

Łobodę - na szczęście - łatwo można wypielić. U mnie pod kontrolą.

Pszczelarnia 22:11, 17 sie 2022

Do góry
darkowa napisał(a)
Pszczółeczko ,już wiem co mam

Otóż jest to ......kozłek lekarski
no cieszę się, bo podoba mi się

czy miałaś? bo kojarzę że tak. Jakie masz przemyślenia

Waleriana! Super zawsze. A u mnie zadziwiająco dobrze ma się agastache rugosa

Pszczelarnia 22:09, 17 sie 2022

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Nie wiem czy doczytałaś u mnie o podlewaniu, więc jeszcze u Ciebie wklejam

Mam Huntera, spryskiwacze + linie. No i czujnik wilgotności, żeby się nie podlewało kiedy pada. W upały system włącza się codziennie w nocy, spryskiwacze na jakieś 20 minut, a linie na 1,5 godziny. 2 lata temu coś tam się zepsuło i w największe upały podlewania nie było przez 2 tygodnie. Nie było mnie wtedy w domu, po powrocie myślałam, że się zapłaczę. Najgorzej wyglądały hortensje i dereń kousa, myślałam, że się nie pozbiera. Nie wiem jak to będzie w sytuacji, gdy wody zabraknie... Pewnie pół ogrodu mi padnie. A na preriowy w moim cieniu nie ma szans.

Dziękuję. Ta hacone u Ciebie robi za całą prerię.

Czosnki teraz.

Pszczelarnia 22:07, 17 sie 2022

Do góry
zawitka napisał(a)
Uciebie dowiedziałam się że są inne odmiany werbeny mam tylko tę zmorowatą patagońską ale i tak ją lubię .

Cudownie u ciebie zawsze masz urokliwe łany i tyle roślin. Pozdrawiam

Zawitko, jest gąszcz.

Pszczelarnia 22:05, 17 sie 2022

Do góry
Urszulla napisał(a)
Rzadko ostatnimi czasy bywam u Ciebie, ale jak już wlezę w wątek to trudno wyjść czytałam Twoje rozważania o kilku ogrodnikach, co jest zupełnie zrozumiałe do trawnika i żywopłotów łatwo przysposobić osobę, gorzej z rabatamiU siebie właśnie pracowałam nad cedowaniem męskich prac młodszemu synowi i dzięki temu mogę jeszcze działać w rabatach.

Ty jesteś najlepszą ogrodniczką od kwiatków, szklarni i warzyw, chyba się nie mylę I w samym tym zajęciu można się zapaść na długi czas pamiętam wygląd warzywnika z bukszpanami....teraz to już nie ten sam styl szklarenka urocza.

Co do werben, spojrzenie może być różne Hastata wysiewa się u mnie bez problemu, odbija z sadzonek i wydaje się być mniej uciążliwa. Ale patagońska, to tak jak piszesz " zmora" I to nie z powodu wysiewu, kwiatki też nie są problemem bo delikatne, ale problemem u mnie jest kępa. Zwykle to, jak krzew wielkie i wyrywając uszkodzenie w ziemi jest znaczące. Zwykle wyrywałam w marcu po roztopach, żeby wogóle ją usunąć.

A jak pszczoły?

Pszczoły tylko na kwiatkach. W ulach nie mamy pszczół. Może w przyszłym roku pozyskamy nowe roje. Chyba tylko w kwiatkach i żywopłotach oraz w prowadzeniu drzewek mam wprawę.

W ogródku Martki 21:37, 17 sie 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Są też zagadki zoologiczne.
Na klonie Ginnala znalazłam taką mozaikę. Spotkałyście się z tym?

Inni też mieli ten problem

Z tekstów wynika, że to przyszłościowo żerować będzie na brzozach.

Ogród Basi i Romka 21:25, 17 sie 2022

Do góry
A dziś takie coś mi odwiedziło rabatę, myślałam że może to karczownik, ale raczej nornica wszystko poryte, raz, przy raz i kilka małych otworów, tam gdzie było podlewane

A, że uschła nam mała czeresnia, zeszłym roku posadzona, myślałam, że to karczownik, by sprawdzić wykopałam tą młodą czereśnie, chciałam sprawdzić jej korzenie czy ma podgryzione i znalazłam kolejne paskudztwo wyczytałam, że to guzowatość korzeni, musieliśmy nie wiedząc co to, taką chorą kupić i posadzić, no bo w jednym sezonie tak by się te guzy rozrosły?a aż takich dużych przy sadzeniu na pewno nie było, bo byśmy zwrócili na to uwagę na tym zdjęciu, to nie są bryły ziemi , to te guzy takie duże

Osiedlowy ogródek 21:24, 17 sie 2022

Do góry
Kwatery wypełnione po brzegi, kipią od warzyw
Pomidory wciśnięte wszędzie, gdzie się dało

Osiedlowy ogródek 21:20, 17 sie 2022

Do góry
Od przodu niższe odmiany

Z tyłu wyższe

Koktajlowy busz

I ogórkowo-paprykowo-cukiniowo-bakłażanowy z domieszką pomidora

Osiedlowy ogródek 21:15, 17 sie 2022

Do góry
Niczym nie pryskane rosną jak szalone wyhodowane od nasionka

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:14, 17 sie 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Trochę łąki bo "dawno" nie było

Sylwia, łąka to uczta dla oka. Czego tam w niej nie ma Dzięki, że miałaś czas wrzucić taką dawkę zdjęć.
Jaka to odmiana werbeny? Żyłkowana? Piękna.
Osiedlowy ogródek 21:12, 17 sie 2022

Do góry
Johanka especially for you

Świeżutkie, dzisiejsze pomidorowe foty

April podbija las... 20:54, 17 sie 2022

Do góry
April napisał(a)
No nigdy nie miałam tak przeźroczystej wody jak teraz. Widzę każdą igiełkę na dnie.

Trochę spóźniona moja reakcja, ale wzdycham do misy oraz do tej pitupitu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies