Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

ElzbietaFranka 23:28, 01 maj 2023

Też dzisiaj sądziłam drzewka, krzewy i kocimiętki.
Darń zrywałam aby krzaki pecherzycy posadzić. Jutro dalsze sadzenie właśnie dalie ma parę krzaków.

To drewno opalane. Efekt jest jak widzisz cały pokój.
Teraz dla kontrastu zawiesić coś jasnego.
ElzbietaFranka 23:35, 01 maj 2023

Urszulla napisał(a)

Piękny ciemiernik olbrzym. Jak jesienią taki zobaczę to sobie kupię. Jednak co tu dużo mówić to jedyny kwiat zimowo- wiosenny który tak długo kwitnie. Nawet przekwitają mają piękne pastelowe kolory
Urszulla 01:29, 02 maj 2023

Sylwia, czy pamiętasz jak kilka lat temu, gdy byłam u Ciebie, dawałaś mi sadzonkę jakiegoś wytrzymałego powojnika? Czy Ty masz go jeszcze czy po powodzi zginął?

Wyobraź sobie, że ten patyczek wsadzonyc wtedy w ziemię wypuścił właśnie listki...a myślałam że się nie przyjął.......chyba?????się??? nie mylę???? Czekam do lata co będzie się działo.

Poza tym, Łukasz dziś rozebrał drewutnię sam. Ja tylko nadzorowałam żeby nie spadł. Jestem szczęśliwa. Niestety z powodu deszczu nie uda się posprzątać jutro, ale do końca tygodnia na pewno i wytyczę granicę rabaty.
Rojodziejowa 07:18, 02 maj 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Posadziłam w grunt wszystkie rośliny od dziewczyn. I Asia sadząc dzisiaj miscanta zorientowałam się, że to ten co razem zamawiałyśmy. Eureka, olśniło mnie, szkoda, że o dzień za późno, przy następnym spotkaniu masz mi przypomnieć, żebym się z Tobą rozliczyła!!! Normalnie po covidzie skleroza nasilona o 90 procent. Masakra

No coś Ty. On był przywieziony w barterze
sylwia_slomc... 20:25, 02 maj 2023

Magara napisał(a)

To tak jak ja Korzystam czasami, nawet często ale też nie ze wszystkich więc później czynny żal
Ale najstarszą prawdziwą prawdą jest to, że na własnych błędach najlepiej się uczyć - niestety w przypadku nasadzeń ogrodowych to bolesna nauka i może nam na nią życia nie wystarczyć

Sylwia, Twoje uwagi są zawsze mile widziane - bo własnym doświadczeniem się dzielisz, a to bezcenne
Ale wiesz jak jest - każdy z nas by chciał gąszcz od razu, zarosnąć, zakokonić się, oddzielić od wkurzającego sąsiada - i nie można nikogo winić za takie plany i marzenia

Zakokonienie się rozumiem w stu procentach bo sama dążyłam do niego wszelkimi sposobami mając lotnisko i widok na tunele foliowe i dwie rudery
Sadziłam maleństwa, odległości między nimi wielkie..... a dziś nie jestem w stanie pomiędzy nimi się przecisnąć Żadnych odległości nie mai nim minęło 9 lat z 20 cm mam 7 metrowe drzewa No nie wszystkie jeszcze bo nie wszystko sadzone 9 lat temu, ale już sporo
sylwia_slomc... 20:30, 02 maj 2023

ElzbietaFranka napisał(a)
Też dzisiaj sądziłam drzewka, krzewy i kocimiętki.
Darń zrywałam aby krzaki pecherzycy posadzić. Jutro dalsze sadzenie właśnie dalie ma parę krzaków.

To drewno opalane. Efekt jest jak widzisz cały pokój.
Teraz dla kontrastu zawiesić coś jasnego.

Teraz na sadzenie dobry czas, wilgoci sporo, a temperatury znośne. Rośliny nie mdleją
Już mam coś co zawiśnie na tej ścianie z desek, myślę, że fajnie będzie grało, ale to jeszcze parę lat nim tam powieszę
sylwia_slomc... 20:31, 02 maj 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Chyba najdłużej kwitnąca roślina....i pierwszy pożytek dla pszczół
sylwia_slomc... 20:35, 02 maj 2023

Urszulla napisał(a)
Sylwia, czy pamiętasz jak kilka lat temu, gdy byłam u Ciebie, dawałaś mi sadzonkę jakiegoś wytrzymałego powojnika? Czy Ty masz go jeszcze czy po powodzi zginął?

Wyobraź sobie, że ten patyczek wsadzonyc wtedy w ziemię wypuścił właśnie listki...a myślałam że się nie przyjął.......chyba?????się??? nie mylę???? Czekam do lata co będzie się działo.

Poza tym, Łukasz dziś rozebrał drewutnię sam. Ja tylko nadzorowałam żeby nie spadł. Jestem szczęśliwa. Niestety z powodu deszczu nie uda się posprzątać jutro, ale do końca tygodnia na pewno i wytyczę granicę rabaty.

Ula chyba Ci dawałam takiego z fioletowymi dzwonkowatymi kwiatuszkami, tylko on się u mnie sieje. I te siewki pierwszy raz mi w ubiegłym sezonie zakwitły. Ja tego clematisa bardzo lubię.

Super wiadomości Ula, nas też dzisiaj deszcz przegonił od ogrodowej roboty
Alija 20:36, 02 maj 2023

Sylwia, 63 dalie, o matko, ale będzie pokaz, kiedy zakwitną. Już się piszę na oglądanie.
sylwia_slomc... 20:37, 02 maj 2023

Rojodziejowa napisał(a)

No coś Ty. On był przywieziony w barterze

No ale za darmo go nie dostałaś